nlc.hu
Sztárok
Hogyan ünnepelnek a sztárok?

Hogyan ünnepelnek a sztárok?

Az elmúlt években rengeteg érdekes emberrel készítettünk interjút a Nõk Lapja Cafén. Néhányukat most újra felkerestük, és megkértük õket, meséljenek nekünk arról, õk hogyan készülõdnek az ünnepekre.





Ákos

A karácsony számunkra nem társadalmi esemény, fenyőünnep vagy ajándékozási láz, hanem az Idő kezdete, szent ünnep. Ezt szeretnénk a mi lurkóinknak is átadni. Gyerekkoromban a legizgalmasabb az a rendszer volt, hogy december 24-én kora este apám mindig elvitt minket sétálni az öcsémmel együtt, hogy édesanyám feldíszíthesse a fenyőfát. A pályaudvarra mentünk vagy a reptérre: a kihalt állomásoknak számomra máig karácsonyhangulata van.

Adventben a gyerekekkel együtt sütjük a mézeskalácsot, a mandulás holdacskát, esténként számoljuk, hogy mennyit kell még aludni a szentestéig. Marci és Anna, a két nagy, minden részletre kitérő levélben ír és rajzol a Jézuskának, a leveleket aztán kirakják az ablakba, és izgalommal várják, mikor tűnnek el onnan. Kata még kicsi, így nem vesz részt a rituáléban. A gyerekek kapnak ajándékot, de mostanában a családi közmegegyezés szerint a felnőttek közt nincs nagy ajándékozás. A fa körül hosszasan énekelünk, ezt a szokást a feleségem családjától örököltük, Kriszta rengeteg dalt ismer. Ilyenkor sokkal engedékenyebbek vagyunk, a gyerekek késő estig fennmaradhatnak. Az ünnep a kulináris élvezetek jegyében is telik: a menü délben halászlé, valamint mákos guba töméntelen mákkal, jól odapirítva. Este borleves boldogult anyám receptje alapján, rántott hal, emésztést segítő szeszek.




Kapcsolódó interjú »

Vámos Miklós

Minden évben összevásárolom az ajándékokat, november utolsó napjáig (hm, Szűz az aszcendensem), s akkor még majdnem egy teljes hónapig képzeleghetek azon, hogyan örülnek az illetők a különböző tárgyaknak és meglepetéseknek. Bűntudattal vallom be, hogy ez a tervezgetés, készülődés okoz számomra akkora élvezetet, mint a valóságos karácsony.

Az év végi ünnepi játékokban, amióta házban élünk, az a legjobb fejlemény, hogy többé nem kényszerülünk részt venni az ilyenkor esedékes általános erdőrombolásban: nem veszünk fát. Áll az előkertünkben hét sudár fenyő, négyet én ültettem, kettőt a gyerekek születésekor. Ezeket díszítjük föl, s nézzük, mennyit nőttek az elmúlt évben, az illetőkkel együtt.
Kapcsolódó interjú »






Czutor Zoli (Belmondo)

Az ünnepi készülődés során nagyjából mindent másokra hagyok, az ajándékok közül csak a szerelmemét választom ki én, a többit a család más tagjai szerzik be, de a gyerekeknek általában együtt veszünk ajándékot az anyjukkal. A fát én szállítom és már „szerelem” készre, viszont a gyerekekkel közösen díszítjük fel. Ajándékozás és vacsi előtt felöltözünk szépen, hogy jól le tudjuk enni magunkat. Halászlé vagy halpaprikás majdnem mindig van, és egyik sem szokott ránk romlani.

A szentestét szűk családban, három gyermekünkkel töltjük, az első és második nap pedig a szülőké, illetve nagyszülőké. Az éjféli mise előtt a gyerekekkel teszünk egy körutat, ruhát, cipőt és vacsorát osztunk az épp utunkba kerülő hajléktalanoknak, akiknek, szerintem, ez lehet az egyik legkeservesebb estéjük az évben.
Kapcsolódó interjú »






Palya Bea

Nem nagyon szeretem a karácsonyi ünnepeket és az ajándéktárgyhalmaztól távol tartom magam. Igyekszem valamilyen kedvességgel, mozijeggyel, énekléssel ajándékozni, és inkább találkozni egy jó habos kávéra, forralt borra azokkal a barátokkal is, akiket ritkábban látok.

Általában valami jó könyv társaságába merülök a három nap alatt, persze azért az otthoni nyüzsgés is kedvemre való, meg persze anyukám isteni mákos bejglije…
Kapcsolódó interjú »






Pirner Alma

A karácsony a kedvenc ünnepem. Azért is ennyire fontos, mert a fellépéseim miatt rengeteget utazom, és év közben nagyon kevés időt tudok a családommal tölteni. Ráadásul az elmúlt nyolc évben a szentestét kivéve az ünnepek alatt is dolgoztam. Az idei karácsony lesz az első, amit teljes egészében a családomnak szentelhetek.

A sztriptíz-világbajnokság miatt több hetet Kanadában töltök (Alma megnyerte a világbajnokságot – a szerk.), csak december 19-én érkezem haza. Éppen a vébé miatt nem sok időm és lehetőségem van készülődni, de nem is ez a lényeg, hanem hogy együtt lehetünk, és senki sem fog rohanni. Karácsony másnapján az egész családdal és persze a kutyákkal wellnessnapokra megyünk egy szállodába, hogy kipihenjük az egész év fáradalmait. Boldog vagyok, hogy végre együtt leszünk, mert szerintem a világon semmi sem fontosabb a családnál.
Kapcsolódó interjú »






Vad Kati


Százhalombattán él a sógornőm, az utóbbi években náluk ünnepeltünk. Bármilyen hideg is volt, a kertben főztük meg a halászlevet. Idén nálunk tartjuk a karácsonyt, és bár ellenkezem, biztos vagyok benne, hogy a mi kertünkben is rotyog majd a halászlé.

Mindenkinek nagyon kis értékben vásároltam ajándékot, nem szeretem, ha az ünnep a pénzről szól. Ami nekem a legfontosabb ajándék, hogy most jön haza a férjem egy hosszú vitorlázásról, és végre együtt lehetünk…
Kapcsolódó interjú »


Gallusz Niki

Számomra ez az ünnep valóban a szeretetről szól. Nem a külsőségek a fontosak, hanem az, ami mögötte van. A karácsonyfánál sem az a lényeg, hogy minél nagyobb és díszesebb legyen, csak szimbolikusan van jelentősége. Vacsorázunk a barátom anyukájánál is, és az én anyukámnál is. A barátaim is felugranak, de ebben sincs semmi szokatlan, mi az év minden napján megpróbáljuk szeretni egymást.






A szilveszter munkával telik, a Club 54 ilyenkor is szórakoztatja a közönséget. Éjfélkor durrantunk egy pezsgőt ott, ahol éppen tartunk, majd megy minden tovább.
Kapcsolódó interjú »





Hoffmann Mónika

Most Svédországban töltöm az ünnepeket. Már gyermekkoromban is beöltöztünk Lucának, fénylő gyertyakoronával a fejünkön jártuk az utcákat, és énekeltük a Luca-dalt, remélve, hogy kapunk egy kis pénzt cukorkára. Éneklés közben osztogattunk svéd sütit (pepparsütit).

A karácsonyfát mindig 23-án a családdal együtt díszítjük. 24-én reggel egy ajándékot a fa alól elvehettünk, de csak egyet. Vacsorakészítés közben ment a hagyományos Disney’s Donald kacsa karácsonyi műsora, ami minden évben megismétlődik. Tradicionális svéd étel a füstölt sonka. Tudom, hogy Magyarországon húsvétkor szokás sonkát enni, de Svédországban ez a karácsonyi menü része. Vacsora előtt édesanyám mindig diót tört, lássuk, hogy milyen egészséges lesz az év. Donald kacsa után vacsora és a




vacsora után ajándékbontás.
Kapcsolódó interjú »

Bálint Ádám

Már napok óta lázban égünk! Mindennap a lakás egy másik részét díszítjük fel. Összeeresztjük a két családot, és szeretnénk, ha azt látnák, hogy nálunk micsoda ünnepi rend van.

Meglátogatjuk a barátnőm családját, az én családomat, és éjféli misére is megyünk. Tavaly teljes őrületben zajlott az ünnep, most időben elkezdtünk foglalkozni a témával. Az ajándékozást idén hanyagoljuk, megbeszéltük a szeretteinkkel, hogy most a gesztus lesz fontosabb.
Kapcsolódó interjú »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top