Sztárok

Illés Deján: „Új fejezet ez az életemben”

Jól áll neki a jégpálya hideg kékje. De a meleg árnyalatok is passzolnak: az adriai alkony vöröse. Az ellentétes pólusok kifejezik kettõsségét. <b>Illés Deján</b> (23) céltudatos sportoló és a tengerparton kavicsokat rugdosó, érzékeny fiú.

– Már a neved is erre a kettősségre utal.

– Édesanyám horvát, apám magyar. Életem két fontos helyszíne Budapest és egy adriai kisváros: Szelce. Két teljesen különböző pontja a világnak, nekem mégis mindkettő egyformán kedves.





– Most azért, gondolom, a főváros és a jégpálya kapott hangsúlyosabb szerepet.

– Jelenleg minden időmet kitölti a nagy tévéshow, a Sztárok a jégen. Reggel nyolcra bejövök a stúdióba, és sokszor éjfélkor, egykor indulok csak haza. Ezzel kelek, ezzel fekszem. Kemény munka áll ám egy ilyen produkció mögött.

– Erre számítottál?

– Jégtáncos vagyok. Tízéves korom óta van korcsolya a lábamon, állandóan versenyekre edzettem, bajnokságokon bizonyítottam, revükre készültem. Ez pedig nem más: gyakorlás, gyakorlás, akár a nap huszonnégy órájában. A Sztárok a jégen egy újabb produkció, egy újabb kihívás. Nem a perceket számolgatom, és a fájós lábamat siratom, hanem profiként próbálok teljesíteni. 

– Hogy bírják a sztárok a hajszát? 

– Nem tagadom, vannak mélypontok. Mert persze jól hangzik, hogy korizom, hogy felveszem a csillogós ruhát, és suhanok a jégen, de ezért meg is kell dolgozni. Ez a munka sokakat megrémiszt, elfáraszt, és valljuk be: néha hisztissé tesz. Azért vagyunk mi, jégtáncosok, hogy átsegítsük a sztárokat a hullámvölgyeken. 

– Karsai Zita milyen partner? 

– Remek. Mikor a produkció kezdődött, azt mondták, hogy Bódi Sylvi lesz a párom. Utána helyesbítettek, hogy nem Sylvi, hanem Dobó Kata. Jaj, sztornó – jött az újabb hír, Karsai Zizi. Örülök, hogy így alakult. Zitával jó dolgozni, hamar összecsiszolódtunk. 

– Könnyebb dolgod is van, mint a többieknek, hiszen Zita maga is táncos.

– Pont emiatt volt eleinte nehezebb a feladat. Táncolni a földön és siklani a jégen két igen különböző dolog. Zitában már rögzültek bizonyos pózok, ugrások, tartások, amiket először ki kellett vernem belőle. Tulajdonképpen fel kellett emelnem a földről, rá a korcsolyára, és csak utána tudtunk nekiállni a munkának.





– De kitartása biztosan van.


– Nem tudom, hogy mi jön le a képernyőről, de én esküdhetek rá, hogy itt mindenki nagyon keményen küzd. Zita is. És persze néha ő is elfárad, besokall, elege lesz a folytonos interjúkból, piszkálódásból, meg az egész korcsolyázásból. Pár hete volt egy ilyen periódusunk, emlékszem, sokat beszélgettünk. Lelkileg is összehangolódtunk. A pillantásnyi pihenő után aztán folytattuk tovább a munkát. A show-nak menni kell tovább…

– Mit szól a barátnőd ahhoz, hogy folyton a jégpályán vagy?

– Megértő, hiszen ő is a Jégszínház társulatának a tagja. Nem is működne másként a kapcsolatunk. Most ez a show itt Budapesten van, de máskor külföldön töltünk hónapokat, aztán már csomagolunk, és állunk tovább. Az a lány, aki nem ebben a körben mozog, nem tud elfogadni egy ilyen életformát. Teljesen érthető. Miféle szerelem az, ahol az egyik fél alig van jelen? 

– Nehéz lehet elviselni, hogy más nők karcsú derekát fogod, és vállát öleled.

– A jégtánc nem összebújás, hanem egy tánc. Ezek a fogások, lépések koreográfiák. Ezt ő pontosan ugyanúgy tudja, mint én. És nekem elhiheted: másként ölelek, ha nincs korcsolya a lábamon…

– Mindenki találgat, hogy ugyan ki fogja megnyerni a versenyt. Szerinted? 

– Hujber Feriék? Csollányék? Netalán mi? Nagy harc lesz a végén, az szinte biztos.





– Fontos neked a dobogó?


– Természetesen. A véremben van a versenyzés. 

– Ha indulna egy tévében egy újabb széria, vállalnád a kihívást?

– Jó kérdés. Amikor elkezdtük, még nem is sejtettem, hogy ilyen nehéz lesz majd „civilekkel” dolgozni. A jégtáncosok pontosan tudják a dolgukat, képesek tizenkétórázni, de ennek hamar van is látszatja: egy show-t akár napok alatt össze tudunk rakni. Most ez másképpen működik, hiszen a sztárok kezdők. Rajtuk múlik minden. Nekik pedig először meg kell tanulniuk korcsolyázni, ami igencsak lelassítja a mi tempónkat.
De másrészt, teljesen új élmény ez a játék. Új embereket ismertem meg, egy kicsit új közegbe is kerültem. Ha csak azt nézzük, eddig nem sok interjút adtam… Azt hiszem, vállalnám a következő részt is. 

– Egyszer mindennek vége lesz. Mikor kötöd le magadról végleg a korcsolyát?

– Ezt a testem dönti el. Van, aki már huszonnégy évesen abbahagyja, mások még negyvenesen is sikert sikerre halmoznak. Remélem, az utóbbiak táborába fogok tartozni. Hogy utána mi lesz? Teljesen más területen szeretném befektetni a tőkémet. Nyitnék egy horvát éttermet, valahol Budapest szívében. Egy kicsi Adriát a belvárosban, ahol vannak jó ételek, jó borok és jó hangulat. Kell ennél több az életben?

Fotók: TV2





A Sztárok a jégen show döntőjére április 21-én, szombaton kerül sor. A döntőbe jutott két versenyzőpáros: Hujber Ferenc és Major Andrea, valamint Karsai Zita és Illés Deján. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top