Sztárok

Czanik Balázs: Barátként tekintek a tanítványaimra

A rendszeres mozgás nemcsak a testet, de a lelket is karbantartja. <b>Czanik Balázs</b>, Magyarország egyik legismertebb fitneszedzõje sokaknak segített megszabadulni kilóiktól, ám önmagáról ritkán beszél.

Huszonöt éves korára sikerült komoly népszerűséget szereznie, ennek ellenére ő rendkívül szerény srác maradt. Balázzsal arról beszélgettünk, hogy hogyan lett a délegyházi karatésból az ország fitneszguruja, illetve hogy mekkora a kísértés, ha annyi hölgy veszi körül az embert, mint az ő esetében.


– Honnan ered a sport szeretete nálad?

– Folyamatosan sportoltam. Küzdősportokat űztem, fociztam. A fitnesszel úgy kerültem kapcsolatba, hogy mikor egy karateversenyre készültem, és kiderült, rájöttem, hogy a fekvőtámaszozás és az ugrálókötelezés már kevés, akkor beiratkoztam egy edzőterembe. A versenyeken a fitnesznek köszönhetően nagyon jó eredményeket értem el. Aztán szép lassan a küzdősportok elmaradtak, és egyre mélyebben belekerültem ebbe a sportágba. 2000-ben beiratkoztam egy aerobikiskolába. A leggyengébb csapatban kezdtem, de év végén már én tartottam bemutatókat, rendezvényeket a suliban. Az első órámat 2000. novemberben tartottam a délegyházi sportcsarnokban. Azóta személyi edző is vagyok, és a Fitness Akadémián is tanítok.







Czanik Balázs és Bódi Sylvi

– Több ismert embernek is te vagy a személyi edzője…

– Igen. Hozzám jár Tóth Gabi, Kustánczi Lia, Hargitai Bea, Ripli Zsuzsi, de sorolhatnám még a neveket.

– Miért van az, hogy aerobikra főként nők járnak, mégis ismertebbek a férfi edzők?

– 99%-ban nők járnak aerobikra. Valamilyen szempontból valóban kelendőbbek a férfi edzők. Talán jobban motiváljuk a nőket. Nem igazán tudok neked erre választ adni. Az is érdekes, hogy a férfiak viszont szívesebben járnak női edzőkhöz…

– Mit gondolsz, miért van mindig tömeg az óráidon? Mennyivel adsz te többet, mint más edző?

– A capoeira aerobik az én magyarországi szabadalmam. Az óráimon nagyon jó a hangulat, ebben nagy része van a jó zenének is. Fontos, hogy ne szenvedéssel szabaduljanak meg az emberek a súlyfeleslegtől, illetve át tudják változtatni azokat a testrészeiket, amikkel nem elégedettek. A capoeira aerobik nehezebb, viszont úgy szerkesztettem meg az órákat, hogy szinte észre sem veszik a hölgyek, hogy milyen sok kalóriát égetnek el egy-egy órán.









Névjegy 






Név:
Czanik Balázs
Született: 1981. április 25.
Csillagjegye: Bika
Iskolái: Délegyházi Hunyadi Általános Iskola, Csete Balázs Gimnázium, vámügyintéző iskola, Fitness Akadémia: aerobikedző szak, testépítő edző szak, sportmenedzser szak, rengeteg tanfolyam…
Testvére: Czanik Krisztián (kick-box fitneszedző)
Honlap: »

– DVD-ket is jelentettél már meg…


– Három DVD jelent meg eddig, ebből kettő capoeira aerobik. Az egyiken Dukai Reginával, a másikon Bódi Sylvivel végezzük el a gyakorlatokat. Májusban jelenik meg a következő, de hogy azon ki lesz a sztár, az még legyen titok!

– Ha jól tudom, most a divat világába is betörsz, hiszen saját kollekciót dobsz piacra. Honnan jött az ötlet?

– Az ötletet az adta, hogy láttam a hozzám járó lányokon, mennyire fontos számukra, hogy a ruháik ne csak kényelmesek legyenek, hanem divatosak is. A mi ruháink nagyon könnyűvé teszik a mozgást, de strasszos, flitteres változatok is megtalálhatók a kollekcióban.

– Ahogy mesélsz, úgy tippelem, hogy rengeteget melózol. Nem fáradsz el?

– Tizennyolc órám van egy héten. Ezt most szeretném lecsökkenteni. Lesz május 6-án egy rendezvényem, a Legek tornája. Utána kicsit visszaveszek a tempóból. Amellett, hogy tanítok, természetesen magamat is edzem, és intézem a mindenféle ügyeket is. Ez valóban sok már.

– Mitől lesz egy edző sztár?

– Talán attól, hogy eredményesen tudja átadni azt, amihez ért.





– Gondolom, hogy jelentős rajongótáborral is bírsz. Egész nap hölgyek között mozogsz. Kihasználod az adódó lehetőségeket csajozás terén?


– Szerintem mindenki, aki kicsit a médiában jelen van, rendelkezik egy rajongói körrel. Barátként tekintek minden tanítványomra. Nagyon sok e-mailt kapok, jönnek a reakciók, hogy mennyit fogytak a DVD-től…

– Ez nem válasz! Arra felelj, hogy van-e barátnőd, és ha igen, akkor ő hogy viseli azt, hogy naponta több száz nővel találkozol!

– Jelenleg nincs barátnőm. Valóban, néha nehéz elfogadnia egy lánynak, hogy a kedvese egész nap csajok között van, de muszáj találni erre valamilyen megoldást. Dupla Bika jegyem van. A Bikák nagyon féltékenyek. Biztos, hogy nekem sem tetszene, hogy a párom pasikkal van körülvéve, de ha ő úgy állna hozzá, hogy ne legyen okom pufogásra, akkor nem hiszem, hogy problémát okozna.

– A sok munka mellett mire jut még időd?

– Az utóbbi hónapokban nagyon kevés időm volt magamra. Szeretek a barátokkal bowlingozni, kirándulni, utazgatni. Igazából a szabadidőm is az egészség körül forog. Nagyon szeretem, amit csinálok. Ha egy hétig nem edzenék, talán bele is halnék.

– Figyeled a konkurens edzőket?

– Nem igazán. Ha az ember mással foglalkozik, akkor nem jut ideje magára. Persze sokat lehet tanulni a kollégáktól is. Mindenkit tudok becsülni, aki elért egy szintet. Mindenkiben van valami, amitől kicsit több mint mások. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top