Sztárok

Malek Andrea: Bécs–Budapest expressz

Rendszerint a magyar musicalkirálynõként emlegetjük, ám õ nem szereti a skatulyákat. A dzsessz mûfaját már legalább annyira magáénak tudhatja, de örömmel énekel popdalokat is. Az énekesnõ nagy, dobásokra készül!

Élő koncertjét rögzíti lemezre, és már gőzerővel készül a nyárra, amikor újabb kihívások várják a színpadokon.


Évek óta figyelem Malek Andrea útját. Annak ellenére, hogy néhány évre eltűnt a hazai színpadokról, ő Bécsben is keményen dolgozott. Több musicalben sikerrel szerepelt, a nemzetközi népszerűség azonban nem szédítette meg. Andrea mindig mosolyog. Ha csak ötven ember előtt lép fel, akkor is olyan intenzitással dolgozik, mintha egy hatalmas koncertteremben énekelne. Tapasztalatait és tudását már tovább is adja tanítványainak, akik közül biztosan lesz még egy-két nagy művész.







– Mesélnél egy kicsit a kinti tanítványaidról? Kik járnak hozzád?

– Hát kérlek, bőven van lehetőségem tapasztalatot gyűjteni, mert a legfiatalabb most 13 éves (10 volt, mikor hozzám került), és a legidősebb 52, egy kardiológusnő. Vannak ezenkívül fiatal profik, tehetséges barátnők, más szakmával… Nagyon izgalmas dolog ez.



– Édesanyád, Toldy Mária az egyik legelismertebb hazai énektanárnő. A szakma krémje tőle tanul, de korábban ő maga is nyert táncdalfesztivált. Benned mikor tudatosult, hogy énekesnő szeretnél lenni?

– Állítólag ötévesen kijelentettem, hogy híres színésznő leszek. Erre én nem emlékszem, szerintem csak blöfföltem, a szüleim viszont azonnal beírattak zongorára. Bennem ebből az időszakból a legmélyebben az maradt meg, hogy állandóan a hintán ültem, és mustáros-zsíros kenyeret majszoltam. A konzervatórium zongora tanszaka némi törést jelentett az életemben, és beláttam, okosabb, ha a hinta helyett inkább a zongoránál üldögélek. Megérte. Kétévi sírás-rívás után végre Krausa Annamária tanítványa lehettem, és megtanulhattam tőle mindazt, amiből ma is táplálkozom, ha zenéről van szó.


– Továbbra is Bécsben élsz. Hogy bírod az ingázást Bécs és Budapest között?

– Nincs egymástól olyan távol a két város, hogy ne tudjak ingázni. Ha hívnak, örömmel jövök haza fellépni.


– Az öcséd is külföldön él, Amerikában dolgozik…

– Igen, a Warner kiadónál dolgozik. Ő testközelből látja a nagy sztárokat. Hogy őszinte legyek, örülök, hogy én ide születtem, és itt váltam azzá, akivé.



– Talán nem is gondolnák a rajongóid, hogy téged is „megfertőzött” az internet. Mennyire vagy függő?

– Internet nélkül sokkal nehezebb lenne a munkám két ország között. Bámulattal tekintek az újabbnál újabb technikai vívmányokra. Hálás vagyok a sorsnak, hogy most élek, és a rég szem elől tévesztett barátokkal, rajongókkal egymást interneten keresztül újra megtalálhatjuk. De azért a természet is közel áll hozzám, szeretek virágokkal, növényekkel bíbelődni, olvasni, biciklizni, utazni. A konyhában is egyre otthonosabban mozgok. A közelmúltban kezdtünk el szűk családi körben méregtelenítő kúrázni, és ebből következik, hogy az étrendünk is megváltozott. Például reggel és este főtt ételt eszünk, és ebből néha egyéni ételek kerekednek ki. Nagyon kellemes, könnyű vacsora a wok zöldséggel vagy hússal, tésztával, vagy rizzsel. Kúra ide vagy oda, egy jó gesztenyepürének, somlói galuskának szinte sohasem tudtam még ellenállni…










Névjegy 






Született:
1968. március 13., Budapest
Iskolái:
• 1974–1982: Pestújhelyi úti zenei általános iskola
• 1982–1986: Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola – klasszikus zongora szak
• 1986–1989: Színművészeti Főiskola
Legfontosabb szerepei:
Volt öt évünk, I Love a Piano, Die Geggis Reloaded, Elisabeth, Camelot, Carmen, Chicago, Wake Up, A mennyei híd, A muzsika hangja, Sakk, Legenda a varázsfuvoláról, Evita, Dorian Gray, Nyomorultak, Elveszett paradicsom,  A Bestia, A csókos asszony, Játszd újra, Sam, Az ügynök halála, Szomszédok
Lemezei:
Malek Andrea, Tintás ujjak, Karácsonynak hajnalán, Ébredés, Meeting point, A zene az kell, Best of Malek Andrea
Díjak:
• 2002: Artisjus-díj a magyar művek kiemelkedő interpretálásáért
• 1998: eMeRTon-díj, az év énekese
• 1992: Thália-díj a Sakk című musicalben nyújtott alakításáért
• 1992: eMeRTon-díj, az év musicalénekese
• 1991: Artisjus-díj a magyar művek kiemelkedő interpretálásáért

Honlap: » 

– Most is valami nagy dologra készülsz. Pontosan mi is lesz május 14-én?


– Koncertlemez-felvétel lesz az IBS Színpadon. Az eddigi pályám hiányossága, hogy még nem jelent meg koncertfelvételem, holott a szakmánk lényege az „itt és most”. A Malek Andrea Band számomra csodálatos túlélési lehetőség, új út önmagam és a közönség felé. Olyan zenét keresek és találok is, ami rólunk szól, és a fiúk segítségével egyénivé, a saját magunkévá formáljuk. Énekelek Lerchtől, Déstől, Al Jarreau-tól, Kurt Weilltől, de elkészült két új szám is, ami a miénk. Sőt, először életemben szöveget is írtam! Szerencsémre a zenészeim fiatal, „minden lében kanál” művészek, bármit játszanak, és jól, ami a tetszésüket elnyeri. Nagy hangulat van a próbákon, most is a menün töröm a fejem, hogy a húsleves mellé mit főzzek a srácoknak.



– Júliustól Grizabellát alakítod a Macskákban Szegeden. Egy musicalszínésznő számára, azt hiszem, álomszerepről van szó…

– Ha ezt a darabot Szirtes Tamás direktor úr három évvel ezelőtt ajánlja fel, akkor nem Grizabellát akartam volna játszani. Grizabella egy számkivetett macska. Egy olyan asszony, akinek már minden mindegy. Korábban ezt nem biztos, hogy szerettem volna eljátszani. Most megérett az idő erre, és azt hiszem, hogy jól is tudom majd csinálni.


– Mi minden vár még rád nyáron?

– Budapesten és vidéken is játsszuk a Volt öt évünk című darabot Kamarás Ivánnal. Kint a Das kleine ich bin ich című gyerekmusicalben játszom egy lovacskát, egy papagájt és a Holdat. Jó szerepek ezek, élvezem nagyon. Emellett járjuk az országot a Máté Péter-emlékkoncerttel is, és a Dívák című koncertsorozat is folytatódik.



– Miért volt fontos számodra a Dívák? A jótékonyság vagy a zene szeretete vonzott inkább?

– Ha van egy eszköz a kezemben, ami hosszabb hatósugárral működhet, akkor azt nekem kötelességem megtenni. Beteg gyerekeknek segítünk ezzel a sorozattal. Bár tudnék többet segíteni! Nagyon jó a társaság is, jó a hangulat az öltözőben. Nekem ezek nagyon fontos dolgok. Az is nagy öröm volt, hogy az első koncerten telt ház előtt tudtunk fellépni, és már most veszik a jegyeket a június 8-i előadásra, ami szintén az IBS Színpadon lesz. Rajtam kívül olyan kedves kolléganőim lépnek fel, mint Ladinek Judit, Falusi Mariann, Gallusz Nikolett, Anita, Farkas Zsófi, Ambrus Rita vagy Nicole.







– Mit jelent számodra a nőiesség?

– A nőiesség egy nő számára minden életkorban fontos. Szerencsés, ha az ember megtanulja úgy élni az életét, hogy a férfiak körülötte férfiak maradjanak, és mellettük ő is nő lehessen. Igyekszem ezt az elvet követni, persze minden idő kérdése…



– A kudarcokon is könnyen túlteszed magad?

– Azt hiszem, hogy mindenkit meg tudok érteni, vagy legalábbis mindig erre törekszem. Ha velem szemben valaki valami rosszat tesz, vagy elhagy, azt eddig mindig meg tudtam érteni. Pont azért nem döglöm bele ezekbe a helyzetekbe, mert meg tudom érteni, hogy mi játszódik le annak az embernek az agyában. Azt is meg kell nézni ezekben a szituációkban, hogy mi magunk mit csináltunk rosszul ezekben a szituációkban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top