Sztárok

Szabó Dávid a sárga köves úton

Huszonegy évesen több színpadi alakítás, egy filmfõszerep és egy aranylemez. A lábai elõtt hevert Németország és Japán. Szabó Dávid, a Budapesti Operettszínház mûvésze már tízévesen szerepelt színpadon.

Mondhatnánk, hogy egyszerűen mázlista, hogy jókor van jó helyen, de ennél azért többről van szó… Néhány hete mutatták be az Oltári srácok című musicalt, melyben szintén övé az egyik főszerep. Dávidot az Operett kávézó teraszán csíptük el, és beszélgettünk a kezdetekről, sikerről, munkáról, rajongókról, na és rajzfilmekről.






– Tízéves voltam, mikor a szüleim elvittek az Oliver! című darab castingjára. Ötszázan voltunk a meghallgatáson, de végül bekerültem az előadásba. Később szerepelhettem a Nyomorultakban, az Isten pénzében, és nyaranta szerte az országban léptünk fel. Tizennégy évesen felhívtam Toldy Máriát, az ismert tanárnőt. Akkor ő még kért egy évet, hogy kiderüljön, mennyire változik a hangom a mutálás alatt. Közben is folyamatosan képeztem magam, és egy év múlva elkezdett velem foglalkozni. 2000-ben a Vasutas Zeneiskola csatlakozott az operettszínház stúdiójához. Ott folytattam a tanulmányaimat. Bekerültem olyan darabokba, mint a Funny Girl, az Elisabeth vagy a West Side Story. Négy évig tanultam a stúdióban, mikor is megkaptam a Rómeó és Júlia Mercutióját. Bereczki Zoltánnak valami történt a lábával, és be kellett ugranom a helyére. Emlékszem, délután négykor tudtam meg, hogy este hétkor előadásom lesz! Azóta játszom Mercutiót. Erre a szerepemre kaptam meg a színészkamarától a „színész I.” képesítésemet. 2005 óta vagyok az operettszínház társulatának tagja. Megkaptam a Dr. Bőregér című darabból Orlowsky herceget, a Csárdáskirálynőből Bóni grófot, a Lili bárónőből Frédit, közben ment a Rómeó és a West Side Story is. Még mindig tanulok, mert fontos, hogy az ember képezze magát.


– Azt megértem, hogy a musical közel áll hozzád, de hogy lehet, hogy tizenéves fejjel már nagyoperettekben is szerepeltél? Kedveled egyáltalán ezt a műfajt?

– Az öcsém szerepelt a Marica grófnő című darabban. A bemutatóhoz nagyon nem volt kedvem. Akkor még én is tartottam ettől a műfajtól, de végül beültem az előadásra. Teljesen elvarázsolt, amit akkor ott láttam. Az Operett Akadémián aztán közelebbi kapcsolatba kerültem az operett világával.  Az emberek berögzült képe, hogy ez egy rózsaszín-langyos álom, de azért sokkal többről van itt szó. Nagyon nagy dolog, hogy ez a mi kincsünk. Bármerre jártunk a világban, falták az emberek a Csárdáskirálynőt. Szakmailag is nagy kihívás egy operettszerep. Akrobatika, tánc, színészet és énektudás is szükséges a legkisebb szerephez is.










Névjegy

Név: Szabó Dávid
Született: 1985. augusztus 2.
Csillagjegye: Oroszlán
Aminek nem tud ellenállni: Walt Disney-filmek, marcipán, csoki, zene, filmek
Iskolái:
Országbíró Általános Iskola és Szemere Bertalan Általános Iskola      
Erkel Ferenc Általános Iskola és Gimnázium      
Pesti Broadway Musical Stúdió, Operett Akadémia
Magyar Színészkamara Egyesülete – színész I.
Honlapok: www.szabodavid.atw.hu  www.zserbo.com   www.operettszinhaz.hu 
– Azt látom, hogy az operettszínház színészeiért valósággal rajonganak a lányok. Minden előadás után ajándékokkal várnak a kijáratnál, rajongói honlapokat készítenek nektek, és mindenhova követik a társulatot.


– Ezt nagyon nagy ajándéknak tartom. Mostanra tudatosult bennem, hogy mennyit jelent egy-egy embernek az aláírásom vagy egy közös fotó. Ha belegondolok, hogy mennyibe kerül egy színházjegy, akkor az a minimum, hogy megtisztelem a rajongóimat azzal a néhány perccel. Nem szabad átesni a túloldalra sem. Ha valakit sztárolnak, attól még nem engedheti meg magának, hogy ne koncentráljon a színpadon, hogy letojja a munkát, vagy ne képezze magát.

– Van szerepálmod?

– A Nyomorultakból Marius és az Elisabethből Rudolf szerepéről gondolom, hogy a huszonegy éves lelkemhez közel állna. Nagyon nagy Disney-rajongó vagyok, és most hallottam, hogy külföldön már bemutatták az Aladdin című musicalt. Ha azt egyszer behozzák Budapestre, akkor mindent megteszek, hogy enyém lehessen a főszerep! Az a fontos, hogy ne menjenek el a színész mellett szerepek, mert az idő rohan, és mindig jön egy új generáció. Most a huszonéves karakterek jöhetnek szóba nálam, aztán majd jöhetnek az idősebb figurák is.

– Legutóbbi premiered az Oltári srácok című darab volt. Ez nem a klasszikus értelemben vett musical, sokkal inkább koncertnek nevezhető. Mennyire volt nehéz a próbaidőszak?

– Ez volt az eddigi legnehezebb próbaidőszakom. Nagyon kemény három hónap van mögöttem. Ebben a darabban nagyon kell táncolni, énekelni, és közben játszani is. Talán az én karakterem a legnehezebb az öt srácéból. Öt teljesen különböző fiúról szól a darab, akik egy popegyüttesben próbálják meghódítani a világot. Mindenkinek megvan a maga drámája, és a hit köti össze őket. Egy zsidó srácot játszom, akinek elég nehéz beilleszkednie a csapatba. Nehéz volt azt megoldanom, hogy hogyan érzékeltessem a zsidóságot. Remélem, hogy a közönség hitelesnek talál ebben a szerepben is. Szerencsém van, mert teljesen más karaktereket játszom a színházban.





– Nagyon megindult most veled a szekér…


– Szeretek benne lenni a körforgásban. Most az a nehéz feladat, hogy a rengeteg munkát egyeztessem a magánéletemmel, ami az elmúlt három hónapban teljesen megszűnt. Fontos mértéket tartani, hogy tudjak eleget pihenni is.

– Vannak példaképeid?

– Azok az emberek a példaképeim, akik úgy kelnek fel, hogy van egy álmuk, és úgy fekszenek le, hogy azt valóra váltották. 

– Tavaly a Férfiakt című filmben is láthatott a közönség, melyben egy prostituált fiút alakítottál, aki teljesen feldúlta egy házaspár életét. Kié volt az ötlet, hogy te kapd ezt a remek szerepet?

– Elhívtak a meghallgatásra. A rendezőnek szimpatikus voltam, és pár hét alatt kiderült, hogy a rengeteg jelentkező közül enyém a szerep. Nagyon sok hibát követtem el a forgatás kezdetén. Gálffi László és Kerekes Éva segített abban, hogy megtanuljam, a film nem ugyanaz, mint a színpad. Igyekeztem kihozni magamból a legtöbbet. 

– Az operettes rajongóidnak biztosan nem volt könnyű megemészteniük azt, hogy a filmben egy meleg fiút alakítasz. Kaptál tőlük bíráló leveleket?

– Negatív kritikát nem nagyon kaptam. Előtte támadtak sokan, hogy miért vállaltam el a szerepet, de talán sikerült őket meggyőznöm, hogy ez is egy szerep, egy kihívás. Az volt a célom, hogy odaszegezzem másfél órára a nézőt a mozik székeihez. Ez egy művészfilm. Nem a szexről szól, hanem az emberi jellemekről. Sokan nem tudják, hogy Antonio Banderas számos filmben alakított meleg srácot a pályája kezdetén, és sokkal jobb volt bennük, mint a Zorróban vagy a Desperadóban. 

– A lemezeladási listákon rendszeresen az élbolyban szerepelsz a Zserbó együttessel. 

– Egy lemezkiadó kitalálta, hogy szeretnének egy fiatal csapatot összehozni, akik operettslágerek feldolgozásait énekelnék. Örömmel vállaltam a feladatot, és azóta már a második lemezünk jelent meg. Az első be is aranyozódott. Az kicsit bánt, hogy sokan mulatós zenének definiálják a dalainkat. Ha valaki végighallgat egy Zserbó-lemezt, akkor tisztában lehet azzal, hogy itt teljesen másról van szó. A klasszikus slágereket adjuk elő modern felfogásban, de úgy, hogy azoknak megmarad a művészi értékük is.

– Ahogy végignézzük a karriered állomásait, elképesztő, hogy ilyen fiatalon ilyen eredményeket tudhatsz magad mögött. Mit gondolsz, mennyi szerepe van ebben a szerencsének?

– Fontos, hogy az ember jó időben legyen jó helyen, de kemény munka nélkül a szerencse semmit sem ér, legalábbis nem hoz tartós sikereket. Tudom, hogy nagyon sok van még bennem, hosszú a sárga köves út…





Szabó Dávid május 19-én az Oltári srácok című produkcióban fellép a Nők Lapja Családi Napon. A programról bővebben itt olvashatsz!
Június 8-án pedig a Dívák az IBS Színpadon című jótékonysági koncerten is látható. 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top