Sztárok

Szõke bombázó a zongoránál: Diana Krall

Ha csak fotón látjuk a szõke hölgyet, és fogalmunk sincs arról, hogy ki õ, azt is gondolhatjuk, hogy modell vagy színésznõ. Szépsége magával ragadó, ám az igazi meglepetést az okozza az embernek, ha meghallja Diana Krall zongorajátékát és bársonyos hangját.

Tizenöt éve jelent meg a kanadai művésznő első albuma, s ezt az időszakot foglalja most össze egy válogatáslemezzel. A legnagyobb sztenderdeket is úgy tudja előadni, hogy a hallgató mindig kap valami új élményt.

Tizenöt évesen már fellépett

Diana Krall már az anyatejjel szívta magába a zene szeretetét. A családban szinte mindenki játszott valamilyen hangszeren, így szinte természetes volt, hogy az alig négyéves kislányt beíratták egy zongoraiskolába. Tizenöt évesen már szülővárosa, Nanaimo éttermeiben játszott. A középiskolában egy dzsesszzenekar tagja lett, ahol felfedezték, hogy nemcsak a billentyűket kezeli mesterien, de az énekhangja is különleges. 17 évesen egy ösztöndíjat nyert, így lehetősége nyílt a Berklee Zenei Főiskolán tanulni. Bostonban nagy hatással voltak rá a fekete dzsesszzenészek, három szemeszteren keresztül fejlesztette a tudását. 







Ella óta a legnagyobb tehetség

Ray Brown, az Oscar Peterson Trio tagja fedezte fel először, hogy micsoda tehetség az ifjú hölgy. Ray korábban Ella Fitzgerald férje volt, s saját bevallása szerint Ella óta nem látott olyan tehetséges női dzsesszzenészt, mint Diana. Az ő invitálására költözött Los Angelesbe, ahol Jimmy Rowles tanította zongorázni, majd az első lemezszerződése után New Yorkban telepedett le.


Férje: Elvis Costello

Diana Krall magánéletéről csak nagyon keveset lehet tudni. 2003-ban férjhez ment kollégájához, Elvis Costellóhoz Elton John londoni birtokán. Házasságukból ikreik születtek 2006. december 6-án New Yorkban, Dexter Henry Lorcan és Frank Harlan James.





A zenészt szoros kapcsolat fűzi a családjához. Testvére, Michelle szintén zenei pályán mozog, s Diana mindenben támogatja őt. Édesanyjuk 2002-ben hunyt el. A szeretett anya halála nagyon megrázta Dianát, s még ugyanabban a hónapban elveszítette két mentorát, Ray Brownt és Rosemary Clooney-t is.


Romantikus estéken kötelező!

Diana Krall a kommersz dzsessz egyik legismertebb és legközkedveltebb képviselője. Még azok is ismerik, vagy legalább találkoztak a nevével, akik egyébként nem rajonganak a műfajért. Talán még kedvelhetik is, mert annyira befogadható módon műveli a műfajt, hogy az egyszeri embernek sem jelent megpróbáltatást egy Diana Krall-lemez meghallgatása. A tengerentúlon egy Diana Krall-CD elmaradhatatlan kelléke a romantikus estéknek.






Névjegy

• Neve: Diana Jean Krall
• Született: 1964. november 16., Kanada
• Csillagjegye: Skorpió
• Családi állapota: férjezett
• Lemezei: Stepping Out, Only Trust Your Heart, All for You, Love Scenes, When I Look in Your Eyes, The Look of Love, Live in Paris, The Girl in the Other Room, Christmas Songs, From This Moment On, Best of Diana Krall
• Filmjei: Első látásra, Csak az a szex, De-Lovely  
Hogy mivel érte ezt el? Elég, ha egyszer látjuk a hölgyet: öltözködése és megjelenése finom eleganciáról, stílusérzékről és visszafogottságról árulkodik – s aki hallott már Diana Krall-lemezt, ugyanezt megállapíthatja a zenéjéről. Érzékenyen és minden sallangtól mentesen előadott örökzöld dzsessz- számok és saját szerzemények keverednek a lemezeken, egyszerű ám mégis nagyszerű tolmácsolásban. A kísérőzenészek mindig a legjobbak, és persze nem szabad elfeledkeznünk Diana gyönyörű hangjáról sem. Ha mindezeket összeadjuk, akkor finom és ízléses lemezeket kapunk, amelyek a dzsessz iránti alázatról árulkodnak. Ezeket a műveket fel lehet és fel kell fedezni, és bele lehet merülni a lágy hangulatba.


A napokban kerül a hazai lemezboltok polcaira Diana Krall Best of lemeze, mely a régi rajongók számára nem okoz majd meglepetéseket, ám akik eddig nem ismerték a hölgyet, most egy albumon magukévá tehetik eddigi pályafutása legszebb gyöngyszemeit. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top