Sztárok

Hollywood – zöldben

Nem könnyû manapság „zöldnek” lenniük a hollywoodi hírességeknek: a hatalmas paloták, az autóparkok, no meg a privát repülõk nem túl környezetbarát dolgok. Vajon melyik sztár a követendõ példa?

Ma már édeskevés (sőt, olykor visszatetsző), hogy a hollywoodi sztárok több száz – vagy akár több ezer – négyzetméteres villáikat napenergiával fűtik, vagy hogy részt vesznek egy környezetvédelmi rendezvényen, ahová esetleg magánrepülővel érkeznek.


A csillagok azt üzenik a világnak: nem nagy áldozat környezetbarát életformát kialakítani, hiszen ennek alapeleme néhány „apró, de hatásos” változtatás. Először is: szavazzunk a környezettudatos életmódra! És ha lehet, költözzünk úgy a zöldbe, hogy azt megpróbáljuk megőrizni. A hírességek azt mondják, ismertségüket jó ügy érdekébe állítják, hiszen emberek millióinak figyelmét irányítják a környezetvédelemre. De vajon elegendő-e ez az üzenet? Nem szolgálná-e hatékonyabban az ügyet, ha a sztárok egy része nem csupán a „kirakaton” változtatna, hanem olyan modellt állítana a közönség elé, amely valóban hiteles?







Daryl Hannah és…






Danny DeVito energiatakarékos otthonban él



































Leonardo DiCaprio az egyik legismertebb zöldaktivista

Gina Piccalo, a Los Angeles Times újságírónője szerint néhány évvel ezelőtt valóban elegendő lett volna a környezetvédelem szolgálatához, ha egy-egy sztár megmutatja a nagyközönségnek a napelemes otthonát vagy elektromos autóját. Azonban mára divattá vált „zöldnek” lenni ezekben a körökben, így sokan valóban csak a „kirakaton”, a felszínen változtattak, és közben egyáltalán nem élik környezettudatosan az életüket. Hiszen hogyan is hihetnénk el a „zöld”-üzenetet annak a sztárnak, aki több hatalmas házat, nyaralót tart fenn, aki egész gépkocsiflottát őriz a garázsában, és magánrepülő várja őt a hangárban?


Ha zöld akarsz lenni, élj szerényebben!

Az említett újságírónő szerint édeskevés, ha egy sztár azt hirdeti, hogy



Esővízgyűjtők és elektromos autósok

Energiatakarékos és környezetbarát otthonáról híres többek közt Edward Norton, Daryl Hannah (utóbbi nemrégiben harcolt egy zöld terület fennmaradásáért, és locsoláshoz, újrahasznosításhoz tárolókban gyűjti az esővizet), Robin Williams, Salma Hayek és Danny DeVito. Robert Redford az egyik legrégebbi (és ezért talán a leghitelesebb) környezetvédő, aki szerény életvitelével is ezt a képet erősíti. Gyakran kiáll környezetvédelmi ügyek mellett Pierce Brosnan és Leonardo DiCaprio is. Harrison Ford 2002-ben elnyerte a Global Environmental Citizen díjat. Környezetbarát elektromos autóval jár többek közt Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Natalie Portman, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Penélope Cruz és Johnny Depp.
újrahasznosítható szatyorral indul vásárolni, vagy ha hibrid autóval jelenik meg a nyilvánosság előtt. „Zöldnek lenni” – ma már együtt jár az egész életstílus megváltoztatásával. Vagyis: akkor képviseled hitelesen az ügyet, ha leszámolsz mindazzal, ami a fényhez, a csillogáshoz kötött: a rengeteg házzal, autókkal, bundákkal, partikra járással (hiszen ezek a fogyasztói társadalom kétes termékei, ahol mellesleg rengeteg energia fogy el, nem beszélve a megmaradt ennivalókról, amelyek a kukában végzik, a rengeteg vízről, amely a mosogatáshoz kell, és a mosogatószerekről, amelyek a környezetet szennyezik). A „zöldügy” tehát továbbmutat: például a felelőtlenség (akár a szerelmi kapcsolatokban), az önzőség, az öncélú szereplés és magamutogatás, a túlzott fogyasztás (bármilyen termékről legyen is szó) erősen megkérdőjelezi a környezettudatos magatartást. A közönség ma már azt várja a sztároktól, hogy szerényebben éljenek, hírnevüket jó ügyek felkarolásához használják, hiszen így mutathatnak példát az átlagembereknek.

Az újságírónő példaként említi Brad Pittet és Angelina Jolie-t, akik a Föld ügyéért is küzdenek azzal, hogy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket fogadtak örökbe – azonban a jó ügyet szinte egy csapásra beárnyékolták azzal, hogy magánrepülőgéppel utaztak Pitt leendő környezetbarát otthona terveinek megtekintésére. Ugyanígy sok környezetvédő ellenszenvét váltotta ki Leonardo DiCaprio, talán az egyik legismertebb zöldaktivista, aki nemrég (például a Tizenegyedik óra című filmjével) azt üzente a világnak: „Szavazz a zöldre, amíg nem késő.” Persze nem ez az üzenete váltotta ki az ellenszenvet, hanem az, hogy meggondolatlanul magánrepülőgéppel tett meg egy utat. „Senki sem tökéletes” – nyilatkozta később a színész, amikor szembesítették ezzel az ellentmondással.


Madonna jó útra tér…







Madonna
Vannak azért apró lépések: Julia Roberts állítólag saját fémbögréjét viszi a kávézókba, és abból iszik, hogy ne kelljen utána mosogatni, és ne használjon papírpoharat, Rosario Dawson abbahagyta a randizást a szerelmével, amikor arról kiderült, hogy nem újrahasznosítható termékeket vásárol, a Metallica együttes pedig őserdő-rezervátumot alapít. Gina Piccalo szerint a legtöbb ilyen lépés mégis inkább csak „kirakatnak” tekinthető, és nem valódi elkötelezettségről árulkodik.

Vagy itt van Al Gore esete: a politikusról egy blogger a Kellemetlen igazság című Oscar-díjas film díjazásának másnapján megírta, hogy az alelnök Nashville-ben található, húszszobás háza és uszodája hússzor több energiát fogyaszt, mint egy átlagos amerikai otthon. Ezt Gore irodája nem is tagadta, bár hozzátették a hírhez: a politikus napenergiát fogyaszt… Támadták Gore Live Earth koncertjét is, amelyet azért szervezett, hogy felhívja a világ figyelmét a globális felmelegedés veszélyeire. Azonban a környezetvédő (vagy egyszerűen csak gonoszkodó?) újságírók úgy reagáltak a rendezvényre, hogy a koncert után rengeteg tonnányi szemetet kellett eltakarítani, és a szemét „termelése” nem igazán környezetbarát cselekedet. Nem beszélve a nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátásról és az esemény megrendezéséhez szükséges energiafogyasztásról…

Madonna a másik olyan „zöldaktivista”, akit gyakran támadnak a környezetvédők. Az énekesnő is fellépett a Föld megmentéséért szervezett Live Earth koncerten, egy nappal azután, hogy kétségbe vonták környezetvédelmi elkötelezettségét. Szó ami szó, Madonna kilenc házat és sok-sok autót mondhat magáénak. Az énekesnő szóvivőjével azt üzente a nagyközönségnek: szeretne „kiművelődni” zöldaktivistaként, és családjával eldöntötték, változtatni fognak életvitelükön, a jó ügy érdekében.


A közönségnek ma már nem elég a „zöldpóz”







Penélope Cruz környezetbarát autóval jár
Egy környezetvédelemmel foglalkozó amerikai ökológus, Glen Barry azért kritizálja a – többek közt a Live Earth koncerten fellépő – hírességeket, mert szerinte többségük az életmódjával rendkívül rossz üzenetet közvetít az átlagemberek felé. „Nem jó, ha az emberek azt hiszik, akkor is lehet környezettudatos életet élni, ha közben úgy fogyasztanak – akár energiát, akár termékeket –, mint a mozisztárok. Mert ez nem igaz. Ez nem környezetbarát életmód.”

Debbie Levin, egy nonprofit környezetvédelmi médiacég vezetője azt mondja: jó lenne, ha a magukat zöldeknek tartó sztárok betekintést engednének az otthonukba. „Fontos, hogy valaki az életmódjával is azt képviselje, amit hirdet – még akkor is, ha tudjuk: senki sem tökéletes” – szögezi le. Egyetérthetünk vele, és a sztároknak is tudniuk kell: a nagyközönségnek ma már nem elég a „zöldpóz”. Ennél sokkal erősebb elkötelezettséget és mindenekelőtt hitelességet várnak azoktól az ismert emberektől, akik környezetvédőknek hirdetik magukat.






Még több az e heti Nők Lapjából:


• Egy baba; két nyelv »
• Az ételek jokere: a fasírt »
• Hollywood – zöldben » 
• A bohócot megvédi a kakaó »
• Lombikból – ikreket vagy egykét? »
• Segítség, anya lettem! »
• Újrahasznosított textil »
• Pánik nincs, baj van »
• Ónodi Eszter színei »
• Családok a környezettudatos életmódról » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top