Sztárok

Koncert egy zenész emlékére

Mindig jó érzés, ha egy nagy tehetségre emlékezünk, még akkor is, ha õ már nem lehet közöttünk. A tavaly elhunyt Michael Brecker többszörös Grammy-díjas szaxofonos emlékére rendezett koncerten olyan nagy nevû zenészek játszanak majd, mint Randy Brecker és Tony Lakatos.

Michael Brecker 57 éves korában, tavaly januárban távozott el közülünk, az egyik legkeresettebb tenorszaxofonos volt, számos telt házas koncert jelezte népszerűségét. Igazán csodálatos felvételei és a koncertélmények, amelyekkel rajongóit megajándékozta, megmaradnak, miként az őt követő szaxofonosgenerációkra hagyományozott zenei öröksége is. Hangzása, invenciógazdagsága, állandó útkeresése, ahogyan az aktuális dzsesszstílusok korlátait egyre távolabb tolta, az egyik legünnepeltebb, dzsessz- és populárisabb berkekben egyaránt a legkeresettebb és a legtöbbek által imitált tenorszaxofonossá tette.








Michael Brecker

1986-ban kezdődött szólólemez-karrierjét a halála után megjelent, Pilgrimage című album zárta le, melyen megindító mélységeket és magasságokat jár be világhírű társaival, Herbie Hancockkal, Brad Mehldauval, Pat Methenyvel, John Patituccival és Jack DeJohnette-tel.

A nagyszabású emlékkoncert művészeti vezetését Brecker egykori barátja és munkatársa, a Németországban élő világhírű tenorszaxofonosunk, Tony Lakatos vállalta. A tenoroslegenda szerzeményeiből és az általa gyakran játszott kompozíciókból többek közt Oláh Kálmán készít hangszereléseket az erre az alkalomra összeállt nemzetközi sztárcsapat számára. Külön öröm, hogy Michael bátyja, Randy Brecker is elvállalta a közreműködést. Itt lesz még a középgeneráció két kiemelkedő tenoros szólistája, Gary Thomas és Rick Margitza, Brecker egykori ritmusszekcióinak tagjai közül az orosz származású, de szintén New Yorkban élő Boris Kozlov, a „zongoristakirály” Oláh Kálmán, valamint a Művészetek Palotája színpadára már ismerősként lépő Adam Nussbaum. Magas művészi színvonalú és emelkedett hangulatú estére számíthatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top