Sztárok

Szülinapos törpikék

Ötvenévesek a hupikék törpikék, pedig nem is látszik rajtuk. A világhírû rajzfilmsorozaton több generáció nõtt már fel. Magyarországon is óriási sikere volt, van és lesz is.

Fél évszázada látták meg a napvilágot egy képregény hasábjain a ma már világhírű hupikék törpikék, és ebből az alkalomból a hét végétől egész éven át folyó, nemzetközi rendezvénysorozatot tartanak – jelentették be az évfordulós sorozat szervezői Brüsszelben.

Aprajafalva lakói és a gonosz Hókuszpók a bőséges belga képregénygyártás egyik legnagyobb exportterméke. A törpök életét bemutató filmeket 1981-ben kezdték el gyártani, és ezzel elindultak világhódító útjukra.








Fotó: Schtroumpf.com

A nem csak a gyerekek körében népszerű apró mesehősök a kerek évforduló alkalmából új kalandokba keverednek a televízióban és az interneten is, eddig nem látott társakkal és öltözékekkel gyarapodnak, bélyegsorozaton jelennek meg, de még háromdimenziós film is készül róluk – igaz, ez utóbbinak a gyártása várhatóan csak az évtized végére fejeződik be.


A szervezésben az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF is részt vesz, amely egyebek között több ezer törpikefigura különböző városokban való ingyenes éjszakai kihelyezésével, illetve jótékony célú árusításával kapcsolódik a kampányba. Szintén az UNICEF javára egy „óriástörpöt” is árverésre bocsátanak majd a kampány során, októberben.


A hupikék törpikék elsőként 1958-ban tűntek fel egy belga képregénymagazinban Johan és Pirlouit (magyarul Janó és Bibice) középkori mesehősök partnereiként. Jóllehet kiötlőjük, Peyo (valódi nevén Pierre Culliford) eredetileg csak mellékszerepet szánt nekik, az olvasói rajongás gyorsan a nemzetközi hírnévig repítette őket. Rövidesen nem csupán főszereplő képregényhősök lettek, hanem rajzfilmeken, slágerekben, játékfigurák képében, videojátékokon is megjelentek.


Észak-Franciaországban, Metz közelében egy egész vidámparkot szenteltek alakjuknak. Csak képregényből mintegy 25 milliót adtak el világszerte. A hupikékmánia a nyolcvanas években hágott a tetőfokára – akkor terjedt el Magyarországon is –, majd valamelyest alábbhagyott, de a mostani évforduló várhatóan ismét fellendíti az érdeklődést. Összesen több mint húsz európai városban terveznek kiemelt rendezvényeket. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top