Sztárok

Sztárok ENSZ-nagykövetként

Az ENSZ új békenagykövetévé nevezték ki George Clooney-t. A népszerû színész mellett megbízást kapott még Michael Douglas és Paulo Coelho is.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra kérte fel a 46 éves George Clooney-t, hogy segítse a világszervezet nemzetközi békemisszióit. Az Oscar-díjas hollywoodi filmsztár már jó ideje tevékenykedik emberi jogi aktivistaként, és főleg a nyugat-szudáni Dárfúr válságövezetben elkövetett kegyetlenkedések és az éhínség ellen lépett fel. Clooney január 31-én veszi át megbízatását az ENSZ New York-i székházában. A Vészhelyzet egykori sztárját közleménye szerint mélységesen megtiszteli, hogy kitüntették a békekövet címmel.








George Clooney

ENSZ-békeköveti megbízást kapott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól George Clooney – közölték a világszervezet illetékesei a hétvégén. A filmszínész a Szudánban lévő Dárfúr térség háborús helyzetére hívja fel a figyelmet évek óta – ezért érdemelte ki a megbízást.


George Clooney-n kívül még nyolcan kapják meg a címet, köztük Michael Douglas amerikai színész, Yo-Yo Ma világhírű csellista, Paulo Coelho brazil író vagy Daniel Barenboim izraeli karmester.








Paulo Coelho

Ez a kinevezés a legnagyobb megtiszteltetés, amelyet az ENSZ adhat, az első alkalommal három évre szól. A békenagyköveteket a művészetek, a kultúra, a tudományok és a sport kiválóságai közül választják ki azért, hogy világszerte támogatókat szerezzenek az ENSZ-nek. A békenagykövetek sorában található például Daniel Barenboim karnagy és Yo-Yo Ma csellóművész. A múltban a legendás ökölvívó, Muhammad Ali és a világhírű operacsillag, Luciano Pavarotti vállalt ilyen megbízatást.

Az ENSZ adatai szerint a polgárháború és az éhínség által sújtott Dárfúrban legalább 200 ezer ember halt meg eddig. George Clooney békekövetté való kinevezése után nem sokkal a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű nigériai lázadószervezet közölte: nem bánnák, ha a filmszínész a Niger-delta vidékére is ellátogatna. Állításuk szerint Nigéria egyik legszegényebb régiója a polgárháború szélére sodródott. Clooney egyelőre nem reagált a megkeresésre. (FH)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top