Sztárok

Magyar siker Cannes-ban!

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el a világ több száz filmkritikusát tömörítő nemzetközi szervezet - a FIPRESCI - fődíját Cannes-ban.

Az elismerést a film koproducere vette át, mert Mundruczó Kornél úton volt Magyarország felé, amikor megtudta, hogy a kritikusok az ő filmjét, a Deltát ítélték a legjobbnak, de már nem tudott visszafordulni a cannes-i díjátadóra.

A FIPRESCI-díjról 9 tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A magyar filmesek közül hasonló díjat eddig Szabó István nyert el a Mephisto című filmjével 1981-ben, míg Makk Károly Egymásra nézve című alkotását 1982-ben FIPRESCI-különdíjjal ismerték el.

A Delta premierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját.

Mundruczó Kornél filmjét a 61. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában az alkotók jelenlétében kedden mutatták be nagy sikerrel. A díszbemutatót követően a Magyar Pavilonban fogadást tartottak az alkotók részvételével, a hajnalig tartó bulin Lajkó Félix virtuóz koncertet adott.

A fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő alakja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A két főszereplő Tóth Orsi, illetve a világhírű szabadkai hegedűművész, Lajkó Félix, aki először látható mozivásznon.
Idén egy másik díjat is elhoztunk már Cannes-ból: Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán.

A magyarok számára az idei cannes-i részvétel azért is különleges, mert még soha nem fordult elő, hogy a magyar filmesek minden kategóriában és fórumon jelen legyenek. Hiller István tárcavezető az NKA miniszteri keretéből 38 millió forinttal támogatta a magyar filmesek jelenlétét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon – számolt be az Oktatási és Kulturális Minisztérium. (NLC, FH)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top