Sztárok

Díjeső volt Cannes-ban

A zsűrielnök, Sean Penn szerint a Cannes-i Filmfesztiválnak az amerikai Oscar-díjakkal ellentétes szellemben kell működnie. Cannes zsűrielnöke úgy véli, hogy a francia szemlén eredeti, nem szokványos alkotást kell díjazni vasárnap. A 47 éves Penn a Le Monde című francia napilapnak nyilatkozott.

– A legjobb, ha megpróbáljuk függetleníteni magunkat a divat nyomásától, így megtalálhatjuk, mi az, ami megfellebbezhetetlen és örök értéket képvisel – mondta Sean Penn, Madonna egykori férje.

Szerinte az Oscar-díj-kiosztón a manipulációt és a jó marketinget értékelik. Penn egyébként maga is megkapta a hollywoodi szobrocskát A titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért. Sean Penn megkérte a zsűri tagjait, hogy ne olvassanak kritikákat a filmekről, hogy azok ne befolyásolhassák véleményüket. Sean Penn sajnálta, hogy a 61. Cannes-i Filmfesztiválon nem volt több vígjáték.

A fődíjat az amerikai színész, Robert De Niro adta át Laurent Cantet Entre Les Meurs (A falak között) című filmjéért. A legjobb színész idén Benicio Del Toro lett, aki Steven Soderbergh legújabb, négy és fél órás filmjében Ernesto Che Guevarát alakítja. A legjobb színésznő díját a brazil Sandra Corveloni vehette át: ő egy állapotos, négygyermekes anyát alakít a Linha de Passe című filmben, amely São Paulóban játszódik.

A legjobb rendezésért a török Nuri Bilge Ceylan vehetett át cannes-i elismerést a Három majomért.
A zsűri nagydíját, a Grand Prix-t az olasz Matteo Garrone alkotása, a Gomorra kapta. A zsűri díját a szintén olasz Paolo Sorrentino Il Divo című filmje nyerte el: ez az alkotás a hétszeres olasz miniszterelnökről, Giulio Andreottiról szól.

A legjobb első filmes díját az északír Bobby Sandsről szóló Éhség kapta. A legjobb forgatókönyvért a belga Dardenne fivérek kaptak díjat The Silence of Lorna (Lorna hallgatása) című filmjükért.
A 61. Cannes-i Filmfesztivál záróünnepségén Clint Eastwood és Catherine Deneuve vehettek át életműdíjat. (NLC, FH)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top