Sztárok

Elhunyt Sydney Pollack

A Távol Afrikától című film nagysikerű rendezőjét 73 éves korában érte a halál, amely hosszan tartó szenvedéstől szabadította meg. A rákbeteg Oscar-díjas művész utolsó óráit szeretett családja körében töltötte.

Sydnes Pollack karrierje kezdetén színészi babárokra tört, és csak később találta meg igazi helyét a kamera másik oldalán. Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint A keselyű három napja, a Távol Afrikától, az Aranyoskám vagy A cég. Munkásságáért összesen hatszor jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára.

Majd fél évszázados aktív filmkészítőként olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Robert Redford, Meryl Streep, Dustin Hoffman és Nicole Kidman, egyaránt forgatott kasszasikereket és kritikus hangvételű alkotásokat. Annak a rendezőgenerációnak volt az egyik utolsó tagja, akik képesek voltak a nagy érzelmeket és a romantikát a filmjeik középpontjába helyezni úgy, hogy megtartsák annak művészi értékeit is.

 

Első Oscar-jelölését 1969-ben A lovakat lelövik, ugye? című film rendezéséért kapta, de a díjat nem vihette haza, ugyanúgy, ahogy 1982-ben az Aranyoskámért sem. Végül 1986-ban megérdemelten vehette át a Távol Afrikától című filmért a legjobb rendezőnek járó arany szobrocskát. A Meryl Streep és Robert Redford főszereplésével készült történet egy dán írónő, Karen Blixen Afrikában töltött éveit meséli el, amely annyira lenyűgözte a filmakadémia zsűrijét, hogy abban az évben hét díjat is ennek a filmnek ítéltek.

Utolsó filmjét, A tolmácsot 2005-ben forgatta Nicole Kidman és Sean Penn főszereplésével, ezután elsősorban producerként működött közre a filmiparban. Nevéhez fűződik többek között a Tehetséges Mr. Ripley, az Értelem és érzelem, és a többszörösen Oscar-díjra jelölt Michael Clayton című film is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top