Sztárok

Indiana Jones katasztrofális régész

A népszerű Indiana Jones-filmek főhőse - kalandor történész és régész - az igazi régészek szemével nézve egy rémálom - jelentette ki pénteken a Régész Világkongresszus elnöknője.

A nonprofit szakmai szervezetet vezető Claire Smith, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem professzora szerint ha a legújabb Indiana Jones-film főszereplőjét alakító Harrison Ford igazi régész volna, akkor a módszereit hevesen bírálnák a kollégái.

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben Indiana Jones (Harrison Ford) a gazdagságot és a dicsőséget hajszolva semmibe veszi a nemzetközi szerződéseket, fegyverként használ emberi maradványokat, menekülés közben tönkretesz régészeti lelőhelyeket – mondta egy ausztrál tévéinterjúban a Régész Világkongresszus elnöknője.

Az igazi régészek nem azon fáradoznak, hogy anyagi hasznot húzzanak a régészeti leletekből, hanem hogy megmentsék őket – magyarázta az ausztrál professzor asszony. Kifogásolta, hogy a film azt a gyarmatosító szemléletet tükrözi, amely szerint a távoli országok régészeti kincseinek nyugati „védelemre” van szükségük. Azok a bennszülöttek, akik a filmben akadályozzák Jonest, a valóságban azoknak a leszármazottai, akik a Jones által keresett műtárgyakat készítették, ma pedig őrzői a lelőhelynek – hívta fel a figyelmet a régész.

De a Steven Spielberg rendezte filmnek ezzel együtt is vannak erényei a régész szakember szemében, mert izgalmasnak – ezzel vonzónak – mutatja be az egyébként aprólékos, pedáns munkát követelő szakmát – emelte ki a Régész Világkongresszus elnöknője. (NLC, FH)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top