nlc.hu
Sztárok
Elhunyt Yves Saint Laurent

Elhunyt Yves Saint Laurent

A 20. század egyik legjelentősebb divatdiktátora, Yves Saint-Laurent vasárnap nem sokkal éjfél előtt, 71 éves korában elhunyt. A hírt a Bergé-Saint-Lauren Alapítvány közölte a média képviselőivel.

Saint Laurent azon kevesek közé tartozott, akinek ötletei teljesen megváltoztatták a nők öltözködéskultúráját. Olyan vívmányai, mint a nadrágkosztüm vagy a női szmoking ma már mindennaposnak számítanak a ruhatárunkban.

A zseniális tervező 1936-ban, az egykori francia gyarmatok közé tartozó Algériában látta meg a napvilágot, és 17 évesen költözött Párizsba. Első elismeréseit Christian Dior asszisztenseként seperte be, akinek halála után, 1957-ben átvette a Dior-ház vezetését. A rákövetkező évben első kollekciójával nemcsak a kritikusok, hanem a közönség elismerését is kivívta, hiszen a „trapéz” vonalú nadrág azóta is rendszeresen vissza-visszatér a nők ruhatárába.

Három évvel később Saint Laurent és Pierre Berge megalapították saját divatházukat, amely a kitűnő divattervező és a menedzser áldozatos munkája miatt nemzetközi birodalommá nőtte ki magát. A jól ismert YSL-monogram az egyik legismertebb luxusmárkák közé tartozik.

Az elkövetkező években Yves Saint Laurent sorra döntötte meg a tabukat, és hozzájárult ahhoz, hogy modelljeiben a nők megízlelhessenek egy újfajta szabadságot. Rendszeresen merített ihletet a férfiak gardróbjából – így épült be a női ruhadarabok közé a szafari kabát, a matrózzakó. Ugyanígy ihletforrásnak használta Picasso és Van Gogh festményeit, az afrikai vagy orosz viseleteket, de rendszeresen nyúlt merészebb vonalak felé. Az átlátszó anyagokból készült kollekcióját, vagy az Opium nevű parfümjének piacra dobását botrányosnak minősítették akkoriban.

A legendás tervező 2002-ben vonult vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top