nlc.hu
Sztárok
Jean Reno katonaként kezdte

Jean Reno katonaként kezdte

A világhírű filmszínész beállt a seregbe, hogy francia állampolgár lehessen. Jean Reno harmadik házasságában él, és nem bánja a katonaságban eltöltött éveket.

Jean Reno kasztíliai szülők gyermekeként Casablancában látta meg a napvilágot, 1948. július 30-án. Spanyol szülei, akik Franco tábornok diktatúrája elől menekültek az észak-afrikai országba, a Don Juan Moreno Errerey Rimenes névre keresztelték fiukat.

A már 60 éves Jean Reno fülig szerelmes fiatal feleségébe. A Da Vinci-kód sztárja két éve vette feleségül régi szerelmét, a 37 éves francia–amerikai modell-színésznőt, Zofia Boruckát.
A Marokkóban töltött gyermekévek alatt Jean Reno John Wayne, Marlon Brando és Jean Gabin filmjein nőtt fel, és – talán a színészóriások hatására – érdeklődni kezdett a színészet iránt. Ez irányú tanulmányait már Casablancában kezdte, majd 17 éves korában Franciaországba utazott, hogy Párizsban csiszolja tovább színészi képességeit.

A francia állampolgárság megszerzésének azonban feltétele volt, hogy beálljon a francia hadseregbe. Mivel tudták, hogy színésznek készül, ezért a sereg kulturális programjainak szervezésében kellett leginkább ügyködnie. A katonai szolgálat letöltése után megkapta a francia állampolgárságot, és azonnal belevetette magát a pályakezdő színészek párizsi bohéméletébe.
A hetvenes években színházi szereplésekből élt, némi tévés fellépéssel és vándorszínjátszással is próbálkozott.

Az igazi áttörést az 1988-as Nagy kékség című film hozta meg számára, amely nemzetközileg is ismertté és népszerűvé tette őt. A siker árnyoldalát is megtapasztalta: elbizakodott és felelőtlen lett, elhagyta első feleségét, és belevetette magát az éjszakai életbe. A világhírt az 1994-es – immár kultuszfilmmé vált – Léon, a profi hozta meg számára, amelyet egyik legjobb barátja, Luc Besson rendezett.

Azóta számos mozi főszereplője. A 2007-es év viszonylag csendesen telt számára, ám 2008-ban öt filmjén dolgozik, 2009-re pedig már két forgatásra szerződtették le (többek között a Rózsaszín párduc második részére). (NLC, Film+)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top