nlc.hu
Sztárok
Hagyományőrző stílusok ünneplése

Hagyományőrző stílusok ünneplése

A "Hazafelé" elnevezésű évadzáró népzenei fesztiválon ismét három napon át váltják egymást az együttesek. A fellépők sztárok, még ha nem is a hétköznapi értelemben véve.

Ünnep az ünnepben: húszéves fennállása keretében új, a mezőségi muzsikákra és táncokra koncentráló lemezbemutató koncertet ad a Tükrös zenekar, no és fellép a tradicionális és progresszív népzenei előadásmód legjelesebb hagyományait ötvöző Etnofon Zenei Társulás is.

A Tükrös zenekar fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli. Az autentikus népzenét játszó együttes műsorában az ismeretlen Mezőséget, illetve a magyar folklór más területeit ismerhetjük meg, táncosokkal, vetített fotókkal, grafikákkal, fényjátékkal, Hégli Dusán rendezésében.

A második napon az Etnofon Zenei Társulás világzenei összeállítását láthatjuk. A Vízöntőből és a Kolindából is ismert Kiss Ferenc zenéje akusztikus népi hangszereken szólal meg, ötvözi a folklór, a meditatív, improvizatív és dinamikus zenék elemeit, ahogy a Pávaénekben vagy a Szerelemajtókban is hallhattuk.

A fesztivál zárónapján, június 24-én – szokás szerint – a Muzsikás és vendégei nyári mulatságra invitálnak. A nemrég elhunyt Zerkula Jánosra zenész és táncos tanítványai emlékeznek, a moldvai Petrás Mária énekel, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncol, dzsessz- és hagyományos fúvós hangszereken közreműködik: Dresch Mihály.

A 35 éves Muzsikás – amellyel a világhírű szaklap, a Songlines április–májusi száma kiemelten foglalkozik – németországi, írországi és londoni turnéja előtt kápráztatja el ismét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét. (NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top