Sztárok

Sarah Michelle Gellar, a pogány hősnő

A fiatal színésznő a Buffy, a vámpírok réme című amerikai sorozattal lett híres. A sikerszériát 1997 és 2003 között forgatták, Sarah azóta már szinte el is felejtette, de még mindig számos csatorna tűzi műsorára.

A vámpíros film meglepő hatására mutatott rá egy brit elemzés, amely arról számolt be, hogy a fiatal nők többsége egyre kevésbé látogatja a templomokat. Nem újdonság az a tendencia, hogy a fiatalok egyre kevésbé követik a hagyományos vallásokat, és egyre ritkábban vesznek részt a szertartásokon. De ez inkább a férfiakra volt jellemző. A Buffy-sorozat azonban nyíltan foglalkozik ősi, pogány hiedelmekkel, amelyek nagy hatással vannak a fiatalokra, főleg a nőkre. A Sarah által megformált Buffy Sommersnek minden epizódban vámpírokkal és egyéb démonokkal kell megküzdenie. A hatást az elemzés szerzője, dr. Kristin Aune így magyarázta:

„A sorozat a pogány vallást, a wiccát olyan vonzónak állítja be, hogy a fiatal nőkre jelentős hatást gyakorol, ezért azt gondolják, sokkal jobb, mint a kereszténység, amelyben addig hittek. Ezért ezek a nők egyszerűen nem mennek többet templomba.”

Az angol egyház természetesen tagadja a tanulmány eredményét, és semmilyen fenyegetettségét nem látja a vallásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top