Sztárok

Születésnapos sztár: Péter Szabó Szilvia

Azt mondják, egy nő életében hétévente jön el a változások ideje. Megújul külsőleg, és az érzései is átalakulnak. Péter Szabó Szilvia pontosan hét éve jelent meg a hazai popvilágban a NOX énekesnőjeként.

2008 nála is változásokat hozott. Új lemez, új stílus és új külső jellemzi Szilvit, aki saját bevallása szerint mostanra érett be igazán.

Születésnapján köszöntöttük az énekesnőt, aki éppen nagy munkában van: nagyszabású koncertre készül. Találkozik a magyar népzene a csúcstechnikával a Sportarénában.

– A Szűz jegyű embereket rendszeretőnek, békés természetűnek és odaadónak mondják. Jellemzőek ezek a tulajdonságok?

– Most már jellemzőek. Tiniként nem voltam rendszerető, mindig nagy kupi volt a szobámban, de ma már az is zavarna, ha úgy feküdnék le, hogy nem mosogatok el a konyhában. A békés természet is stimmel, a diszharmóniától, a vitától kiborulok. Rosszul tűröm a feszültségeket és szeretem megbeszélni az esetleges problémákat. Egyébként ez a születésnapi őrület engem sosem érintett meg. Sosem szedtem össze a barátnőimet azért, hogy megünnepeljük magamat. Kislányként sem rendeztek a szüleim zsúrokat, inkább elmentünk a családdal valahová. Ezeket az intim ünnepeket többre értékelem ma is.

Névjegy

• Neve: Péter Szabó Szilvia
• Született: 1982. 09. 09.
• Csillagjegye: Szűz
• Lemezei: Örökség, Bűvölet, Karácsony, Ragyogás, Örömvölgy, Mesék – Mondák – Mondókák, Csendes, Időntúl

– Éveken át hosszú copffal láthattunk, most viszont megrövidültek a tincseid. Meguntad a régi frizurád, vagy az image miatt kellett váltanod?

– Amikor kitaláltuk, hogy az új lemez nagy váltás lesz, akkor vetődött fel az ötlet, hogy le kellene vágatnom a hajam. Először megijedtem, és nem tudtam elképzelni magam más frizurával. Hónapokig néztem a magazinokban, hogy milyen haj állna jól nekem, és hosszasan beszélgettem erről a fodrászommal. A végeredménnyel nagyon elégedett vagyok, utólag már kicsit sem bánom.

– Mennyiben lesz más az új lemez az előzőekhez képest?

– A zenei stílust nem tudnám meghatározni, vagy besorolni sehová. Megmarad a népzenei vonal, de sok újítás is lesz. Teljesen más, de mégsem más. Az első dal, a Hiszed-e még?, már hallható, és eddig nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

– Az új klipben újra elképesztő kosztümökben szerepelsz. Nem vágysz arra, hogy egyszer csak úgy farmerben, pólóban énekelj?

– Elkezdtünk valamit csinálni, élveztem, vitt magával. Illik a stílusunkhoz az öltözködésünk. Jól érzem magam ezekben a ruhákban. Semmit sem erőltetnek rám, közösen találjuk ki a kosztümöket, beleszólhatok a tervezésbe. Persze civilben én is szeretem a farmert, de a színpadi megjelenésünkhöz nem illik.

– A NOX elindulásához képest hallhatóan sokat változott az énektechnikád. Ha szemtelen lennék, azt is mondhatnám, hogy megtanultál énekelni. Kik segítettek ebben?

– Magyar Hajnal segít sokat. Együtt szüljük meg a dalokat, ő az énektanárom, általa sokat fejlődtem, változtam. Az első lemezt tizenkilenc évesen énekeltem fel, nem voltam elég érett semmilyen téren. Egy énekesnőnél az is sokat számít, hogy lelkileg, érzelmileg mennyire tudja átélni a dalait. Kislányként volt egy álmom, szerettem volna énekelni. Szegeden léptem fel először, és a mostani zeneszerzőnk testvére éppen akkor ott volt az előadáson. Utána megkeresett, mutatott dalokat, és szeretett volna velem dolgozni. Ez még nem a NOX volt, de Harmath Szabolcs ráérzett, hogy van a hangomban valami népies. Hosszú hónapokon át ötleteltünk, mire kialakult az első lemez irányvonala. Szegeden néptánckörbe is jártam, de mivel alig voltak fiúk, szinte csak karikásokat táncoltunk. Tomiék megtanítottak tanulni. Fontos volt, hogy érezzem, amit csinálok. Összecsiszolódtunk, ma már könnyebben megy a lépések elsajátítása.

– Nagy sikered volt a Csináljuk a fesztivált című műsorban. Nem gondolkodtál azon, hogy szólólemezt készíts örökzöld slágerekből?

– Az a műsor egy kirándulás volt számomra, de nem gondolkodtam azon, hogy azt a stílust folytassam. Ráadásul a forgatások alatt már gőzerővel készültünk az új produkciónkra, amelynek október 24-én lesz a csúcspontja. A Sportarénában adunk koncertet, olyan körülmények között, és olyan technikával, hogy remélhetőleg mindenki elcsodálkozik majd. Magyarországon először 5.1-es hangzásban szól majd a hang, és interaktív kivetítőt is használunk. Ez egyelőre Európában sem jellemző, itthon pedig még senki sem próbálta ki. Kölcsönhatásban van az élő személlyel a kivetítendő dolog, úgy változik a kép, ahogy mozgok. A tánckart is lecseréltük, a Csillag születik-ből megismert Black Time dolgozik most velünk.

– Az utóbbi hónapokban üzletasszonyként is kipróbáltad már magad. Hogy megy a bolt?

– Ez egy amerikai típusú gyorsétterem a XVI. kerületben. Az a különlegessége, hogy csak természetes alapanyagokat használunk az ételekhez. Egyelőre nincs okom panaszkodni, minden úgy alakul, ahogy elterveztem.

– Milyen vagy, amikor semmi dolgod, csak otthon pihensz?

– Tévét nézek, rejtvényt fejtek, a kutyámmal játszom, alszom, főzök, semmi különleges nincs bennem. Ugyanúgy viselkedem, mint a többi korombeli nő.

– Mi láttál utoljára moziban?

– Az Esemény című filmet. Mark Wahlberg a főszereplője, és egy különleges sztori egy hatalmas katasztrófáról. Nagyon jó film, csak a vége nem tetszett.

– A Nők Lapja Cafe olvasói nevében sok sikert és boldog születésnapot kívánok!

– Köszönöm szépen.

SZŰZ

Szakértőnk, Székelyhidi Ágnes elemzése

SZŰZ: A Szűz típusú ember nyugodt, megbízható és szorgalmas. Nem bízza a szerencsére a sikert, hanem hajlandó és képes keményen megdolgozni érte. Mivel kellően józan gondolkodású, és két lábbal áll a földön, a tervei is mindig reálisak. Lehetnének merészebb álmai is, ha több lenne az önbizalma, de meglehetősen elővigyázatos és szolid. Nem akar csalódni, ezért inkább lejjebb teszi a „lécet”. Közben rendkívül kritikus önmagával és a környezetével kapcsolatosan. Mivel az emberek többsége nem szereti, ha hibát talál bennük valaki, a Szűz nem túl népszerű, ezért jobban tenné, ha a kritikáit finomabban közölné. Nem kell eltitkolnia a véleményét, de sokkal diplomatikusabban kellene „tálalnia”. Ugyanakkor saját magát sem kíméli, mindig talál kivetnivalót önmagán. Szinte sosem elégedett azzal, amit tesz vagy mond. Pedig jó lenne, ha jobban szeretné önmagát, mert akkor vidámabb és felszabadultabb életet élhetne. Teljesen igaza van abban, hogy „az ördög a részletekben bújik meg”. De a túlzás semmiben sem vezet jóra, így a precizitásban sem. Ettől lehet „szőrszálhasogató” és idegesítően pedáns. A saját maga dolgát is megkönnyítheti azzal, ha megtalálja azt a pontot, amikor felül kell emelkedni, és nem a részleteket, hanem az egészet szemlélni. Ebben kerül szembe egymással az analízis és a szintézis elve. A Szűz talán ettől nyugtalan és határozatlan olykor. Megnehezíti a dolgát, hogy hajlamos a bizalmatlanságra, a kicsinyességre és az önzésre. Szerencsére végtelenül tisztességes és mindig diszkrét. Minden körülmények között lehet rá számítani. Ha ő megígér valamit, akkor azt teljesíti, még ha „lila hó esik is”.

 

Előrejelzés a most, a születésnapján induló évre:

Ebben az évben, vagyis a következő 12 hónapban a legjobban arra kell vigyáznia, hogy sose kapkodjon. Minél jobban sürgeti az időt, az annál lassabban fog telni. Minél jobban hajtja önmagát, annál ingerültebb és feszültebb lesz. Kisebb baleset is adódhat abból, ha nem veszi komolyan a figyelmeztetést.

A másik nagyon fontos téma a szerencse. Itt az ideje, hogy elhiggye végre, hogy neki is lehet szerencséje. Érdemes elgondolkodnia azon, hogy ő mit nevez szerencsének. Talán azt, ha valaki jó időben jó helyen van? Ha így definiálja a szerencsét, akkor meg is tapasztalhatja ezt. Ráadásul nemcsak egyszer, hanem akár többször is. És a jó hír, hogy ebben nem kell hinnie. Elég, ha nyitott szemmel jár…

A harmadik téma ebben az évben az ideák, eszmék, világnézetek ütközésének kérdése. Ez valószínűleg már egy ideje foglalkoztatja, de most felerősödik benne a vágy, hogy tisztázza, miben is hisz, illetve mivel tud azonosulni. Az olvasottság és a tájékozottság sokat segít a tisztánlátásban. De van egy olyan tényező, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni: ez a szív. Nem a szerv, hanem az a határozott és tévedhetetlen érzés, hogy az ember jó úton jár. Nevezhetjük bizonyosságnak is. Tehát az a biztos érzés, hogy valami külső megerősítés nélkül, egyértelműen igaz és létező. Ez az az érzés, amely az ember életét elárasztja fénnyel és energiával. És ilyenkor nem zavarja, hogy esetleg nincsenek szavai rá, nem képes pontosan meghatározni, hogy mi ez. Mert ez maga a csoda…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top