Sztárok

Madonna túllőtt a célon

Több mint hatvanezer ember előtt adott koncertet Bécsben a popzene királynője, Madonna. A közönség tetemes részét a magyar rajongók alkották, de érkeztek a Duna-szigetre olaszok, lengyelek, spanyolok, szlovákok, németek is, hogy együtt bulizzanak az osztrákokkal.

Az énekesnő beleadott apait-anyait, mégis hiányérzettel és némi csalódással a lelkében indult haza a tömeg.

 

Már hetekkel a koncert előtt Madonna-lázban égett Európa, és azzal talán mindenki tisztában volt, hogy a művésznő mindent megengedhet – és meg is enged – magának. Azért arra talán kevesen számítottak, hogy a műsor végén a nagyasszony a középső ujját lengetve vonul le a színpadról, elköszönés és ráadás helyett.

 

Bécsben megállt az élet kedden este. Mindenfelől rajongók és kíváncsiskodók próbálták megközelíteni a helyszínt. Fél hatkor nyitották ki a kapukat, Madonnára azonban negyed tízig várni kellett. A középszerűnek sem nevezhető Robyn előadása nem tüzelte fel a közönséget, a többség unottan nézegette az óráját, hogy mikor adja már át a helyet az est főszereplőjének. Másfél órás szünet után végre megjelent a színen Madonna. Teljes pompájában, mosolyogva, trónon ülve, ahogy az őt megilleti. Hirtelen begördült a kifutóra egy csodálatos autó is a tánckarral, de nagyjából itt vége is lett a varázslatnak. Egymást követték a hatalmas slágerek, ugráltak a táncosok, de a tömeg csak nem akart fellelkesedni.

 

Az ötvenéves díva a maga 164 centijével olyan energiával mozgott a színpadon, hogy azt még mindig megirigyelhetné minden kezdő popsztár, de valami mégis hiányzott. Hiába énekelt tisztán, mosolygott, és viccelődött a táncosaival, a szemein már a fáradtság látszott.

Az elmúlt években megszokottakhoz képest ezúttal nem voltak látványos díszletek és lélegzetelállító koreográfiák. Madonna úgy tűnik, hogy megszabadulna a felesleges sallangoktól, és „igazi” zenésszé szeretne válni. Ezt azzal is próbálta bizonyítani, hogy az előadás alatt többször ragadott gitárt és tépte a húrokat, a színpad előtt állók pedig beleszédültek.

Három dal erejéig megelevenedett a Balkán világa is. Hegedűsök, gitárosok idézték meg a Macska-jaj című filmből ismert életérzést, de az énekesnőben ez némi képzavart okozott. Miközben a kelet-európai „gipsy-punk” zenekar húzta a talpalávalót, ő spanyolul beszélt, de még ezt is elnéztük volna neki.

 

Madonna imádja súrolni, sőt átlépni a jó ízlés határát, ezt most is bizonyította. Forró csókot váltott egy táncosnőjével, maszturbálást imitált, és többször, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal elküldte a – szerinte hűvös – közönséget melegebb éghajlatra. Azt is nehezményezte, hogy az első sorokban álló osztrákok nem tudták fejből a Dress you up című dal szövegét, melyet 1985-ben jelentetett meg, és azóta már a feledés homályába is merült…

A néhány hónappal ezelőtt megjelent fotókhoz képest az énekesnő feltűnően jól nézett ki. Dagadó izmai és a botoxtól eltorzult mosolya miatt már nem a régi csúcsbombázó, de a feneke még mindig olyan kemény, mint a beton. Falatnyi sortokban táncolt, sőt ugrálókötelezett, kacérkodott a táncosokkal, de a varázslat ezúttal nem történt meg.

Ő a királynő, és ezt érezteti is mindenkivel. A táncosait is úgy válogatja, hogy senki sem lehet magasabb nála, és természetesen be sem mutatja őket a show végén. Idővel mindenkit lecserél maga körül, kizárólag Donna De Lory marad a turnék állandó résztvevője, aki a vokálban erősíti Madonna hangját.

 

A Sticky and Sweet (ragadós és édes) névre elkeresztelt turné felér egy divatbemutatóval is, hiszen a díva a Givenchy ház, Tom Ford, Miu Miu, Stella McCartney, Yves Sant Laurent és Roberto Cavalli egy-egy darabjában énekelte a dalait. Huszonhárom világsláger csendült fel, köztük olyanok, mint a Vogue, a Like a prayer, a La isla bonita vagy a legutóbbi albumról a 4 minutes. A kivetítőnek köszönhetően megjelent Justin Timberlake és maga Britney Spears is.

Ezúttal is felhívta a figyelmet a világban zajló borzalmakra. Láthattuk, ahogy elefántokat, bálnákat mészárolnak le, éhező gyerekek eltorzult arca és tömegkatasztrófák áldozatai jelentek meg a vásznon. Megtudtuk, hogy az énekesnő lelkes híve Barack Obamának, a dalai lámának és a megboldogult Teréz anyának is.

 

Hajnalig bolyongtak Bécsben a rajongók, vitatkoztak a látottakon, és hosszú órákba telt kijutniuk a belvárosból. Hazafelé az autókban szóltak a Madonna-slágerek, még a győri benzinkúton is tömeg várakozott, hogy tankolhasson, és közben ott is a koncert volt a téma.

Fáradt, fájós lábú fiatalok mondogatták, hogy ők bizony többet vártak ettől az éjszakától.

Le a kalappal Madonna előtt, amiért huszonöt éve a csúcson tud maradni, de be kellene látnia, hogy ő sem engedhet meg magának mindent.

Egy igazi királynő a népért él, és mindent megtesz azért, hogy boldog embereket lásson maga körül. Ha azt veszi észre, hogy az alattvalók nem lelkesednek valamiért, akkor nem küldi el őket a fenébe, hanem elgondolkodik, hogy talán ő csinál rosszul valamit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top