Sztárok

STÍLUS ÉS DIVAT

Diana egyszer megjegyezte, hogy jobban örülne, ha dolgozó nőként gondolnának rá, és nem divatbábként. Diana imádott öltözködni: szenvedélye és hivatalos kötelessége is volt a ruházkodás.

Walesi hercegnőként ruhatára számos célt kellett szolgáljon: szüksége volt megfelelő ruhákra a királyi család tagjaként rá váró kötelezettségekhez, külföldi utazásokra, jótékonysági munkához, illetve a rengeteg olyan hivatalos eseményre és jótékonysági estélyre, melyekhez alkalmi ruha illett.

Eljegyzése első percétől kezdve minden egyes ruhadarabját, minden új kiegészítőjét és frizuráját elkerülhetetlenül részletesen szemügyre vették és kitárgyalták.

A hercegnő tudatában volt, hogy emberek milliói követik az általa diktált divatot, és hogy a tiszteletére összegyűlt tömegek pompát és csillogást várnak. Azzal is tisztában volt, hogy a személyére irányuló nemzetközi médiafigyelmet jó célok szolgálatába is állíthatja, hogy így szerezzen pénzt az általa lelkesen támogatott jótékonysági szervezeteknek.

 A kiállításon 28 ruhája tekinthető meg a nyolcvanas évek elejétől kezdve egészen utolsó nyilvános szerepléséig. Felfedik öltözködési stílusának elkerülhetetlen változását, és azt, hogyan vált fiatal lányból magabiztos, felnőtt nővé.

 

A nyolcvanas években a hercegnő a brit divatipart támogatta, és olyan tervezők ruháit hordta, mint Victor Edelstein, Murray Arbeid, Belville Sassoon, Catherine Walker, Bruce Oldfield és Gina Fratini. Dianának köszönhetően a hagyományos szabásvonalú, hétköznapi és romantikus alkalmi ruhák hagyományát folytató brit divat a nemzetközi érdeklődés reflektorfényébe került. Más fiatal nőkhöz hasonlóan ő is sokat kísérletezett, és nem minden öltözéke bizonyult teljes mértékben sikeresnek, ám a kilencvenes években valami egészen új dolog történt. A hercegnőnek addigra birtokában volt az a függetlenség és tapasztalat, amellyel létrehozta egyedi, saját stílusát. Továbbra is hordta a brit tervezők, különösen Catherine Walker és Jacques Azagury ruháit, de egyre inkább fordult olyan külföldi tervezőkhöz, mint Versace, Valentino és Chanel. Stílusa nemzetközivé vált, kifinomult, egyszerű vonalakkal. A hatás az apró részletekben rejlett, melyek védjegyévé váltak: remek szabású ruhák és hozzájuk illő kiegészítők: kézitáska, ékszer és cipő.

Diana a késő huszadik századi divat egyik meghatározó ikonjává vált.

 Képgalériánkban láthatsz egy kis ízelítőt Diana ruháiból!

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top