Sztárok

Fáraót kapott szülinapjára – Vavyan Fable

Vavyan Fable, azaz Molnár Éva két évtizede írja lebilincselő regényeit, melyek rendre az eladási listák élén kötnek ki. Az írónőt születésnapja alkalmából kerestük fel, és faggattuk könyvekről, pasikról és a számára oly fontos állatokról.

Születésnapos sztár: Vavyan Fable– Mennyire fontosak az ünnepek az ön életében?

A kalendáriumi kötelező ünnepek egyre kevésbé, az „iparosodásuk” miatt. A saját ünnepek annál inkább, mint az utazás, születés, őszinte nevetések, meghittségek, baráti találkozások.

Mi volt a legkedvesebb vagy legmeglepőbb ajándék, amelyet valaha kapott születésnapjára?

Az ideire egy tízhetes újfundlandi fiúcskát kaptam. Fáraó roppant szerethető ajándék, mulatságos, érzelmes, és fitneszcélra is remekül alkalmas: a pisitócsák feltörlése erősíti a has- és a combizmokat, a rendszeres sétáltatás – ezek mellett – a többit is.

Tipikus Kosnak tartja magát? Hisz az asztrológiában?

A HalakKos-fordulón születtem, Skorpió aszcendenssel. Rám is igaz, ami az IkrekHalakra (vagy fordítva?). Für Anikó mondott erről egy jó mondatot: „Négyen vagyunk, áll a bál.” Dúskálok a születési jegyeimre jellemző tulajdonságokban. Talán ezért nem okoz gondot számomra a regénybeli figurák életre leheléséhez szükséges tudathasadás. Ha kell, hasadok, mint az atom, de „civilben” csak négyen vagyunk. 🙂 Hiszek-e az asztrológiában? Vakon semmiben, senkiben. Kérdezgetően, szkeptikusan bármit lehetségesnek tartok.

Az ország legnépszerűbb írónőjeként tartjuk számon, de a sztárságtól mintha tudatosan menekülne. Sosem hiányzott a rivaldafény? Figyeli egyáltalán a közszereplők életét?

Az emberi faj írófélék rendjébe tartozó egyedei (jobbára) igénylik az olykori félrevonulást, egyedüllétet. Elbújva, csendben, nyugiban tudnak vajúdni-írni. Az újratöltődéshez persze kirúgom magam alól a széket, kirobogok a szobából, és újfent a magamévá teszem a világot, ám inkább nap- és hold-, semmint reflektorfényben. Tévét nézek, pletykalapokat is forgatok, ám a „nyilvánoskodás” nem az én műfajom, főleg megfigyelni szeretek.

Névjegy
  • Neve: Molnár Éva
  • Írói neve: Vavyan Fable
  • Született: 1956. 03. 20., Budapest
  • Legismertebb művei: A halkirálynő és dzsinnek, Ki feküdt az ágyamban?, My Fair Lord, Vis Major…
  • Honlapja: www.fabyen.hu

Regényeiben falakat romboló szerelmek és agyafúrt bűntények váltakoznak. Ha csak egyetlen könyvet olvashatna el a következő évben, az romantikus lenne, vagy krimi?

Ha csak egyetlen könyvet olvashatnék el évente, az megőrülés lenne. Egyébként mindenevő vagyok, „nem a műfaj, hanem a színvonal a fontos” credóval. És szeretek egyszerre több könyvvel is kontaktusban lenni.

A honlapján tartja a kapcsolatot az olvasóival. Kérnek öntől – mint a férfilelkek igazi ismerőjétől – magánéleti tanácsokat is?

Direktben nem kérnek. Megosztják velem a gondjaikat, örömeiket, én pedig „őszülő halántékkal” reagálok azokra.

Születésnapos sztár: Vavyan Fable Azt mondják, hogy „Fable olyan csajos regényeket ír”, mégis számtalan férfi ismerősömről tudom, hogy rajong a műveiért. Kapott esetleg kritikákat pasiktól, amiért ennyire pőrére vetkőzteti őket a könyvekben?

Persze, a paskók eleinte problémáztak, hogy „feminista” regényeket írok. Azóta rájöttek, hogy a hősnőim nem a saját világnézetemet jelenítik meg, más nőneműek is gondolnak, szólnak, tesznek hasonlókat. Akinek nincs humorérzéke, az nem is szereti a könyveimet, akinek van, az viszont képes a helyére tenni a dolgokat.

Senki nem akarta még megfilmesíteni valamelyik művét?

Hát bizony, huszonkét éve várok Spielbergre…

Valóságos kis állatkert veszi körül. Tudja szám szerint, hogy hányan vannak most a négylábú barátai?

Persze. Korábbi lakóhelyemen az önkormányzat olyan állattartási törvényt alkotott, amely arra kötelezte a helyi polgárokat, hogy összeszámlálják a háztartásukban élő összes gerinces és gerinctelen állatot. Az igazat megvallva: az utóbbi feladattal erősen próbára tettek, de belejöttem! Óriási gyakorlatra tettem szert az atka-, légy- és pókszámlálás során. Jelenlegi biotópomban nincsenek ilyen matekfeladványok, elegendő, ha a gerinces társállatok számát tudom.

Min dolgozik mostanában, és mikorra várhatják az olvasók az új regényt?

Nemrég fejeztem be a legújabbat. A Mennyből a csontváz húsvét környékén kerül a „betűboltokba”. Valaki megállapította: jellemző rám, hogy a karácsonyi történet nyuszira jelenik meg. A regényben egy család „furabogár” tagjai gyűlnek össze az angyalos ünnepre. Az elgonoszodó időjárás miatt több hívatlan vendég csatlakozik hozzájuk, nem csak az élők sorából, és amint az lenni szokott, az eldugdosott csontvázak is kibuknak a szekrényekből. Ugyancsak hamarosan jelenik meg a szintén vidám szellemű Mesemaraton beszélőkönyv verziója. Jelenleg a Sárkánykönny című regény újraszöszölésén bíbelődöm a második kiadáshoz.

KOS – Szakértőnk, Székelyhidi Ágnes elemzése

Vavyan Fable

Születésnapos sztár: Vavyan FableAz írónő nem mondható tipikus Kosnak, bár igaz, hogy vannak olyan jellemvonásai, amelyek a Kosban álló Nap hatását mutatják. Ilyenek például az egyenesség, a gyermeki fantázia, a naivság, a rácsodálkozás. Valószínűleg azzal is tisztában van, hogy szeret élni, és tudja élvezni az élet ajándékait. Nem sokat töpreng. Ha valamit eldönt, akkor fejest ugrik a feladatba, és nem vár másokra. Ez az egyik titka a sikereinek. A tűz jelenléte minden bizonnyal nemcsak a horoszkópjában, hanem a közelében is érzékelhető. Ez a teremtő tűz okosan, megfelelő mértékben „adagolva” épít és életet ad, ha viszont a szenvedély heve felkorbácsolja, pusztítóvá is alakulhat. Ebben már a Skorpió aszcendens is közreműködik, hiszen a Skorpió nem szereti, sőt elítéli az arany középutat. Önmagát nem kímélve két végén égeti a gyertyát. Ha valamit csinál, akkor azt ezerszázalékosan csinálja, és abba önpusztító módon beleteszi magát. Lehatol a legmélyebb bugyrokba, és onnan hozza fel az igazgyöngyöket. Ezek mindannyiunk lelkében ott rejtőznek, de csak egy Skorpiónak van bátorsága akár az életét kockáztatni azért, hogy közkinccsé tegye. Amikor olvassuk a könyveit, nem nehéz beleképzelnünk magunkat a szereplők helyzetébe, hiszen magunkra ismerhetünk. Vavyan Fable tehetségét még a Rák-Hold is megerősíti. Ez az álomvilágnak és a fantáziának egy még tisztább forrását jelzi. A Rák a víz jegyek közül a hegyi patak, amely még ártatlan és hordaléktól mentes. Látszólag gyenge, pedig sziklákat képes átfúrni és hegyoldalakat elbontani a kitartásával. Az írónő is hasonlóan egyszerűen és ártatlanul hat ránk. Miközben magával ragad minket, és elsodor az ő álomvilágába.

Előrejelzés a most, a születésnapján induló évre:

Ebben az évben, vagyis a következő 12 hónapban arra kell leginkább ügyelnie, hogy minél kevesebbet nosztalgiázzon. Nem baj, ha felidézi az emlékeket, de ne ragadjon a múltban! Az sincs kizárva, hogy régi ismerősök, elfeledett szerelmek, gyerekkori barátok térnek vissza az életébe, vagy fizikai valójukban, vagy csak a velük kapcsolatos érzések. Bármelyik legyen is, fontos, hogy örömmel fogadja őket. Ne tegyen fel túl sok kérdést! De egyet mindenképpen: „Milyen üzenetet hoztál nekem?” A választ talán nem is a másik fogja megadni, hiszen az ott van legbelül. Ha befelé figyel, meg fogja találni.

A másik nagy jelentőségű téma: az otthonnal és/vagy családdal kapcsolatos változás. Elkerülhetetlennek látszik, hogy valaki elmenjen, vagy valaki jöjjön, vagy átalakítás, esetleg költözés is lehetséges. Ezek első ránézésre ijesztőek lesznek, mivel gyökeresen felbolydíthatják az addig jól működő rendszert. Kicsivel később viszont könnyű lesz belátni, hogy mindennek épp itt volt az ideje, és az eredmény kárpótolni fogja az elszenvedett „sokkért”.

A harmadik, hogy várható egy olyan új ember belépése az életébe, aki fáklyaként fog rávilágítani olyan témákra, amelyek eddig sötétben voltak. Az ő szerepe pusztán annyi lesz, hogy segítse a tisztánlátást. Hogy marad-e, maradhat-e, az azon múlik, hogy milyen módon és erővel „üt ki” korábbi szereplőket, vagyis hogy biliárdgolyóként fenn tud-e maradni az asztalon, vagy azzal a lendülettel, amivel jött, beleesik az egyik lyukba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top