Sztárok

Síron túli valóságshow – elment a Big Brother sztárja

Nem volt tökéletes alakja vagy szép arca. Tanulatlan volt, alacsony származású, harsány és meggondolatlanul szókimondó. Mégis százezrek szerették és istenítették a brit Big Brother néhány hete elhunyt sztárját, Jade Goodyt. A tragikus sorsú Jade igazi valóságshow-hős volt, és ennél valamivel több is: olyan hús-vér nő, aki mert élni, hibázni, s képes volt méltósággal, bátran elmenni.

Hajlott hátú, munkásosztálybeli, cserzett arcú nyugdíjas néni áll zokogva Jade Goody sírjánál. Amikor a brit Daily Mail című lap tudósítója megkérdezi az idős asszonyt, hogy rokona-e a sírban fekvő Goodynak, az asszony elcsukló, megtört hangon csak ennyit felel: „Nem, de ismertem és szerettem őt. Jade a mi lányunk, a nép gyermeke volt.”

Síron túli valóságshow - elment a Big Brother sztárja

A huszonhét esztendősen, tragikus körülmények között, rákban elhunyt Jade-et ezrek kísérték utolsó útjára, és százezrek siratták meg Nagy-Britanniában. A szertartás éppen olyan volt, mint Jade maga: giccses. Aki nem tudja, hogy pontosan ki is volt ő, temetését látva azt hihette, hogy egy világsztár távozott el. Igaz, a maga nemében Jade Goody valóban sztár volt. Korunk sztárja, vagy divatosabb szóval élve celebje, a valóságshow-k világának jelképes figurája. De ki is volt valójában ez a harsány, mosolygós lány, akit míg élt, gyakran lenéztek, de ugyanazok halálában már Diana hercegnőhöz hasonlítják?

Apja bűnöző, anyja drogos prostituált volt

Jade-nek kegyetlen, örömtelen gyermekkor jutott osztályrészéül. Szegény, tanulatlan munkáscsaládban született London keleti részén. Kétesztendős volt, amikor édesanyja, Jackiey Budden kirúgta apját, Andrew-t, mert rájött, hogy a férfi fegyvereket tart a párnája alatt, és körözi a rendőrség. Három évre rá anyja egy motorbaleset következtében az egyik szemére megvakult, és lebénult a fél karja. Jade még iskolás sem volt, de neki kellett gondoskodnia felelőtlen, lelkileg ingatag anyjáról, aki a drogok rabjává vált. Az asszonyon olyannyira elhatalmasodott a szenvedélybetegség, hogy bármire hajlandó volt, csak hogy megszerezze a drogokra a pénzt, ezért prostituált lett.

Jade rengeteget szenvedett anyja drogfüggősége miatt, kimaradt az iskolából, és egy fogászaton – éhbérért – asszisztensként helyezkedett el. „Mindent megtettem, hogy megváltoztassam az anyámat. Húszévesen a szeme előtt szívtam kokaint, hogy elborzasszam. Ostoba voltam, hiszen azt hittem, hogy ha meglátja, hogy az orra előtt drogozom, akkor megijed, és leszokik a kábítószerről. Ám anyámat vajmi keveset érdekelte, hogy mit csinálok. Egyedül az foglalkoztatta, hogy ha én szívok, miért nem adok neki is a kokainból. Akkor, ott összetört bennem valami” – írta második önéletrajzi könyvében.

A Big Brother volt az egyetlen esélye

Síron túli valóságshow - elment a Big Brother sztárjaJade szíve összetört, de reményei éltették. Semmi pénze nem volt, esélye sem sok egy jobb életre, csak az álmai voltak, amelyeket senki sem vehetett el tőle. 2002-t írtunk, amikor a brit Channel 4 tévécsatorna válogatást hirdetett valóságshow-jába, a Big Brother harmadik szériájába. Jade megérezte: ez az egyetlen lehetősége, hogy kitörjön a szegénységből és a mindennapok gyűlölt szürkeségéből. Feladta az állását, jelentkezett a műsorba, ahova nagy szavazószámmal be is válogatták. Ugyan szereplése kis híján meghiúsult, hiszen az orvosok kezdődő petefészekrákot diagnosztizáltak nála, de a kezelés sikeres volt, és megengedték, hogy beköltözzön a Big Brother-házba.

Egy sokat vitatott karrier, sikerszéria vette kezdetét. Kilenc hetet töltött a házban, és hatalmas vihart kavart: tanulatlan, olykor ostoba megjegyzései sokakat felháborítottak, de legalább ennyien megszerették, hiszen olyan elragadó bájjal vállalta fel önmagát és hiányosságait, hogy igazán nem lehetett utálni vagy haragudni rá. A Big Brother harmadik részét 9,4 millióan nézték, és Jade-nek vitathatatlan szerepe volt a hatalmas sikerben.

Szaddám Huszein sportoló, ugye?

Legendává váltak elszólásai: azt hitte, Szaddám Huszein bokszoló, Rio de Janeiro pedig egy focista volt. De milliók mosolyogtak a tévé előtt akkor is, amikor megkérdezte, hogy Kelet-Anglia, ugye, nem része Angliának, hanem az már külföld. Botrányt kavart akkor is, amikor élő adásban meztelenre vetkőzött, és nevetve megjegyezte, hogy most aztán az egész ország meglátja a „töltött pitáját”.

Ugyan a show-t Kate Lawler nyerte meg, Jade volt az, aki igazán profitált a műsorból, ő lett az igazi sztár, aki megmozgatta az embereket. Félmillió fontot kért egy-egy interjúért vagy televíziós szereplésért. Ügynököt fogadott, és mindent megpróbált, hogy kamatoztatni tudja „tizenöt perc hírnevét”. Dacára annak, hogy állandó súlyproblémákkal küzdött, és közel sem volt bomba alakja, saját fitnesz-DVD-t adott ki, amely hatalmas sikert aratott. A kritikusok szerint ennek egyszerű oka volt: a nők jobban hittek egy másik, hozzájuk hasonlóan túlsúlyos nőnek, mint egy valótlanul tökéletes szupermodellnek.

Milliomos és édesanya lett

A hajdani szegény lány, aki munkásnegyedből indult, ekkoriban már kétmillió fontot tudhatott a bankszámláján. Ráadásul magánélete is ígéretesen alakult. Jade őrülten beleszeretett a Channel 4 csatorna másik valóságshow-jának kölyökképű sztárjába, Jeff Brazierbe. Megismerkedésük után pár hónappal Jade teherbe esett, első kisfia, Bobby 2003 júniusában született. Sokan azt hitték, Jade karrierjének vége, de a lány megmutatta, hogy milyen fából faragták: kedvesével jelentkezett egy párok mindennapjairól szóló valóságshow-ba, és újra milliókat kaszállt.

Kapcsolata azonban megromlott Brazierrel, a pár szakított, majd pár héttel később újrakezdték. Ekkor Jade teherbe esett második kisfiával. Ám még a gyermekáldás sem volt elegendő indok, hogy a pár félretegye a sérelmeket, Jade még fia születése előtt kidobta Braziert. Amikor az újságok megkérdezték tőle, hogy tulajdonképpen miért hagyja el a szülés előtt két hónappal gyermekei apját, mosolyogva csak ennyit felelt, csak úgy „jade-esen”: „Igazság szerint nem tudom megmondani. Asszem, a hormonok miatt. Túl sok most bennem a hormon, Jeff pedig idegesít.”

Elítélhették, bírálhatták volna, amiért felelőtlenül vállalt két gyermeket, és csaknem ok nélkül kidobta a kicsik apját, de Jade ebben is divatot teremtett: az egyedülálló, fiatal, dolgozó anyák szóvivője lett. Második fia, Freddie születése után Jade belevetette magát a nagybetűs életbe. Újabb valóságshow-szereplést vállalt, emellett egy szépségszalont nyitott Hertfordban. Dőlt hozzá a pénz.

Síron túli valóságshow - elment a Big Brother sztárja

Két végén égette a gyertyát

Az egykori fogorvosasszisztens megízlelte, milyen is az édes élet. Birtokot vett jókora házzal, hetvenötezer dolláros Porschéval furikázott, és több ízben is plasztikai sebészhez fordult. Megnagyobbíttatta amúgy is tekintélyes méretű kebleit, szilikon került a szájába, és zsírleszíváson is átesett. Luxusnyaralásokra járt, és híres focistákkal kalandozott. Két végén égette a gyertyát, de közben ügyelt arra, hogy ne csak költsön, de érkezzen is pénz a bankszámlájára. Két önéletrajzi könyvet adott ki, mindkettőt vették, mint a cukrot. 2006-ban parfümöt is piacra dobott Sssh névvel, amely szintén nagy sikert aratott, és jó néhány millióval gyarapította Goody egyre dagadó bankszámláját.

Ekkoriban nyolcmillió fontra becsülték Jade vagyonát. Joggal kérdezhetnénk, hogyan lehet, hogy míg mások rendes munkával talán egész életükben nem keresnek ennyi pénzt, addig egy fiatal, műveletlen, gyakorlatilag semmihez sem értő lány pillanatok alatt milliomos lesz? Mindezért nem Jade Goodyt kell okolni. Ő csupán a modern kor, a valóságshow-k világának emblematikus figurája, a minden érdem nélküli celeb. Becsülendő, hogy Jade Goody soha nem is állította magáról ennek az ellenkezőjét. „Tudom én, hogy nem vagyok valami nagy szám. Butus vagyok, nagy a szám, és nem értek semmihez. Egész életemben hálás leszek azért, hogy a hiányosságaim ellenére szeretnek az emberek” – mondta.

Jade brutálisan őszinte volt. Olyannyira, hogy a hírességeknek rendezett Big Brotherben hatalmas vihart kavart. Lakótársával, az indiai Shilpa Shettyvel gyűlölték egymást, Jade rasszista kijelentései Shilpa származására vonatkozóan sokakat felháborítottak. Jade politikai botrányt okozott, Gordon Brownnak kellett közbeavatkoznia, és nyíltan bocsánatot kérnie szavaiért az indiaiaktól. Goody, miután a műsor véget ért, Indiába utazott, hogy részt vegyen a helyi Big Brotherben, és rendezze kapcsolatát Shilpa Shettyvel. A sors fintora, hogy Indiában, élő adásban tudta meg orvosaitól: rákos.

Óriási fájdalmai voltak, de csak a gyerekeivel törődött

Az első vizsgálatok reménykedésre adtak okot, az orvosok azt mondták Jade-nek, hogy legalább nyolcvan százalék esélye van a túlélésre. A bátor lány pedig foggal-körömmel küzdött az életéért. Elviselte, amikor a kemoterápiától kihullott a haja, vagy amikor egykori telt idomai eltűntek, és kórosan lesoványodott.

Síron túli valóságshow - elment a Big Brother sztárja

Ám hiába volt minden harc, kiderült: a rák áttétes, és már Jade agyát is megtámadta. A huszonhét esztendős lány nem tört össze, pedig szinte elviselhetetlen fájdalmai voltak; ekkor is az járt a fejében, hogy két fia jövőjét bebiztosítsa. Milliókért megengedte, hogy utolsó heteiről valóságshow-t forgassanak. Utolsó kívánsága pedig az volt, hogy hozzámehessen legutóbbi nagy szerelméhez, a huszonegy éves Jack Tweedhez. Az oltárnál már nagybetegen, sápadtan, kopaszon állt. Saját bevallása szerint az esküvő után még utoljára szeretkezett férjével, majd elköszönt szeretteitől és rajongóitól. Márciusban, a brit anyák napján távozott el örökre. Éppen úgy halt meg, ahogyan élt: kamerák kereszttüzében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top