Sztárok

Katarina Witt, a piruettező szexbálvány

Férfiak millióit ültette a televízió elé, akik közül sokan kizárólag formás fenekéért bámulták a jégtáncközvetítéseket. Olimpiákat, világ- és Európa-bajnokságokat nyert, Emmy-díjat kapott, a Time magazin az év arcának választotta, viaszba öntött mása ma ott pózol a sport halhatatlanjai között. A szépséges Katarina legzajosabb sikerét mégis akkor érte el, amikor annyi magazint adtak el meztelen testével, mint Marilyn Monroe szereplése idején.

Sokak szerint ő volt a szocializmus szebbik arca. Katarina Witt, az egykori Német Demokratikus Köztársaság kivételes tehetségű korcsolyázónője valóban férfiszemeket gyönyörködtető jelenség volt sportkarrierje fénykorában, és igaz ez rá napjainkban is, miután búcsút mondott a jégtáncnak. Katarina igazi szupersztárrá lett az évek alatt, amit korántsem kizárólag formás idomainak köszönhet. Bár a rossz nyelvek kezdetben buta, de nagyra törő libának tartották, aki elszánt karrieristaként szolgalelkű kiszolgálója az egykori kommunista rezsimnek, későbbi életútja alatt számtalanszor bizonyságát adta, hogy kivételes tehetséggel áldotta meg a sors. Kevesen büszkélkedhetnek annyi címmel, mint ő. Sportoló, filmsztár, előadó, üzletasszony, író, televíziós személyiség és csábító Playboy-modell egy személyben, akiről ma is ugyanolyan elragadtatással áradoznak rajongói, mint egykor.

Élsportolóból filmcsillag

Katarina Witt, a piruettező szexbálvány Egy éve – a hannoveri TUI Arena tízezer állva tapsoló nézője előtt – könnyekig meghatódva búcsúzott el rajongóitól minden idők legeredményesebb korcsolyázónője.
– Sokáig gondolkodtam, hogy mit is kellene mondanom. Végül csak annyit szeretnék mondani: köszönöm! – szipogta, miután örökre lezárta 1980-ban indult sportkarrierjét. A kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok azonban hiába akasztotta szögre a korcsolyát, egészen biztosak lehetünk benne, hogy eztán is gondoskodni fog arról, hogy találkozzunk a nevével.
Witt ugyanis mindig mestere volt annak, hogy felhívja magára a figyelmet. 1988-ban, miután két olimpiai aranya mellé begyűjtötte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legrangosabb kitüntetését, a csak valóban párját ritkító sportolóknak járó Olimpiai Rendet, közölte, hogy véget vet amatőr pályafutásának, és a szocialista táborban eddig szokatlan módon profinak áll. Kiváló diplomáciai érzékének köszönhetően elintézte a vaskalapos német vezetőknél, hogy észak-amerikai jégrevüturnéra indulhasson, ahol aztán három évig csillogtatta tudását. A show frenetikus sikerének köszönhetően felfigyeltek rá a filmproducerek, és hamarosan a Carmen a jégen című mozi forgatásán találta magát. Katarina roppant tehetségesnek bizonyult, alakításáért Emmy-díjat kapott. Filmkarrierjét 1995-ben a Jéghercegnő című jégbalettben folytatta, majd játszott a Jerry Maguire, a Ronin, később pedig a 2001: A Space Travesty című filmekben.
A kislány korától a versenysport szellemében nevelkedő Katarina nem bírta sokáig, hogy lemondjon a világversenyekről. Amilyen könnyed eleganciával piruettezett át a profik világába, ugyanolyan könnyedséggel tért vissza az amatőrök közé. 1994-ben élő legendaként ő is ott volt a lillehammeri olimpia versenyzői között. Bár utolsó nagy versenyén csak a hetedik helyig táncolta magát, mindvégig a közönség kedvence volt.

A legkelendőbb nyuszilány

Miután elköszönt az élsporttól, Katarina papírra vetette Meine Jahre zwischen Pflicht und Kür című önéletrajzi kötetét. Bár ez fajta kitárulkozás sem marad visszhang nélküli, meg sem közelítette azt az érdeklődést, amelyet akkor váltott ki, amikor a Playboy kérésére megszabadult a ruháitól. Szabályos hisztéria tört ki a meztelen fotók miatt. A képsorozat olyan viharos sikert aratott, amekkorát csak Marilyn Monroe szereplése váltott ki. A magazin összes gazdára talált példánya jelezte, hogy talán nem is a hibátlanul előadott kűrök miatt tapadt annyi szem annak idején a televízió-képernyőkre. Szinte törvényszerű volt, hogy három évvel később, 2001-ben a nyuszis magazin német változatának főszerkesztője újabb felkérést intézzen az aktmodellként is világsztárrá lett szépséghez. Katarina később lelkendezve számolt be a fotózásról.
– Olyan élményt jelentett a képek elkészítése, mint amikor aranyérmet nyertem az olimpián. Az emberek valószínűleg érzik a belőlem áradó életörömöt, talán ezért erotikusak ezek a fotók – mondta.
Witt egyébként sosem volt az a pirulós fajta. Egy évekkel később adott interjúban sajátos humorral fűszerezve beszélt a meztelenkedésről.
– Ezzel sosem volt problémám, hiszen a hajdani NDK-ban virágzott a nudizmus. Legalábbis így volt tizenhat éves koromig, utána azonban feltűnt, hogy még az sem néz a szemembe, aki hozzám beszél. Mindenki a melleimet bámulta, ezért áttértem a fürdőruhás strandokra.
Katarina a jégpályán kívül is reflektorfényben élte az életét. A kilencvenes évektől jégrevük ünnepelt sztárja, könyvet írt ifjú műkorcsolyázóknak, alapítványt hozott létre hátrányos helyzetű gyermekeknek, manapság pedig szinte bérelt helye van a kereskedelmi televíziók képernyőjén. Legutóbb idén januárban a ProSieben vezetői gondolták úgy, hogy feldobják csatornájukat a sugárzó szépségű nővel, akit egy fogyishow vezetésével bíztak meg.

Gyengéd férjre váró jégkirálynő

Katarina Witt, a piruettező szexbálvány Bár a szépséges korcsolyakirálynő férfiak millióinak ábrándjaiban jelent meg, csupán néhányan mondhatták el magukról, hogy elrabolták Witt szívét. Hódolókból persze sosem volt hiány, Katarinát azonban a tartós kapcsolatokban elkerülte a szerencse. Igaz, egy darabig ő maga bizonygatta úton-útfélen, hogy nem is lenne ínyére, ha véglegesen el kellene köteleznie magát.
– A nők többsége szerint az esküvő a legszebb nap az életben. Nekem már nagyon sok szép napom volt, és nincs is szükségem olyan dolgok kimondására, hogy holtomiglan-holtodiglan – magyarázta egy 2000-ben adott interjúban. Ebben az időben éppen egy zenei menedzserrel, Markus Herrmann-nal élt együtt, ám miután szakítottak, ráadásul a Herrmannt váltó David Hoffisttal is zátonyra futott a kapcsolata, egyszerre fontossá vált számára a család és az életre szóló kötelék.
– Hiába tudjuk, mennyire önállóak ma a nők, a legtöbben álmodozók maradtunk. Én is gyakran gondolok a mesére, amikor a rózsaligetből kilovagol álmaim hercege. Várok rá, mert a legnagyobb vágyam, hogy nekem is családom legyen, egy olyan férjem, aki gyöngéd hozzám, és törődik velem.
Ezen ritka alkalmaktól eltekintve Katarina egyébként csak nagy ritkán engedett bepillantást magánéletébe. Talán nem is meglepő ez egy olyan embertől, aki gyermekkora óta a Stasi, a keletnémet titkosszolgálat megfigyelése alatt élte a mindennapjait.
– Utálom, ha a magánéletemben vájkálnak. Vegye tudomásul mindenki, hogy élsportolóként hétéves korom óta feljegyzéseket vezetett rólam a titkosszolgálat. Elég bajom volt már abból, hogy megfigyeltek – fakadt ki egy beszélgetés alkalmával.
Való igaz, hogy bár Katarina ügyesen használta ki az NDK adta lehetőségeket, nagy árat fizetett ezért. Csak egy szavába került, hogy a keletnémet titkosszolgálat lakást és egy – abban az időben csak a kiváltságosoknak járó – VW Golfot szerezzen neki, a szívességért cserébe azonban az állambiztonság emberei bepoloskázták lakását, és vaskos iratkötegbe jegyezték fel a sportolónő legintimebb pillanatait is. Witt a rendszerváltás után nemegyszer tett elkeseredett erőfeszítéseket, hogy megakadályozza az iratok nyilvánosságra kerülését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top