Sztárok

Ünnepelt a királynő

Hatalmas felhajtással ünnepelték meg Londonban a 83 esztendős II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját.

Ünnepelt a királynőAz égszínkék kosztümöt és hasonló kalapot viselő uralkodó idén is magyar lovak húzta hintóban hajtatott végig a Buckingham-palota és az admiralitás között húzódó útvonalon. A színpompás rendezvényt, a Trooping the Colourt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap a jelenlegi uralkodó esetében április 21. 

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – több száz éves katonai szertartás, és már a XVIII. század óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége is. 
Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top