Sztárok

A világ minden táján gyászolják Jacksont

Százezreket rendített meg Michael Jackson halálának híre. A csütörtökön elhunyt sztárról a világ minden táján megemlékeznek. Van, ahol zokogással, máshol tánccal búcsúztatják a popzene királyát.

„Az egyetlen színes bőrű ember, akit fehérek százezrei gyászolnak” – szólt egy bejegyzés azon az internetes portálon, amelyen 24 óra alatt közel egymillióan fejezték ki sajnálatukat Michael Jacksonnal kapcsolatban. Valóban, nem túlzás, szinte minden országban összegyűltek a rajongók, hogy felelevenítsék emlékeiket.

A világ minden táján gyászolják Jacksont

 

Moszkvában az amerikai nagykövetség előtt égnek a gyertyák, sírnak az emberek. Amerikában több moziban előszedték a Moonwalker című filmet, és hömpölyög be a tömeg, hogy újra megnézze. Otthona előtt halmokban állnak a virágok, és az ő arcképével díszített pólókban állnak az emberek, minden korosztályból és minden nációból. Londonban az egyik pályaudvar előtt ezrek táncoltak órákon át Jacko dalaira, de Budapesten is százszámra égtek a mécsesek. 

A legnagyobb online áruházban pénteken a legkelendőbb harminc termék között húsz olyan CD és DVD állt, melyet Jackson neve fémjelzett. A rádiók ontják magukból a slágereit, és szinte minden televíziós csatorna is megemlékezett a tragédiáról. Már hétfőn boltokba kerül az énekes egykori életrajzi könyvének újranyomott verziója, és az áruházak nem győzik rendelni a lemezeket.  

A világ minden táján gyászolják Jacksont Talán nincs is olyan ember, akiben ne hagyott volna valamilyen nyomot Michael Jackson. Vagy rajongtak érte, vagy gúnyolták a plasztikai műtétei miatt, de mindenki odafigyelt rá. A világ legnagyobb sztárja volt. Nincs olyan zuga a Földnek, ahol ne ismerték volna a nevét. Nem ő nevezte magát a popzene királyának, már a nyolcvanas évek végén ráragasztották ezt a titulust, és azóta sem jött senki, aki megfosztotta volna a trónjától.  

Utoljára Dianát gyászolta ekkora tömeg Európában, II. János Pál halála is megrendített sokakat, de ekkora megmozdulásokat még egyetlen ember halála sem váltott ki. A Google annyira lelassult, hogy több helyen használhatatlanná vált, a Youtube-on pedig nincs olyan Jackson-klip, amely alatt ne lenne rengeteg „R. I. P.” bejegyzés.  

Japánban többen nem mentek be pénteken a munkahelyükre, Kínában a rajongók szinte szétverték az üzleteket az utolsó lemezekért, Koreában pedig három fiatalkorú lányt szállítottak kórházba öngyilkossági kísérlet miatt. Az elmúlt két napban szinte minden sztár szót ejtett a Jacksonhoz fűződő viszonyáról a személyes blogjában, és várhatóan tömeghisztéria lesz a temetésen is. 

Egyelőre azonban még számos tisztázatlan körülménnyel kell majd szembesülniük a rajongóknak. A boncolási jegyzőkönyvből kiderülhet, hogy valóban a fájdalomcsillapítók túladagolása okozta-e a halált, s ha igen, akkor ezért ki a felelős. A család talán elárulja, hogy kihez kerülnek a Jackson gyerekek, s hogy mi lesz a többmilliós adóssággal, amelyet hátrahagyott. A következő hetekben sugárzásra kerülő dalok jogdíjával valaki nagyon jól jár, de az egyelőre nem ismert, hogy Michael eladta-e már a saját dalait. Rajongók és barátok támadják Jackson papát, aki közvetve tönkretette Michael életét. Tizenéves korában hormonokkal tömte tele, hogy a mutálás ne tegye tönkre a vékony hangját, és nem engedte más gyerekekkel játszani. Sokan úgy gondolják, hogy ő ölte meg a saját fiát, és a sajtó rosszindulatú cikkei már csak a kegyelemdöfést adták meg. Jacko koreográfusa szerint a tervezett koncertsorozat tehet mindenről, melytől valósággal rettegett. Ötven előadáson át akart megfelelni a közönségnek, de a szervezete erre már nem volt képes. 

A sztár tiszteletére emlékkoncertet rendeznek, melyen biztos, hogy fellép mindenki, aki számít, újabb válogatáslemezek jelennek majd meg, és hamarosan kiadják azt a CD-t is, melyet csak őszre tervezett a zenész.

A világ minden táján gyászolják Jacksont

 

„Életében király volt, halálában legenda lett!” – mondta Cher egy tévéműsorban, és fejet hajtott Michael Jackson előtt. Lehetett őt kiröhögni a műtétek miatt, sajnálni a magánya miatt, de a tehetségét egyetlen ember sem kérdőjelezheti meg.

A jövő zenésznemzedékének pedig elgondolkodhat: mennyi energiával és tehetséggel kell ahhoz dolgozni, hogy valakiből új király lehessen…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top