Sztárok

Gyászol a magyar filmvilág

Életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációsfilm-rendező, Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Lúdas Matyi alkotója.

Gyászol a magyar filmvilágDargay Attila rajzfilmsorozatai 1960–61-ben az Arthur, az angyallal kezdődtek, nevéhez fűződik a Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel készített számtalan Gusztáv-epizód. Francia megrendelésre készített egy aktualizált La Fontaine meséi sorozatot (1969–1970), a Marci (1964–1965) és a Vili és Bütyök (1969–1970) után pedig megalkotta a Pom Pom meséit (1978–1982) és A nagy ho-ho-ho-horgászt (1982).

Hihetetlen érzékkel talált rá a veretes irodalmi alapanyagra, amely alapján kedves és szeretetre méltó, de kicsit kajla és vicces figurákat rajzolt. Hallatlan népszerűségét több gyermekgeneráció előtt olyan egész estés rajzfilmjeivel érte el, mint a Lúdas Matyi (1976), amelynek Matyival egyenrangú, fontos főszereplője a csalafinta, gazdáját segítő liba. Még nagyobb népszerűséget hozott számára az előbb részekként készült, majd egész estés filmmé összeállított Vuk (1981). A rajzfilm páratlan sikere a bevezető dal és az élelmes kisrókát megörökítő játékfigurák népszerűségében is megmutatkozott. További egész estés filmje volt a Szaffi (1984) és Az erdő kapitánya (1987), keze nyomát őrzik a Dörmögő Dömötör gyermekújság, illetve mesekönyvek illusztrációi is.

Dargay Attila 83 évet élt.

 

Gyászol a magyar filmvilág

 

Forrás: Kultúra.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top