Sztárok

Biztonságosabb érzés – a böngésződben is

Biztos Ön abban, hogy a legjobb böngészőt használja az internetezéshez? Belegondolt már abba, hogy a böngészőnek nem csak szépnek és gyorsnak kell lennie, hanem biztonságosnak is?

Nem újdonság, hogy az interneten számos veszély leselkedik a gépünkre, adatainkra, így tehát közvetetten ránk is. Támadnak a spamek, a vírusok és a rosszindulatú szoftverek, amelyeknek a letöltésére mindenféle trükkökkel, átverésekkel próbálnak minket rávenni a csalók. Egyre több a “megtévesztő kártevő”, azaz az olyan link, ami ártalmatlannak tűnik, ám ha rákattintunk, mindenféle megkérdezés vagy megerősítés nélkül azonnal letöltődik a gépünkre valamilyen veszélyes program.  A Microsoft adatai szerint a megtévesztett felhasználók átlagosan minden 250. letöltéskor valamilyen veszélyes szoftvert “szereznek be”. Ez a szám nem tűnik aggasztóan magasnak, de gondoljunk bele, mekkora kárt tud okozni egy rosszindulatú szoftver! Meg persze abba is, hogy mennyire nem érdekelnek a számok, ha már velünk is történik ilyen… Szóval, érdemes kicsit utánanézni, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást – a gépünkön és az agyunkban egyaránt. Nem kell profi számítógépes szakembernek lennünk, hogy az alapvető dolgokat leellenőrizzük, és változtassunk rajtuk, ha kell – ráadásul van olyan böngésző, amelyik sok mindenre figyel helyettünk!

Biztonságosabb érzés - a böngésződben is

 

Válogassuk meg, mit és mivel!

Ne kattintsunk rá felelőtlenül bármilyen linkre, amit kapunk vagy találunk, és figyeljünk oda, mit töltünk le, különös tekintettel a programokra, szoftverekre! Lehetőleg csak megbízható, ismert forrástól szerezzünk be programot, és ha már letöltöttünk valamit, telepítéskor érdemes pár percet rászánni a szerződési feltételek áttanulmányozására is.

Mint egy jó fogyókúránál, nem csak a „mit” számít, hanem a „mivel” is. Ebben az esetben ez arra vonatkozik, mivel internetezünk, azaz milyen böngészőt használunk. Sok szempont  játszhat szerepet a böngésző kiválasztásában: gyorsaság, testreszabhatóság, esetleg ismerősük ajánlása… Egy dolgot semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, és ez természetesen a biztonság. Hiába villámgyors egy böngésző, hiába tud rózsaszín menüsávot rátenni még Ibike is, és hiába mondja rá Tibike, hogy ez a legjobb, ha közben nem védi meg a gépünket a veszélyes programoktól.

Természetesen minden gyártó azt mondja, az ő böngészője a legjobb, a Microsoft Internet Explorer 8-as verziójáról azonban külső szakértők és független mérések is bebizonyították, hogy a legbiztonságosabb böngésző a piacon. Az NSS Labs legutóbbi mérései azt mutatják, hogy a Microsoft legfrissebb böngészője a megtévesztő kártevők 85 százalékát kiszűrte. Ugyanez az arány az Apple Safari és a Mozilla Firefox esetében 29 százalék, míg az Opera összességében egy százalék alatt teljesített!

Ahhoz tehát, hogy ne nézzen ki úgy a gépünk, mint egy kísérleti laboratórium petricsészéi fertőtlenítés előtt, megfontolandó áttérni a legfrissebb Internet Explorerre. Aki már most is a Microsoft böngészőjét használja, annak is érdemes ellenőriznie, a nyolcas verzió fut-e a gépén, és frissíteni, ha szükséges!

Biztonságosabb érzés - a böngésződben is

 

Mi egyebet lehet még tenni?

A szoftvereket egyébként is érdemes frissen tartani, és ez nemcsak a böngészőre, hanem minden más programra igaz. Ezeket a programokat folyamatosan tökéletesítik, mindig a legfrissebb verziójuk működik a legjobban, sőt a legbiztonságosabban. Ahhoz, hogy ezekkel a frissítésekkel ne kelljen folyamatosan törődnünk, hanem automatikusan letöltődjenek, legalábbis a Windows-hoz és a Microsoft egyéb programjaihoz, elég csupán egyszer beállítani az automatikus frissítést az operációs rendszer beállításai között. Emellett célszerű a tűzfalnak és a SmartScreen szűrőnek is engedélyezni a működését – ezek is egyfajta védőfalként segítik, hogy gépünkre ne kerülhessen rá semmilyen rosszindulatú kód.

Hogyan véd meg?

A SmartScreen szűrő az egyik legfontosabb védelmi elem az Internet Explorerben, ő azonosítja és blokkolja rosszindulatú szoftvereket terjesztő oldalakat. Akkor is figyel és vigyáz ránk, amikor csak böngészünk a neten, és akkor is, amikor le akarunk valamit tölteni. A Microsoft adatai szerint ez a védelmi megoldás 2009 márciusi indulása óta összesen 560 millió alkalommal hiúsított meg rosszindulatú szoftverek letöltésére irányuló kísérletet.

A szűrő a Microsoft saját adatbázisa alapján dolgozik, de külsős cégek adatait is figyelembe veszi. Ezért képes olyan veszélyeket is kiszűrni, amit egy vírusirtó még nem venne észre, mert annyira friss a fenyegetés. Természetesen ahhoz, hogy maximálisan biztonságban legyünk, vírusirtót is célszerű használni a gépen. Az ilyen programoknál kiemelten fontos, hogy megbízható cég termékét használjuk. A Microsoft most már erre is ingyenesen kínál megoldást a Security Essentials vírusirtó személyében.

 

Biztonságosabb érzés - a böngésződben is

 

Nem ördöngösség a védelem, és nem is kell sok időt rászánni, ám ha a fentieknek eleget teszünk, nyugodtan fellélegezhetünk és hátradőlhetünk: innentől kezdve a böngészőnk szinte helyettünk gondolkodik, és – mint egy jó testőr – szempillantás intézkedik, ha (illetve mielőtt) támadás érne bennünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top