Sztárok

Esterházy Péter 60 éves

"A 20. század közepén születtem, és a rákövetkezőben, amely a 21. század volt, hunytam el."

Fotó: Sanoma Archív/Mohos Angéla
Fotó: Sanoma archív/Mohos Angéla

A legismertebb kortárs szerző az ELTE matematika szakán tanult, majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében számítástechnikai rendszerszervezőként tevékenykedett 1978-ig, és csak ettől az időtől kezdve tekinti az írást főfoglalkozásának.

A regényeken kívül jelentek meg publicisztikái, drámái, fényképkönyve és hangjátéka. Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk című regényéből Jeles András készített filmet, az Érzékek iskoláját.

2001-ben jelent meg egyik legnagyobb érdeklődést keltő könyve, a Harmonia Caelestis. A hatalmas példányszámban kiadott könyv család- és főként aparegény, családtörténet, amely a történelmi Esterházyak és legendáriumuk által részint nemzettörténet is. Ez a könyv hozta meg Esterházynak a nemzetközi áttörést is. 2002-ben jelent meg e kiadvány mellékleteként, kiegészítéseként a Javított kiadás, melyben édesapja, a Harmonia Caelestisben megformált édesapa sokáig előtte is ismeretlen ügynökmúltjáról s annak lelepleződéséről ír.

Legutóbbi regénye, a Semmi művészet 2008-ban jelent meg.

1996-ban Kossuth-díjat, 2004-ben a Frankfurti Könyvvásáron Békedíjat kapott, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át. 

A 2005-ben a Noran Kiadónál megjelent Novellisták könyvében olvasható saját önéletrajza. „A 20. század közepén születtem, és a rákövetkezőben, amely a 21. század volt, hunytam el. Innét nézve is elég érdekesnek ítélem az egészet, végül is azt mondanám, hogy… hogy nem bántam meg, föltéve, hogy a 19-es busz járatait sűrítik. (A kiadó megjegyzése: sűrítik.) Szinte kizárólag irodalommal foglalkozom a Magvető Kiadó gondozásában. Ez idő szerint egy új dimenzió sajátosságainak kutatásával foglalkozom, pedig már az előző mondatban is foglalkoztam (the secret life etc.)”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top