Sztárok

Akarata ellenére megmentették a szép színésznőt

Gemma Arterton – Perzsia hercegének szíve csücske – exkluzív interjúnkban elárulta, hogy miért nem dobta be magát annyira, de azért nem kell aggódni, így is kiderül, mennyire belevaló hercegnő… A 24 éves színésznő nevét a legutolsó James Bond-film, A Quantum csendje kapcsán ismerhettük meg.
A Perzsia hercege című film bemutatóján, Londonban
A Perzsia hercege című film bemutató-
ján, Londonban

– Minden férfi azt mondta: „Ó, az fájni fog, nagyon fog fájni.” Nos, szerintem nekik még sosem volt brazil gyantájuk – nevetett Arterton, amikor szóvá tettem a jobb füle mögött lévő, angyalszárnyat mintázó tetoválást.

– Bátor vagy! És attól sem féltél, hogy azok, akik a számítógépes játékot – amely alapján a film készült – ismerték előbb, nem találnak majd elég szexisnek Tamina szerepére?
– Egy kicsit igen, de arra is figyelni kellett, hogy ez egy Disney-film, ezért a hercegnő nem lehet túl kihívó. A játékban a figurának nagy melle van – én nem tehettem ennyire közszemlére magamat. Úgy gondolom, azért sikerült elérni, hogy legyen valami a nőben…

– Mennyiben különbözött a Perzsia hercege – Az idő homokjának forgatása a fesztiválokat megjárt, The Disappearance of Alice Creed (A. C. eltűnése – a szerk.) című filmedtől?
– A két mű a filmkészítés két szélső pólusa – pont ezért szerettem volna mindegyikben részt venni. Mindkettő kihívás volt. A Perzsia hercegét hat hónapig forgattuk, sokszor már én magam is elvesztettem a fonalat: nem igazán tudtam, tulajdonképpen hol is tartunk. Fél év hosszú idő! Ezzel szemben az Alice Creedet négy hét alatt készítettük el, heti hat napot forgatva. A Perzsia hercegénél volt, hogy egy jelentet négy-öt napon át vettünk fel, erre a filmre hihetetlen mennyiségű pénz állt rendelkezésre. Míg az Alice kis költségvetéssel készült, volt, hogy egy nap alatt négy jelenetet is leforgattunk. Örülök mindkét munkának, rengeteget tanultam belőlük.

Névjegy

Gemma Arterton
1986. január 12., Gravesend, Anglia
Filmjei:
• Perzsia hercege – Az idő homokja (május 20-tól a mozikban)
• A titánok harca (2010)
Rockhajó (2009)
• A Quantum csendje (2008)
• Spíler (2008)
• St. Trinian’s – Nem apácazárda (2007)

– Például?
– A Perzsia hercegénél megtanultam, hogyan tartsam folyamatosan frissen a karaktert, hogy ne fásuljak bele, miként lehet érdekes még több hét után is a szerep. Az Alice Creednél arra jöttem rá, hogy egy nap alatt akár négy jelenetet is fel tudok venni. Megtanultam feszített tempóban dolgozni.

– Milyen volt Jake Gyllenhaallal dolgozni?
– Jó, Jake remek színész. Rettenetesen izgultam, mielőtt először találkoztam volna vele. A forgatás során azonban ez már elmúlt, jól éreztem magam. Akárcsak én, Jake is olyan ember, aki nem veszi magát túl komolyan, ezzel szemben a munkát halálosan. Ha dolgozni kell, akkor szívét-lelkét beleadja.

– A Perzsia hercege fiús film.
– Valóban kevés női szereplő van benne, de ehhez hozzászoktam már, a St. Trinian’st leszámítva mindig olyan mozikban játszottam, ahol alig van egy-két lány a szereplők között. A forgatáson persze szerzett néha vicces pillanatokat az, hogy egyetlen lány voltam. Állandóan a fiúkkal lógtam, és egy idő után szinte el is felejtették, hogy ott vagyok. Előttem kezdték el a buta nőkről szóló poénjaikat, így időnként rájuk kellett kiabálnom, hogy „hé, én is itt vagyok. Hogy mondhattok ilyet előttem?”

– A Perzsia hercege nem csupán kaland-, illetve akciófilm, romantikus mozi is. Így képzelted el a szerelmet tiniként?
– Minden lány szeretne királylány lenni, még ha magának sem vallja be. Én is vágytam arra, hogy hercegnő legyek, hogy megmentsenek. Majd eljött az az idő, amikor az asztalra csaptam, és azt mondtam: „Na, engem ne mentsen meg senki. Független nő vagyok.”

– Azért úgy néz ki, valaki mégis megmentett… Legalábbis a gyűrű az ujjadon erről tanúskodik…
– Igen, megmentettek.

A Perzsia hercege című filmben
A Perzsia hercege című filmben

– A filmben Tamina és Dastan (Jake Gyllenhaal) állandóan civakodik. Te is ilyen vagy a szerelmeddel?
– Korábban ilyen voltam, játszottam én is. De amikor az ember megtalálja az igazit, már nem játszadozik tovább.

– A karriered gyorsan ível fölfelé. Ehhez képest – más feltörekvő sztárokkal szemben – rólad nem igazán látni bulvárhíreket…
– Ez azért van, mert én nem hirtelen törtem be, mire a felkapták a nevem, már egy ideje a szakmában dolgoztam. A karrierem elején pedig gyorsan megtanultam, hogy oda kell figyelnem magamra. Még akkor egyszer lefényképeztek egy klub előtt, amint részegen jövök ki. Az az eset elég volt számomra, hogy megtanuljam, egyszer biztos mindenki felönt a garatra, csak nem mindenki kerül be vele az újságokba. Szerencsém volt, hogy ez ilyen hamar megtörtént velem, mert így gyorsan rájöttem, hogy védenem kell a magánéletemet.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top