Sztárok

Árvíz: sztárok is segítenek a károsultakon

Mindenki más-más módon, de ugyanazért a célért harcol: segíteni szeretnének a magyarországi árvízkárosultakon. Kóbor Jánost, az Omega frontemberét, Kovács Ákost és Sebestyén Balázst kérdeztük arról, hogy miért tartják fontosnak a példamutatást.

A hétvégén megrendezett StarGarden rendezvény több fellépője is felajánlott egy-egy relikviát, amire licitálhattak a Magyar Televízió nézői. Az Omega az egyik szintetizátorát ajánlotta árverésre.
„Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a hatalmas problémát nem abból a pénzből fogják megoldani, amennyiért elárverezték a hangszerünket. Nem is ez volt a cél, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy itt az idő: segíteni kell! Sajnos a segítségnyújtók többsége éppen azokból a kisembereket jelenti, akik maguk is segítségre szorulnak. Remélem, ez a szombat esti akció felnyitja az emberek szemét. És hozzátenném, nem csak pénzzel lehet segíteni, mindenki úgy segít, ahogy tud. Erre próbáltuk felhívni a figyelmet!”- mondta az Omega frontembere, Kóbor János.

Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia
Omega együttes
Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia

 

Forrás:akos.hu
Forrás:akos.hu

A Stargarden másik legendás fellépője Ákos volt, aki az egyik gitárját ajánlotta fel az árverésre. Az NLCafe kérdésére, hogy miért tartja fontosnak a segítségnyújtást, így válaszolt: „Az elmúlt években a közbeszéd értelmetlenné koptatta, elhasználta a szolidaritás szót. Fontos felhívni a figyelmet – a magunkét is! – az együttérzés fontosságára, erejére. A természeti társadalmakban ez törvényszerű volt, az urbánus-globális világban meg be kell, hogy mondja a tévé.”
Ákos szeretett volna valami személyes, valóban szimbolikus és értékes tárgyat felajánlani a jótékony célra. „Ez volt az első komoly gitárom, a hangszer annak idején még a Bonanza-bulikon is megszólalt, ezen írtam és játszottam számtalan dalomat, például ezen mutattam meg – 18 évvel ezelőtt – Dorozsmai Petinek a Hello kezdetleges alapötletét is. A gitár feltűnt az első szólóalbumom, a ’93-as Karcolatok borítóján, de a Dúdolni halkan klipjében is főszerepet kapott. Koncertezés közben, a StarGarden színpadán tudtam meg a hírt, hogy az árverésen a kikiáltási ár tízszereséért, hatszázezer forintért talált új gazdára ez a sokak számára emblematikus hangszer. Ez nagy dolog, remélem a gitár és a pénz is jó helyre kerül.” Ákosnak szerencsére egy családtagjának lakóhelyét sem fenyegeti az árvíz, azt mondja, nem ezért segített. „Nem a személyes érintettség miatt vettem részt az akcióban, hanem mert megrázó képsorokat láttam az árvízről, és a magam eszközeivel segíteni szeretnék. Annyiban feltétlenül személyes az indíttatás, hogy magyar vagyok és Magyarországon pusztít az ár.” Az énekes június 6-án lépett volna fel Miskolcon azonban a koncert épp az időjárás miatt elmaradt. ”Új időpontban kerül megrendezésre, mert a katasztrófavédelem döntése alapján a sportcsarnok jelenleg is a kitelepített árvízkárosult családok szálláshelye. Június 21-én, hétfőn pótoljuk az elmaradt bulit, ekkor hallható a SZINDBÁD TURNÉ 2010 műsora Miskolcon, addigra talán levonul az árvíz. A már megváltott jegyek az új időpontra érvényesek vagy a váltás helyén visszaválthatók. Mindenkit szeretettel várunk!”

Sebestyén Balázs a Class FM műsorvezetője már napok óta minden reggel azon dolgozik kollégáival, hogy a lehető legtöbb árvízkárosultnak segítsen. „Ha az embernek egy ilyen eszköz van a kezében, mint az ország egyik leghallgatottabb rádiója, akkor igenis nem csak vicces témákkal kell foglalkozni, hanem fel kell vállalni a komolyabb problémákat is. Ezért buzdítunk mindenkit arra, hogy segítsen. Rengeteg felajánlás érkezett eddig a műsorba: gyerekruha, gumicsizmák, ásványvíz, 900 kiló kenyér és még sorolhatnám estig.  Ez az ország megmutatta, hogy képes még az összefogásra.” – mesélte Balázs, aki kollégáival együtt  egy árvízkárosult települést Ligetet nevezte be a hétvégén lezajlott Nemzeti Vágtára.

Sebestyén Balázs - forrás: RTLKlub Sajtóklub/Bársony Bence
Sebestyén Balázs
forrás: RTLKlub Sajtóklub/Bársony Bence

 

Ákos, Fekete Dávid, Király Viktor, L.L. Junior és SP – az idei Comet gála legjobb férfi előadóinak jelöltjei, együtt utcazenéltek, hogy közösen buzdítsák az embereket a 1794-es segélyvonal hívására, amellyel támogathatják az árvízkárosultakat. Király Viktor nem először jótékonykodik. „Voltam már több árvízkárosultakat segítő rendezvényen is, mert úgy gondolom, hogy megérdemlik a segítséget azok az emberek, hiszen nem tehetnek róla, a természet kegyetlen játéka ez. Remélem, hogy segít, ha mi is buzdítjuk az embereket, hogy figyeljenek oda a rászorulókra.” L.L. Junior számos jótékonysági megmozdulást támogat, ám most személyes oka is volt annak, hogy részt vett az eseményen. „Igyekszem mindenféle karitatív tevékenység mellé állni, hiszen nekünk, énekeseknek, zenészeknek alapkötelességünk, hogy segítsünk, ahol tudunk. Ráadásul élnek rokonaim a Tiszántúlon, akik sajnos érintettek az árvíz problémában, ezért is vettem részt a buzdításban.” – árulta el Junior.

 

 Árvíz: sztárok is segítenek a károsultakon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top