Sztárok

Már most az anyukájaként szeret

Vagy az apukájaként. A házhoz érkező kiscica mindenkit elbűvöl, a család összes tagja igyekszik megnyerni szeretetét. Ez fontos is az új kis jövevénynek, hiszen most ismerkedik meg azzal a környezettel, ahol egész további életét leéli.

A kiscicák kb három hónapos koruktól már nem szopnak, általában ekkor történik meg az anyukájuktól való elválasztás is. Az első három hónap során történik a szocializációs folyamata, s a kölyökmacska készen áll arra, hogy elkezdje életét új családjában.

A legfontosabb, hogy felkészülve várjuk az új kis jövevényt. Győzödjünk meg arról, hogy nyolc hetes korától fogva folyamatosan megkapta az összes szükséges oltást (féregtelenítéssel egyetemben) ahhoz, hogy az őt fenyegőt betegségektől védve legyen. Ha ez még nem történt meg, akkor a közös élet kezdetén nekünk kell kiscicánkat állatorvoshoz vinni.

Ki tudna ellenállni az egyenesen felmeredő, cipőfűző szerű farkincának, a bájos szökkenéseknek, a kedves és meglepően erős dorombolásnak? Hagyjuk, hogy kiscicánk fedezze fel közvetlen környezetét, bátorítsuk és segítsük őt szükség esetén.

Készítsük ki előre etető tálkáit, bélelt kosarát egy védett helyen és helyezzük az almot egy olyan nyugodt, csendes helyen, ahol a cica szükségét végezheti.

Tálkából legalább kettő, lehetőség szerint három szükséges. Egy, amelyik távolabb van a többitől legyen a vizes tálkája, amelyikben mindig legyen friss víz. A másik kettő a száraz és a nedves eledel számára szükséges. A tálkák legyenek jól tisztíthatóak és tegyük őket egy olyan műanyag alátétre, amit szintén könnyedén le tudunk törölni. A kiscicák ugyanis nagyon mohók tudnak lenni, könnyen kitúrják tálkájukból az eledelt.

A kismacskát naponta többször etessük meg. Nagyon fontos, hogy kölyökmacskáknak készült eledelekből (junior) kapjon kiscicánk, hiszen ezek összetevői elősegítik a kiscicák optimális fejlődését és növekedését. A száraz ételből kitehetünk többet napközben arra az esetre, ha nem tartózkodunk otthon. Ebből a kiscicák annyit fogyasztanak majd, amennyire szükségük van. A tasakos vagy konzerv eledelből érdemesebb egyszerre csak kevesebbet kitenni. Ha tejjel is szeretnénk meglepni új kedvencünket, kizárólag macskák számára készült tejet adjunk nekik, mivel a macskák egy része laktózérzékenysége miatt nem tudja megemészteni a tehéntejet.

Már most az anyukájaként szeret

 

Az almot a cica egyedül is hamar megtalálja és elkezdi használni. Amennyiben mégis előfordul valamilyen baleset, akkor tegyük a kölyök macskánkat az alomba, és mellső mancsát késztessük kaparó mozdulatokra. Így legközelebb már tudni fogja, mi a dolga.

Ha kiscicánk minden szükségletéről megfelelően gondoskodtunk, akkor már csak két fontos dolgunk van vele kapcsolatban: szeressük nagyon, és játsszunk vele olyan sokat, amilyen sokat csak lehet!

Ehhez és a gondoskodás egyéb módjaihoz további ötleteket találhatsz a www.whiskas.hu oldalunkon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top