Sztárok

Másfél hónap után összeomlottak a tehetségkutató versenyzői

Van, aki azért omlott össze, mert nem tudta feldolgozni, hogy hamar kiesett a versenyből, mások a koruknál fogva nem bírták a tehetségkutatóval járó stresszt. Akármi is okozta az X-Faktor és Megasztár versenyzőinek problémáit, nagy kérdés, mi lesz velük a jövőben.

Sokan felvetik a kérdést, vajon a szakmai zsűri mellett a középdöntőkben miért nem mérték fel a versenyzők lelki állapotát is a tehetségkutatókon. Így talán kiszűrhető lett volna egy jó hangú, de lelkileg labilis énekes. Van-e felelősségük a kereskedelmi tévéknek? Nem tanultak-e Molnár Anikó és BB Évi sorsából? “A most futó tehetségkutatókban tudomásom szerint teherbírás, stabilitás szempontjából nem vizsgálják a versenyzőket, s bár néha a jó pszichológiai érzékkel megáldott zsűri vagy a mentorok lamentálásából kihallható, hogy érzékelik az instabilitást bizonyos versenyzőkben, azonban nem dolguk ennek alapján szelektálni, így ez a szempont jobbára figyelmen kívül marad. A tehetségkutatók mesterségesen, élettől elvágott, felfokozott világa felerősíti a labilis emberek problémáit. A műsor készítőinek, szerkesztőinek tudatában kell lennie, hogy nagyon erős hatásokkal jár egy ilyen műsorban részt venni addig átlagos embereknek, ezért nagyon nagy gondot kell arra fordítani, hogy pszichés segítséget is kapjanak a versenyzők nemcsak a verseny ideje alatt, hanem utánkövetéses módon, még jóval tovább is.”- mondja Fodor Ildikó pszichológus.

 

És ne felejtsük el azt sem, amikor két hónappal ezelőtt az egyik cikkünkben egy tehetségkutató versenyzője elmesélte, bizony volt olyan fiatal, aki nem tudta feldolgozni a hirtelen jött sikert, majd újra a névtelenséget, és öngyilkosságot kísérelt meg.

Máris négy olyan versenyző van a jelenlegi tehetségkutatókban, akik talán lelkileg nem érettek még erre a küzdelemre.

Szíj Melinda
Depresszió jeleit mutatja

Melindát hiába kérleltük, hogy jöjjön ki beszélgetni hozzánk és adjon interjút a Cafe TV riporterének, nem volt hajlandó előbújni a szobájából. Dacosan magára zárta az ajtót. Amikor pedig egy napilap munkatársa is megpróbált a közelébe kerülni teljesen kikelt magából. “Elegem van az egészből! Nem akarok címlapokon szerepelni! Torkig vagyok azzal, hogy mindenki velem foglalkozik” – mondta Melinda aki állítja már fejfájása van a stressztől és a reflektorfénytől. Eddig is ő volt a fura szerzet a műsorban, aki annak ellenére, hogy nem akar sztár lenni és vissza akar menni traktoralkatrészt árulni, elnyerte a közönség szeretetét.  De miután kiderült, hogy egy internetes portálon 85 éves nőnek adja ki magát és titkos naplót vezet, mindenki Melinda kettős személyiségéről beszél. „Jó néha kiírni magamból azt, amit érzek. Ott vezetek naplót” – mondta Melinda, aki azon a társkeresőn ismerte meg volt párját is, és aki arról a kételyről ír az oldalon, ami gyötri: az éneklést, vagy a családját válassza.

 

Szíj Melinda
Szíj Melinda
Fotó: Sanoma Archív/Press.TV2.hu

Mit mond a szakember: ” Melinda kicsit idősebb már, mint a többi versenyző, önmagáról alkotott eddigi képéhez így nehéz lehet hozzáigazítani a most elvárt szerepeket.  Viselkedése nem kettős személyiségre utal, sokkal inkább a belsőleg vívódó, ambivalens személyiségekre jellemző, akik bizonytalanok abban, hogy választhatják-e azt, ami nekik örömet okoz. Mintha  nem hinné el, hogy nincs is szükség választásra,  mivel a gyerekeinek „csak” egy önmegvalósító boldog anyára van szükségük alapvetően. Nem a gyerektől külön töltött idő mértéke, hanem az együtt töltött idő minősége számít… Melindánál a képernyőn keresztül azt vélem felfedezni, hogy állandó védekezésben van az életben, amit szerencsére a színpadon elenged…” – mondta Fodor Ildikó pszichológus

Domokos Fanni
Nem készítették fel arra, hogy egyszer véget ér a verseny
Mindig mosolyog, mert ilyen a természete, de mikor búcsúznia kellett a versenytől az X-Faktor második kiesőjének, akkor bizony eltört a mécses. Fanni kiborulásának ez volt az első jele. A második pedig az, amikor a távozása után kéretlen szavakat intézett a zsűrihez. „Szerintem nem volt jó döntés, tovább kellett volna jutnom. Azért is sajnálom, hogy kiestem, mert ezzel a mentorok nagy része és akik nem hittek bennem, megállították a fejlődésemet. Megfosztottak a lehetőségtől…” – nyilatkozta kiesése után a pityergő lány. Fanni összeroppanásának oka talán az lehetett, hogy miközben mindenki – a szülei, a barátai, a mentora – azt  erősítette benne, joggal, hogy nagyon tehetséges, addig nem készítették fel arra, hogy ez egy verseny, ahol sok jó énekes van, és ahonnan akár már az első körben ki lehet esni. Így hideg zuhanyként érte a távozás, és ezért történhetett meg, hogy hosszú percekig zokogott a színfalak mögött.

Domokos Fanni édesanyjával és Geszti Péterrel
Domokos Fanni édesanyjával és Geszti Péterrel
Fotó: Sanoma Archív/Szabó Lilla


Mit mond a szakember:
“Domonkos Fanni nyilatkozata rámutat egy fontos neuralgikus pontjára a műsornak: a profizmus miatt sok mindent megkapnak a versenyzők, sok dolgot át is vállalnak tőlük, ami pedig egyébként természetesen a hétköznapi életben karrierjüket építve az ő dolguk lenne. Így tényleg azt az érzetet kelti a verseny, hogy mások tehetnek arról, ami történik, a saját felelősség felvállalása így nehezített. Pedig a saját részünk átgondolása és felvállalása minden velünk történt eseménynél, felszabadító és erőt adó lehetőség. Visszaadja a hitet, hogy szinte mindig van lehetőségünk az életünk formálására, a céljaink elérésére, még ha sokszor nem is pontosan úgy, ahogy mi elképzeltük.”

Shodeinde Dorka
Édesapja szerint más már ilyen helyzetben szanatóriumban lenne
Párbajoznia kellett múlt héten az X-Faktor 19 éves kismamájának. Az internetezők szerint a következő kieső várhatóan Dorka lesz, mivel ebben az erős mezőnyben ő a leggyengébb láncszem. Édesapja szerint lánya egyszerűen összeomlott a szombati adás után. Az énekesnő, aki két hónapja szülte meg gyermekét és anyai teendői mellett gőzerővel próbál az X-Faktorra, a hírek szerint labilis idegállapotba került. Édesapja a Bors című napilapnak elmondta, túl sok minden történt a lányával, amit képtelen feldolgozni. „Az elmúlt egy év iszonyatosan megviselte Dorkát, hiszen friss anyuka, friss feleség lett, és itt az X-Faktor is. Egy év alatt annyi minden történt vele, hogy azt egyszerűen képtelen feldolgozni, belül fokozatosan összeomlik. Olyan állapotban van, hogy más már szanatóriumban lenne. Nagyon erős, de ezt nem lehet bírni” – mondta Dorka édesapja.

Shodeinde Dorka - Fotó: Sanoma Archív/RTLKlub Sajtóklub
Shodeinde Dorka

 
Mit mond a szakember:  Shodeinde Dorka nem mindennapi, amit csinál, a rendkívüli emberek közé emeli az ereje és a belőle áradó szépség és báj. Egyetértek azonban Geszti Péterrel, aki érzékeny mentoraként észrevette, hogy Dorka fejben feladta a múlt szombati párbajt.  Nem a terhelés nagysága dönti el a pszichés állapot stabilitását, hanem az, hogy hogyan is viszonyulok hozzá. Dorka esetén például korábban irigylésre méltó volt az a könnyedség, amivel a terhességét, a baba körüli teendőket intézte, miközben lazán besétált és énekelt az éppen aktuális fordulókon. Valami nyilván történt: talán a gépezet beindulása nehezítetté tette, hogy ezt a kis belső békéjét folyamatosan fenn tudja tartani. Talán egy rejtett bűntudat is mozoghat a lelkében anyukaként, feleségként. A legutóbbi műsorban pedig –úgy tűnt- azzal kellett megbirkóznia, hogy az a hiedelme, miszerint a közönség tetszése és az ő belső érzése, véleménye önmagáról egybevágna- nem állja ki a valóság próbáját.”

 Patai Anna
A 11 éves maximalista nem bírta elviselni, hogy egyszer hibázott
Sokáig úgy tűnt, hogy a Megasztár legfiatalabb versenyzője jól kezeli a tehetségkutatóval járó stresszt, és inkább játéknak fogta fel a körülötti zajló eseményeket, ugyanakkor mindig a maximalitásra törekedett. Pont emiatt borult ki annyira, amikor hibázott a műsorban. Annácska lépést rontott a koreográfiában, majd a dalba is belekavarodott, és eltört nála a mécses. Zokogásban tört ki a színpadon, és habár sokáig vigasztalták, amikor megtudta, hogy neki kell távoznia a versenyből, nem bírta tovább tartani magát. Sokak szerint Annácska a koránál fogva nem tudja kezelni a helyzetet. Mások azt mondják: Annának helye van a könnyűzenei életben, hiszen nem ő lenne az első magyar gyereksztár, és amíg az iskolában is helytáll, nincs gond. De vajon egy ilyen kiborulás után nem kellene-e a szülőnek a sarkára állnia és azt mondani: amíg lelkileg nem lesz elég erős a gyerekem, nem engedem a showbiznisz világába.

Patai Anna
Patai Anna a búcsúdalnál
Fotó: Sanoma Archív/press.Tv2.hu

Mit mond a szakember: “A  kis Patai Anna és egyáltalán általános iskolás gyerekek nem valóak ilyen tehetségkutatókba, még akkor sem, ha olyan tehetségesek, mint Ő. A műsor gyakran este ½ 12-kor fejeződött be, legjobb esetben is hajnali 2 körül került ágyba a 11 éves gyerek. Nyilatkozataiban felnőtteket megszégyenítő tudatossággal vallott, ez azonban nem jelenti azt, hogy érzelmileg is érett lenne egy felnőtt személyiségét is próbára tevő olyan kihívásra, mint amit a verseny jelent. A siker helyén kezeléséhez reális viszonyban kell lenni saját magunkkal, képességeinkkel, határainkkal. Saját értékességünk tudata nem inoghat meg csupán attól, hogy hibázunk, hiszen ilyen rengetegszer előfordul az életben és attól sem, hogy mi tetszik a közönségnek és mi nem. Ennek helyén kezelése azonban természetesen nem várható el egy 11 éves gyerektől, így Annácska kiborulásában semmi rendkívüli nem volt, inkább megrendítő volt látni egy kicsi gyerek mérhetetlen szomorúságát, amiből kiderült, mégiscsak nagyon komolyan vette ezt az egészet és a fájdalmat, amit a helyzet megélése okozott neki.”

(Személyes találkozás és beszélgetés híján csak tendenciák megfogalmazására alkalmas Fodor Ildikó kommentárja, inkább a jelenséget tudja ezáltal körülírni, az adott versenyző személyiségével kapcsolatban leírtak azonban csak feltételezések tudnak ilyen körülmények között lenni.)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top