Sztárok

Megalázó fizetésért játszanak a magyar színészek!

Méltatlan helyzetbe kerülnek a magyar színészek. Vándor Éva szerint alig lehet ma már megélni a színészmesterségből.

Megalázó fizetésért játszanak a magyar színészek!

Megalázó helyzetbe hozta magát a színész

Érthetetlen döntés rázta meg a magyar színházi világot múlt héten. Bár Tarlós István főpolgármester korábban közölte: nem szűnik meg a József Attila Színház, egy hete a társulati ülésen Méhes László igazgatónak fel kellett oszlatnia a társulatot. Az akkori hírek arról szóltak, hogy az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat. Ezen a héten kedden Csomós Miklós (oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes) elmondta: színházi célú hasznosítást terveznek.

Mici néni két élete - Fotó: József Attila színház
Esztergályos Cecília és Bodrogi Gyula a Mici néni két élete című darabban
Fotó: jozsefattilaszinhaz.hu

 

Vándor Éva
Vándor Éva
Fotó: press.TV2.hu

A színészek megdöbbentek, többek sírva mentek haza a társulati gyűlésről.  Sorsuk teljesen bizonytalanná vált, nem tudni, kötnek-e velük újabb szerződést, és egyelőre az sem világos, mi lesz a József Attila Színház sorsa. Mondhatni méltatlan helyzetbe kerültek az érdemes művészek, pedig eddig sem voltuk egyszerű a magyar művészek sorsa. Egyre kisebbek a fizetések, a társulatok alig kapnak pénzt, a színészek szinte éhbérért szórakoztatják a színházba járó, kultúrát szerető közönséget.

A József Attila színház oszlopos tagja, Vándor Éva szerint a helyzet egyre csak romlik, és nem tudni, hogy lesz-e ebből valaha is kilábalás. „Nagyon nehéz helyzetbe  kerültünk, de nem adjuk fel! Amíg élünk, játszunk, a halálunkig. Mi kitartunk, az előadásaink telt házasak, kiszolgáljuk a közönségünket. Nem jó látni, hogy ennyire felhígult a szakma, hogy végzettség nélkül szerepelnek különböző szappanoperákban emberek, és szinkronizálnak, miközben az igazi, érdemes művészeknek nincsen munkájuk. Hat éve nem emeltek béreket, de minden élelmiszernek nőtt az ára. Akik csak színházban dolgoznak, szinte éhen halnak. Sőt nemhogy nem emeltek, csökkentek a fizetések. A vezetők egymás alá ígérnek, hiszen rengeteg a színész és nagyon kevés a munka. A társulatokról pedig pénzeket vonnak el” – mondta Vándor Éva. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top