Sztárok

Stohl utolsó esélye: ha a bíró elhiszi a megbánást

Stohl András ügyvédek és jogi vélemények kereszttüzében! A színész-műsorvezetőnek szinte egész élete, karrierje múlik azon, hogy új ügyvédje megtalálja-e azt az érvet, amivel elérheti, hogy másodfokon csak felfüggesztett börtönt kapjon.

Sápadt, megtört, a jövő kínzó kilátástalanságától rettegő, rémült ember állt március 31-én a bíróság előtt. Fátyolos szemmel hallgatta az ítéletet, s nem volt hajlandó róla beszélni senkivel.

Fotó: Sanoma Archív/Nagy Attila
Fotó: Sanoma Archív/Nagy Attila

Stohl Andrást – saját bevallása szerint – nagyon megdöbbentette, hogy két év négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, amiért tavaly alkohol és kokain hatása alatt súlyos autóbalesetet okozott. Stohl remegő térdekkel és bűnbánó hangon mondogatta a bíróságon, hogy ne sztárként, hanem egyszerű emberként kezeljék, és elfogadja a rá kirótt büntetést. De talán maga sem gondolta, hogy ilyen szigorú ítéletben lesz része… Talán azért, mert nem érte el, hogy őt is egyszerű emberként kezeljék? Jelenlegi, immáron harmadik ügyvédje, dr. Ruttner György szerint ugyanis a bíró Stohllal példát akart statuálni, ezért kapott igen magas büntetést.

De hogyan alakulhatott ez így, és miért váltogatja szinte kapkodva Stohl az ügyvédeit? Vajon hibáztak a korábbi védők? S egyáltalán, milyen hatással lehet ez a sztár bírósági megítélésére?

A jogi diplomával rendelkező Havas Henrik egyértelműen Stohl korábbi ügyvédeit okolja. Havas szerint Stohl azért kapott ilyen kemény büntetést, mert nem jól reagáltak a vád módosítására. Az ügyészség ugyanis nem sokkal a tárgyalás előtt maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetésre módosította a Stohl András elleni vádat, miután az orvos szakértő megállapította, hogy K. Pál – a tavaly májusi baleset legsúlyosabb sérültje – maradandó egészségkárosodást szenvedett. A tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény szerint az idős férfinek enyhe mértékű, de maradandó fogyatékossággal kell élnie ezentúl, egyik lába lerövidült, csípőmozgása beszűkült a karambolban elszenvedett sérülései miatt.

Alkalmatlan védői voltak Stohlnak – kezdte Havas, aki szerint a színész ügyvédei számos szakmai hibát követtek el, amelyek végül a meglepően szigorú első fokú ítélethez, azaz két év négy hónap letöltendő börtönbüntetéshez vezettek. Hogy a védő nem kérte a tárgyalás elnapolását, az valami egészen elképesztő! – fejtegette a jogi diplomával rendelkező Havas. Szerinte Stohl ügyvédjének – már csak rutinból is – a tárgyalás elnapolását kellett volna kérnie. Az utolsó tárgyalási napra készült el ugyanis az orvosszakértői jelentés, amelyből kiderült, hogy Pali bácsi sérülései maradandóak. Ha elnapolást kér, sokkal alaposabban felkészülhetett volna a súlyosabbá vált új vádra, így vélhetően enyhébb ítélet születik.

A Nők Lapja Café Stohl mindhárom ügyvédjét megkereste, hogy megtudjuk, szerintük mire vezethető vissza a kemény ítélet, és mi várható a jövőben. Stohl első ügyvédje, dr. Somos Zoltán nem gondolja úgy, hogy elrontott volna valamit, de az igaz, hogy annak idején meglepte, hogy a színésznek hirtelen új ügyvédje lett. „A megbízást közös megegyezéssel bontottuk fel, így nem vagyok illetékes ebben az ügyben nyilatkozni” – tette hozzá.

Stohl András és korábbi ügyvédje, dr. Péchy Kristóf
Stohl András és korábbi ügyvédje,
dr. Péchy Kristóf
Fotó: Sanoma Archív/Vörös Szilárd

A második ügyvédet, dr. Péchy Kristófot az RTL Klub tanácsára fogadta fel András. Kétségtelen, Péchy igazán „remek” referenciákkal rendelkezett, hiszen a jogi képviselő korábban a szintén balesetet okozó énekes, Császár Előd érdekében is hatékonyan járt el. Az énekes másfél évet kapott, de ezt három évre felfüggesztették. Egy évre tiltották el a vezetéstől, s százezer forintot kellett fizetnie azok után, hogy 1998. december 17-én közel száz kilométeres sebességgel ment neki egy rendőrautónak, amelyben egy huszonöt éves rendőr meghalt.

Péchyt sokan az autóbalesetek „szakértőjének” tartották, a Császár Előd ügyében annak idején oly határozottan, szakmai zsenialitással és kellő agresszivitással fellépő szakember azonban sok mindenkit meglepett azzal, hogy Stohl ügyében a bíróságon milyen halkan, szinte félénken nyilvánult meg. Könnyen lehet, hogy ezért is érezte azt Stohl, hogy nincs teljes biztonságban az ügye, amelyen a sorsa múlik. Péchy azonban állítja, hogy nem hibázott.

– Már korábban tudtunk a vádmódosításról, de sem én, sem a védencem nem kívántunk élni az elnapolással – mondta Péchy, aki szerint Stohl ügyét egyszerűen nem lehet összehasonlítani Császár Elődével. Attól, hogy közlekedési balesetekről beszélünk, a két ügy teljesen más – mondta, majd arra a kérdésünkre, hogy milyen ítéletre számított, röviden felelt: „nyilván senki nem szereti, ha az ügyfele letöltendő büntetést kap”. Nem tart attól, hogy hírnevén csorba esett volna a fiaskó miatt – tette hozzá.

A jelenlegi védő, dr. Ruttner György nem akar sárdobálásokba belemenni.

– Nem akarom kritizálni a korábbi védekezést, de mindenképpen kiemelném: alapvető jog, hogy egy új vádra felkészülhessen valaki. Stohl Andrásnak erre időt kellett volna kérnie, de valószínűleg szeretett volna túl lenni már az egészen, és nem számított ilyen súlyos büntetésre – magyarázta Ruttner. Szerinte védence ügyének egyértelműen az a kulcsa, hogy meg kell értetni a bíróval, hogy a színész rettenetesen megbánta, amit tett, és több mint kétmillió forintot már kártérítésként kifizetett az áldozatoknak.

Fotó: Sanoma Archív/Vörös Szilárd
Fotó: Sanoma Archív/Vörös Szilárd

– Sajnos a bírósággal nem sikerült láttatni, hogy az ügyfelemet mennyire megrendítette az eset. Márpedig az elbírálásnál ez roppant fontos tényező. Most, hogy átvettem az ügyet, erre fogok leginkább koncentrálni, hiszen már személyesen látom, hogy védencem mélységesen megbánta tettét.
Ruttner azt is kihangsúlyozta, hogy komoly probléma volt az is, hogy szerinte Stohlt valamiféle elrettentő példaként kezelték. – Fel kell hívni a bíróság figyelmét arra, hogy ne statuáljon példát Stohl Andrással, kezeljék úgy, mint bárki mást. Minden korábbi, hasonló ügyemben ugyanez a bíróság enyhébb büntetéseket hozott – magyarázta az ügyvéd. Biztos benne, hogy a másodfokú ítélet lényegesen enyhébb lesz, Stohl akár felfüggesztettet is kaphat – tette hozzá.

Ügyvédje, családja és barátai szintén abban bíznak, hogy másodfokon enyhítik a sztár büntetését, esetleg felfüggesztettet kap. A Nők Lapja Cafénak azonban egy független jogi szakértő azt mondta, hogy majdnem teljesen hiábavaló a reménykedés.

– Nagyon kevés az esélye, hogy a jelen ügyben Stohl András szabadságvesztésének végrehajtását a másodfokú bíróság próbaidőre felfüggessze. A két évet meghaladó szabadságvesztés büntetés végrehajtása amúgy legfeljebb az időtartam felére függeszthető fel. Ám tekintettel arra, hogy az általa elkövetett cselekmény maximálisan ötévi szabadságvesztéssel büntethető, és az általános szabályok szerint a középtétel (2 év 6 hónap) az irányadó – figyelembe véve a feltárt súlyosbító és enyhítő körülményeket is –, a két évnél rövidebb szabadságvesztés kiszabásának valószínűsége szintén kicsi. Természetesen a másodfokú bíróság az egyes tényállási elemek súlyát eltérően értékelheti – mondta el lapunknak dr. Lohn Balázs. 

Stohl viszont nem tehet mást, reménykednie kell abban, hogy megannyi jogi huzavona után mégis enyhébb büntetést kap. Mi pedig abban reménykedünk, hogy a nagyszerű művész, és tehetséges műsorvezető – bármilyen ítélet is születik – végre képes lesz rendezni az életét, és nemcsak jogilag, de erkölcsileg is megtalálni a helyes utat.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top