Sztárok

Stohl lányainak érezniük kell, hogy számíthatnak az apjukra

Stohl András, amikor a napokban egy középiskolában járt, arról mesélt, hogy az édesapjának és neki is gondjai voltak az alkohollal, és a gyerekeit attól félti, amit ő tett. A szakember szerint a közelmúltban első fokon börtönbüntetésre ítélt édesapa félelme nagyon is jogos.
 
Stohl lányainak érezniük kell, hogy számíthatnak az apjukra

Stohlt üldözi az adóhivatal

A színész-műsorvezető nemcsak maga miatt, hanem tinédzser lányai jövőjéért is aggódik. Hisz mit tehet egy édesapa, aki letért a helyes útról, de könnyen lehet, hogy az ő szenvedélye, „rossz vére” mindennél jobban szeretett gyerekeit is felemésztheti?! Stohl egészen másfajta életet szán tinédzser lányainak, Lucának és Rebekának. Azt szeretné, ha egészséges, felelősen gondolkozó felnőttekké válnának, és okulnának édesapjuk példájából, aki hiába ért szakmailag a csúcsra, mégiscsak megbotlott, s drogok, valamint alkohol befolyása alatt súlyos autóbalesetet okozott.

„A gyerekeimet pont attól féltem, amit én tettem. Nem az a baj, ha a piától a hányásodban fetrengsz, azt lemoshatod. Hanem az, hogy mivé változtat. Kétféle részeg van: amelyik agresszív lesz, és amelyik jópofa bohóc. Az édesapám az előbbi volt, pláne a vége felé, én az utóbbi. Azért nyúltam az alkoholhoz, mert nyomasztó teherré vált mindenhol egyszerre megfelelni. A pia kinyitott egy kaput, amin csak könnyedén be kellett lépni, és azon túl szabad voltam” – vallotta be a színész egy iskolában tett látogatása során.

De vajon jogos-e a félelme?
A szakember szerint igen. Megkérdeztük dr. Bagi Éva Esztert, a szenvedélybetegségek szakértőjét, aki elmondta, hogy egy kutatási eredmény szerint az alkoholista szülők gyerekeiben 73 százalékban alakul ki a szenvedélybetegségre való hajlam. „A gyerekek a mintát és a szokásokat az apjuktól és az anyjuktól sajátítják el. Az alkoholizmusra való hajlam örökölhető több generáción keresztül is, de terápiával ez gyógyítható. Figyelni kell azokra a gyerekekre, akiknél fenn áll az alkoholizmusra való hajlam lehetősége. Hiszen történik egy krízishelyzet, és a lappangó szenvedélybetegség elszabadul és kegyetlenül pusztítani kezd!” – mondta a doktornő, aki hozzátette, az is alkoholproblémának számít, ha valaki csak időnként, de kontroll nélkül leissza magát. „A nem feldolgozott alkoholizmus kegyetlen ellenség, de nem legyőzhetetlen!” – tudtuk meg Bagi doktornőtől, aki szerint a kiterjedt családon, az anyukákon sok múlik.

Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia
Stohl András és lányai
Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia

„Nem biztos, hogy Stohl András lányainak esetében szükség lesz külső beavatkozásra. Hiszen még nem biztos, hogy a színész letöltendő börtönbüntetést kap, így egyelőre részt tud venni a gyermekei életében. Fontosak a lányok esetében a védőfaktorok, a család, a szülők kiemelt szerepe, a nagy beszélgetések, az ünnepek megélése, a közös programok, a szeretetteljes légkör, a sport. Talán elcsépelten hangzik, de fontos, hogy a lányok egészségesen, harmóniában éljenek, sportoljanak sokat, és érezzék azt: számíthatnak az édesapjukra!”
A szakértő azt mondja, ő inkább megérti és ismeri az alkoholistákat, és a társadalom általános véleményével ellentétben nem ítéli el őket. „Ez éppen olyan kontrollvesztő betegség, mint például a cukorbetegség. Gyógyítani és támogatni kell.”

Az alkoholizmus örökölhető?
Az alkoholproblémákkal küzdők gyermekeinél nagyobb a kockázata annak, hogy hasonló gondokkal kell majd szembenézniük, mint szüleiknek, állítja egy új dán tanulmány. A megemelkedett kockázat független volt más főbb előre jelző tényezőktől, mint például a nem, a szülők szociális helyzete, a szülők pszichiátriai elhelyezése. “Az összefüggés erősebbnek mutatkozott a női utódok esetében, ami arra utalhat, hogy az alkoholproblémák örökletes faktorai legalább annyira jelentősek a lánygyermekeknél, mint a fiúknál.” – mondta a Koppenhágai Egyetem pszichológus adjunktusa. „Ez a felismerés fontos, mert néhány korábbi tanulmány már arra engedett következtetni, hogy a genetika erősebb tényező a férfiak esetében.” – tette hozzá. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top