nlc.hu
Sztárok
Minden az, aminek látszik? A Való Világ “műhelyében” jártunk

Minden az, aminek látszik? A Való Világ “műhelyében” jártunk

Alig pár nap, és kiköltöznek a villalakók. Valaki megnyeri a fődíjat, és újabb – többnyire – tiszavirág-életű celebek születnek. De nem maradunk valóságshow nélkül, indul az Alekosz-show. A VV közel fél éve vezeti a nézettségi versenyt, mi pedig egy exkluzív körséta keretében utánajártunk, hogyan készül a műsor.
Egy izgalmas, szórakoztató karakter
Fotó: Sanoma Archív/
Tóth Beáta

Nagy a nyüzsgés a Való Világ nagytétényi komplexumában: mindjárt kezdődik a délutáni odamondóshow, a NekedValó, szerkesztők jönnek-mennek a szükséges kellékekkel, miközben egyre gyűlnek a villalakók ügyes-bajos dolgait kitárgyalni vágyó vendégek. Amíg az előtérben várakozom, egy merőben újszerű életpálya lehetősége csillan fel előttem, de inkább passzolok, és minden érdeklődőnek őszintén megmondom, hogy nem az Alekosz menyasszonyt keres castingjára jöttem.
Párducmintás tűsarkúban betipeg egy húsz év körüli, túlsminkelt és alulöltözött lány; valami azt súgja, hogy a válogatásra jött. Leül mellém, és meglepően gyorsan Alekoszra terelődik a szó, aki szerinte helyes, neki bejönnek a pocakos pasik, az meg direkt jó, hogy nem kedves a lányokkal – „Áh, én azt nem bírom, ha kedveskednek, a taccsot dobom ki tőle!” – avat be nem túl mélyen őrzött titkaiba a potenciális Alekoszné, akit a görög hős mellett azért persze a médiaszereplés lehetősége is vonz: „Mindig is benne akartam lenni a tévében, az Alekoszból meg talán mehetnék aztán máshova is műsorozni” – magyarázza lelkesen, hozzátéve, hogy bármit bevállal a show-ban, ha beválogatják.

Kovács Dániel
Kovács Dániel

Valamivel később Kovács Dániellel is megvitatjuk az Alekosz-kérdést: a Való Világ főrendezőjétől megtudom, hogy hazánkban, de talán Európában is egyedülálló egy olyan tévéműsor, amit a főszereplő tudta nélkül készít elő egy csapat. A tervek szerint a show a VV befejeződésével szinte azonnal kezdetét veszi, Alekosz kemény egy napot lesz kénytelen a számára oly kedves villa falain kívül tölteni – már ha beleegyezik a szereplésbe. Az RTL Klub természetesen arra az eshetőségre is felkészült, ha a női nemhez sajátos módszerekkel közelítő jóember nem vállalja az új műsort, de a rendező szerint nincs ok az aggodalomra: az eddig kiesett játékosok minden felkérésre boldogan igent mondtak, Alekosz pedig többször is kinyilatkoztatta, hogy akár egy egész évig is eléldegélne a villában. „Ő egy nagyon magának való fiú, akiben mély nyomokat hagytak a nőkkel, illetve a környezetével kapcsolatos tapasztalatai, ugyanakkor egy okos játékos és egy izgalmas, szórakoztató karakter – ennek köszönhető a népszerűsége is” – vélekedik.

Való Vlág Villa
Való Világ-villa
Fotó: Sanoma Archív / Tóth Beáta

Egy kisebb túra keretében körbejárjuk az épületet (a villán kívül), mindenhova bekukkanthatok. A legizgalmasabb kétségkívül a vezérlőszoba, ahol megannyi hatalmas képernyőn követik a luxusbörtönben zajló eseményeket: ottjártamkor épp azt, ahogy Éva és Jerzy alszik, Anikó sokadszorra elolvassa a Blikket, Alekosz pedig a riportszobában magyaráz az előző nap eseményeiről. A (majdnem) csendéletet nyolcan követik (majdnem) feszült figyelemmel: kameramozgatók, szerkesztők, hangmérnökök, és a line-producer, akinek a tisztje eldönteni, hogy mi a figyelemre méltó mindebből. Nem lehet egyszerű, ám a villa kettős falán belül dolgozó operatőrök munkájánál bizonyára kellemesebb: utóbbiak tetőtől talpig fekete szerelésben, napi 24 órában rögzítik, hogy mi történik a villa falait borító áltükrök túloldalán. Mint megtudom, erre azért van szükség, mert a villalakók mozgását és interakcióit így jobban le lehet követni, mint ha csak a beépített robotkamerákat használnák.

V

Az ún. fekete folyosóról rögzítik a villalakók életét.
Az ún. fekete folyosóról rögzítik a villalakók
életét.
Fotó: Sanoma Archív / Németh Gabriella

égigmegyünk a VV 4 kapcsán megjelent újságcikkekkel kitapétázott folyóson – a mennyiséget elnézve akkor sem írhattak volna többet a játékosokról, ha villalétüket nem egymás hektikus szeretésével/gyűlölésével, hanem az AIDS ellenszerének feltalálásával, a világbéke megteremtésével és az űrlények létezésének bizonyításával töltik – és az élő adásoknak helyet adó stúdióban kötünk ki, ami sokkal, de sokkal kisebb, mint amilyennek a képernyőn keresztül tűnik. „A tévé hatalma” – jegyzi meg álmélkodásomat látva a főrendező, amitől rögtön felmerül bennem a kérdés, hogy vajon még mi nem olyan, mint amilyennek látszik a VV háza táján. „Rengeteg összeesküvés-elmélet született már arról, hogyan manipuláljuk a dolgokat, de nem lehet valakiről más képet festeni, mint amilyen. Talán tudnánk fikciós elemeket betenni, ha a műsor egy hétig tartana, de hónapokon át képtelenség lenne elferdíteni a valóságot. Amúgy meg nem is lenne értelme: a játékosok csak önmaguk, a saját egyéniségük révén tudnak érdekessé válni a nézők szemében” – mondja a tévés, hozzátéve, hogy már csak azért sem alakíthatják kényük-kedvük szerint a műsort, mert ha a szereplők egy párbaj során élő adásban olyan korábbi sérelmeket vágnának egymás fejéhez, amik az összefoglalókból kimaradtak, az nagyon kellemetlen helyzetbe hozná a csatornát.

Fotó: Sanoma Archív/Németh Gabriella
Fotó: Sanoma Archív/Németh Gabriella

Kovács szerint a játékosok sem tudják másnak mutatni magukat, mint amilyenek valójában – még ha adott estben törekszenek is ilyesmire: „Nem a kijelentések vagy a cselekvések határozzák meg elsősorban a megítélésüket, hisz egy tekintet vagy egy mozdulat sokkal többet elárul. Ezért sem hitték el a nézők Giginek, hogy egy jó kislány, akinek mindene a takarítás.” A lánnyal kapcsolatban Kovács hangsúlyozza, hogy erősen túlzó állítások jelentek meg róla a bulvársajtóban: „Egy borzasztó gagyi fétisvideóban szerepelt fehérneműben, még a melle sem látszott, és ettől lett ő pornós. Hihetetlen.”
Kíváncsi voltam, hogy a bennfentes szerint ki fogja megnyerni a hamarosan véget érő játékot, de elmondása szerint ők ugyanúgy csak tippelni tudnak, mint mi: „egyszerűen kiszámíthatatlan, és mint az a Béci–Jerzy párbajon is kiderült, bármi megtörténhet.” Hozzáteszi, hogy (mint azt a korábbi szériák tapasztalatai is mutatják) nem feltétlenül az nyeri a legtöbbet a Való Világgal, aki effektíve megnyeri; sokakra várhat ígéretes karrier a médiában műsorvezetőként és/vagy előadóként. Bár a főrendező Bécit, Anikót és Alekoszt hozza fel, mint esélyes népszerűség-hullámlovasokat, én a legtöbb fantáziát a pár hónapja kiesett Zsófiban látom. A szőkeség simán elmehetne bármely haderőbe titkos fegyvernek: nemrégiben debütált, a rágógumi-fogyasztáshoz kötődő dilemmákat feszegető dalával bármit, de tényleg bármit ki lehetne szedni az ellenség túszaiból. Reméljük, hogy a Pentagonban is nézik a Való Világot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top