Sztárok

Árpa kontra Kolosi: jogdíjvita a Való Világ körül – videó

Valóban kap jogdíjat a Való Világ után Árpa Attila? Mást állít az RTL Klub, és megint mást a VV szülőatyja, aki ráadásul homlokegyenest elzárkózik a sikerműsortól.

Egy konzervatív médiapszichológus sem utasítja el úgy a Való Világot, ahogy a műsor egykori szülőatyja és kreatív producere teszi hétről hétre. „A Való Világot én azért szerettem csinálni, mert hatalmas kihívás volt a veretlen Big Brothert legyőzni, saját ötletekkel, saját eszközökkel. 150 emberes stáb dolgozott ezen, sikerült nyerni: erre vagyok büszke, nem a műfajra” – nyilatkozta Árpa a VV4 indulásakor. Pedig annak idején ő volt az, aki a műsor formátumát kitalálta és sikerre vitte. Vajon most miért tartja kínosnak a kukkolóshow-t? Hiszen a szereplőgárda hasonló az előző három évad megosztó figuráihoz, nagyobb botrányok sem voltak a VV4-ben, mint elődjeiben. Ráadásul a VV4 mégiscsak fél éve vezeti a nézettségi versenyt, erre minden tévés szakember büszke lenne, tekintet nélkül a sokat bírált igényességre. De Árpának erre is volt válasza, már a műsor indulása előtt. „Nagyon jó lesz a nézettsége, de akkor is szánalmas siker lesz” – mondta az origo.hu-nak.

Árpa tehát fanyalog, valahányszor megtalálják a VV-kérdésekkel. Néhány napja egy videointerjúban a CaféTV-nek azt mondta, ami jogdíjat kap a műsor után, azt is inkább jótékonykodásra fordítja. Amikor azonban Kolosi Péter a NLCafé Fórumának vendége volt, úgy nyilatkozott: Árpa Attila semmilyen jogdíjat nem kap az RTL Klubtól a VV után, és nem is járna neki. Két állítás, két ellentétes vélemény. Utánajártunk, hogy mégis milyen jogdíjra gondolt Árpa Attila?

Nos az egykori médiás – aki jelenleg A Nagy Duettben csiszolgatja énektudását, és a Karinthy Színházban egy stricit alakít – a Való Világ első szériájánál bejegyeztette a jogdíjigényét az Artisjusnál (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület). Ezt Kolosi is elismerte, de hozzátette: az Artisjusnál Árpa csak a zenei jogdíjat kérvényezhette, viszont a régi szériák főcímdalát lecserélték a negyedik évadban, így azután sem járna jogdíj neki.

Árpa kontra Kolosi: jogdíj hisztéria a Való Világ körül - videó

Itt már erősen kellett koncentrálnunk, hogy követni tudjuk a két, vélhetőleg már nem kebelbarát állításait. S persze azonnal felmerült bennünk a kérdés, hogy akkor mire is gondolt Árpa, amikor jogdíjról és jótékonykodásról beszélt. „Kolosi Péter nézzen utána az Artisjusnál, hogy mi után kapok én jogdíjat. Egyébként ezt igazolni is tudom. Ha valaki másként tudja, az már az ő problémája” – mondta Árpa a munkatársunknak. Szerettük volna megtudni a sokat emlegetett Artisjustól, hogy pontosan melyik széria után kap/kapott jogdíjat Árpa Attila, de kérésünkre nem adtak felvilágosítást.

Mi az Artisjus?
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelő szervezete. Tagjai között található közel 2000 zeneszerző, szövegíró, irodalmi szerző és zeneműkiadó. Az egyesületi formához igazodnak az Artisjus választott testületei és egyesületi szabályzatai. Az egyesület legfőbb szerve a közgyűlés, az egyesület választott tisztségviselői és választott testületei az egyesület elnöke, vezetősége, választmánya, felügyelőbizottsága és a főigazgató.

Az egyesületi szabályzatok által meghatározott körben a napi feladatokat az egyesület munkaszervezete látja el. A munkaszervezet vezetője a főigazgató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top