
A borvilág ízlést diktáló fővárosában, Londonban nem osztogatnak díjat akármelyik pincészetnek és bornak. Ezért tölthet el minket büszkeséggel, hogy a Decanter World Wine Award érmek fölött álló elismerését, a Regional Trophyt egy olyan magyar pincészet kaphatta, mely zászlójára az elérhető és sokak által könnyen megkedvelhető borok megalkotását tűzte ki. A Szent István Korona Irsai Olivér borát a híres Master of Wine, Caroline Gilby által vezetett 4 fős nemzetközi szakértői bizottság hozta ki a különdíj nyertesének.
A Szent István Korona borcsalád Etyek–Budai borvidék ültetvényeiről származó borainak elkészítése Laczkó Gábor nevéhez fűződik, aki méltán büszke munkájára. Mondhatjuk úgy is, hogy a 2010-es évjáratú Irsai Olivér szerencsés csillagzat alatt született, ugyanis a rendkívül nehéz időjárási körülmények miatt „nagy kihívás” volt a szőlő megfelelő időpontban való szüretelése.
„Az Irsai Olivért 2010.08.27-én szüreteltük és pont a kisfiam 1. születésnapjára erjedt ki 09. 12.-én. Az Irsai Olivérben az a legcsodálatosabb, hogy olyan az illata, mint amikor a tenyeredben fekszik egy érett Irsai fürtje. A bor valóban olyan, mintha a gyereked lenne. Nincs megállás, az agyad napi huszonnégy órában azon jár, hogyan lehetne kihozni belőle a legtöbbet.”
Az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Irsai Olivér révén a Szent Korona Pincészet kitartó munkáját most megérdemelten egy jelentős nemzetközi elismerés, a Decanter Trófea koronázta meg.
