Sztárok

Pasirexia: titkolják az étkezési zavarukat a hollywoodi szívtiprók

Nemrégiben még nőket érintő betegségnek tekintették az aneroxiát, ma azonban már a férfiak tíz százalékát érinti ez a betegség. Új nevet is kapott: maneroxia. A jelenségért állítólag a csontsovány modellek és a színészek a felelősek. Itthon és a külföldi sztárvilágban sem ismeretlen ez a jelenség.

Már megint a média a felelős
Annyi férfi szenved aneroxiában, hogy a szakemberek új nevet adtak a súlyos kórnak. Jogosan, ugyanis van különbség az aneroxia és a maneroxia – mi itthon nevezzük pasirexiának – között, mivel a férfiak jóval később fedezik fel, hogy súlyos étkezési rendellenességben szenvednek illetve más a betegség lefolyása is.
Az étkezési rendellenességek kialakulásának háttérében legtöbbször súlyos önértékelési zavar áll. A média azt üzeni, csak akkor van esélyed, hogyha olyan vagy, mint a tévében és magazinokban látott testideál. Emiatt egyre több fiú esik abba a hibába, hogy drasztikusan megváltoztatja a táplálkozási szokásait. Nem segít a férfiak egészséges testképének kialakulásában az sem, hogy a kifutókon a halottsápadt, beteges kinézetű, kórosan sovány fiúk lépdelnek.

„Mindig kövérnek látom magam a tükörben”
Noha számos férfi híresség, Colin Farrell, Billy Bob Thornton, Tobey Maguire szenved szemmel láthatóan a pasirexiától, Dennis Quaid színész kivételével egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni a betegséggel folytatott küzdelméről.

“Mindig körérnek látom magamat”
A Wyatt Earp című filmben
A Wyatt Earp című filmben

Quaid táplálkozási rendellenessége 1994-ben alakult ki, amikor a Wyatt Earp című filmet forgatták. Ő játszotta Doc Holliday-t, és a betegesen sovány szerep kedvéért több mint 18 kilót adott le és 59 kilósra fogyott. „Akkoriban napi 600 kalóriánál kevesebbet ettem. Azóta mindig kövérnek látom magamat a tükörben, bármilyen sovány vagyok is. Egyrészt azért beszélek a problémámról, hogy más férfiak is szembe merjenek nézni a betegséggel, másrészt ez a gyógyulási folyamat része.”

Kezdetben egészségesebben néznek ki, majd rohamosan romlani kezd az állapotuk
Szakemberek szerint a pasirexiások valós száma nagyobb lehet, mint amit a statisztika mutat, nagyjából a férfiak 17 százalékát érinti. Mivel nagyobb izomzattal rendelkeznek, mint a nők, még ha vékonyak is, az izmok kompenzálják az állapotukat. Az étkezési zavar azért is súlyosabb a férfiaknál, mert míg a nők a betegség kezdetén elsősorban zsírt veszítenek, a férfiak izmot is. A pasirexiát edzéssel kompenzálják, vagy próbálják leplezni, így eleinte még egészségesebbnek is néznek ki, mint korábban. De ez önámítás, és csak elmélyíti a betegséget.

Billy Bob Thornton
Billy Bob Thornton
Tobey Maguire
Tobey Maguire
Colin Farrell
Colin Farrell

„72 kilóról fogytam 55-re”

Fotó: Sanoma Archív/Steindl Gabriella
Fotó: Sanoma Archív/Steindl Gabriella

Híres magyar férfiak közül is csak Steiner Kristóf vallotta be, hogy pasirexiában szenved, a betegségéről így vallott Gumimatrac a Gangeszen című könyvében: „Pontosan emlékszem arra, amikor elhatároztam, hogy a világon mindenkinél vékonyabb leszek. A Charlie angyalai egyik jelenetében Cameron Diaz a tengerparton találkozik Demi Moore-ral, és mindketten bikinit viselnek. Demi alakja pedig… egészen egyszerűen tökéletes. Ettől fogva rákattantam a hollywoodi sztárdiétákra… és megalkottam a saját diétámat: csak annyi kalóriát ettem, amennyit a testem egy nap alatt képes volt elégetni, ez pedig kizárólag fehérjéből állt – még gyümölcsöt sem fogyasztottam, a túl magas cukortartalom miatt. Emellett pedig mindennap infraszaunáztam, így gyakorlatilag mínuszkalóriákon éltem. Villámgyorsan fogytam le 72-ről 55 kilóra. És remekül éreztem magam a bőrömben! A barátok és a család viszont egyre jobban aggódtak értem. A családi összejöveteleken vagy nem vettem részt, hogy ne essek kísértésbe, vagy káposztalevelet rágcsáltam. Az üzletekben kizárólag a gyerekosztályon tudtam magamnak vásárolni: a tizenkét éves fiúméret és a tizennégy éves kislányméret tökéletesen passzolt rám.”
Kristóf ezután bulimiás lett, éveken át rengeteget evett és hánytatta magát, de végül egy pszichiáter segítségével sikerült felderíteni a betegség lelki okait és meggyógyult. Példáját ő is azért tárta a nyilvánosság elé, hogy segítsen az étkezési rendellenességben szenvedőkön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top