Sztárok

Veszélybe kerültek a sztárok az allergiájuk miatt

Étel-, pollen-, parlagfű-, fény-, macskaszőr-... megannyi allergiatípus létezik. A hazai hírességek is ettől szenvednek, és olykor az is előfordul, hogy veszélybe kerülnek, mert nem eléggé óvatosak.

Nyári Edit
Veszélybe kerültek a sztárok, allergiájuk miattAllergiatípusa: laktózérzékenység
Piros foltok lettek a nyakán és fulladozott
Az X-Faktor tehetséges énekesnőjéről gyermekkorában derült ki, hogy nem fogyaszthat tejtermékeket. „Édesanyám mindig nagyon figyelt erre, így ha otthon eszem, nincs is semmi baj. Egyszer azonban mégis megtörtént a baj. Késő este fellépésről mentünk haza és annyira éhes voltam, hogy útközben egy benzinkútnál vettem magamnak szendvicset. Alaposan elolvastam az összetevőket és mivel nem volt benne sajt, vaj és más, számomra gyanús hozzávaló, bátran elkezdtem enni. Még a végére sem értem, máris hatalmas piros foltok jelentek meg a nyakamon, majd elkezdtem fulladni. Azonnal rohantak velem a legközelebbi kórházba” – mesélte Edit.

Veszélybe kerültek a sztárok, allergiájuk miattSzujó Zoltán
Allergiatípusa: lisztérzékenység
Kórházba került hatévesen

A Reggeli műsorvezetője ma már jól tudja: semmit nem ehet, ami búza-, árpa-, rozs- vagy zabtartalmú, illetve ezek származékaiból készült. De betegségére csak nehezen jöttek rá az orvosok. Hatéves volt, amikor kiderült az allergiája. „Rettenetesen lefogytam, kórházba kerültem, de az orvosok csak nehezen jöttek rá, hogy mi a bajom. Nem sokon múlott az életem, szinte csak a legutolsó pillanatban vették észre, hogy miért is vagyok ennyire sovány.”

Veszélybe kerültek a sztárok, allergiájuk miattJáksó László
Allergiatípusa: kínai fűszerre érzékeny
Lebénul a kínai kajától
A Heti Hetes műsorvezetője a nátrium-glutamátra allergiás. Ezt az adalékanyagot leginkább a kínai kifőzdék alkalmazzák. „Imádom a kínai ételeket, így amikor a pincér felveszi a rendelést, azzal kezdem, hogy elmagyarázom: ne tegyenek az ételembe ebből az anyagból. Ám néha még így is megtörténik a baj. Ilyenkor egész egyszerűen nem mozdulnak a végtagjaim, nem tudok megszólalni. Egy fél óráig ülök mozdulatlan, kába állapotban. Kicsit olyasmi érzés, mint a részegség” – magyarázta a Story magazinnak korábban Jáksó.

Veszélybe kerültek a sztárok, allergiájuk miattGeszler Dorottya
Allergiatípusa: szárított gyümölcsöt nem ehet
Lánya gyógyszere mentette meg
Dorottya felnőttként jött rá, hogy allergiás a szárított gyümölcsre. „Az egyik rokonomnál vendégeskedtem, amikor megkínált aszalt mangóval. Már a második szemnél éreztem, hogy valami baj van, mert bedagadt a nyelőcsövem és alig kaptam levegőt. Azt hittem, megfulladok. Szerencsére a lányomnál volt allergia elleni gyógyszer, azt bekaptam és jobban lettem. Azóta megtanultam, szárított gyümölcsöt nem ehetek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top