Sztárok

Ilyen lehetett Amy Winehouse utolsó órája

Még mindig tisztázatlan, hogy miért halt meg Amy Winehouse, de megannyi teória látott napvilágot: crack-, kokain- és herointúladagolás..., vagy – mivel kemény piás volt; napi két üveg vodkát ivott – hirtelen leállt a piáról… A halottkémi jelentés még nincs meg, és nem biztos, hogy egyáltalán valaha is engedélyezi az énekesnő családja, hogy kiadják. A végkimenetel mindhárom esetben azonos, korántsem mindegy azonban, mit élt át Amy utolsó perceiben. Dr. Funk Sándor toxikológus segítségével a halál közvetlen okait kutatjuk.

Ha a halál oka crack-, heroin-, kokaintúladagolás –
„Lebénult a légzése, vagy stroke-ot kapott”
Ilyen lehetett Amy Winehouse utolsó órájaA külföldi újságírók már az énekesnő halála után egy nappal felkutatták azt a drogdílert, akitől Amy a halála napján 1200 fontért, mintegy négyszázezer forintért vásárolt drogokat. Az 56 éves férfi azt állítja, az énekesnő cracket, heroint és kokaint szerzett be magának. Mivel azonban sem a családja, sem a rendőrség nem talált drogozásra utaló nyomokat, amennyiben a díler igazat mond, ezt a mennyiséget az énekesnő mind el is fogyasztotta. Ezt támasztja alá exvőlegénye, Reg Traviss is, aki elmondta, hogy miután szakítottak, Amy újra a kábítószerhez nyúlt. És hiába a háta mögött lévő, elvonókkal tarkított hét év, ekkora mennyiségű kábítószer a legkeményebb drogossal is végezne. Dr. Funk Sándor toxikológus szerint amennyiben az énekesnő 400 ezer forintnyi kábítószert fogyasztott az éjszaka, a hatás szinte kiszámíthatatlan: stroke vagy légzésleállás is okozhatta halálát, ami a három feltételezés közül egyébként a legkíméletesebbnek bizonyul. „Hiába használta ezeket a szereket már hét éve, a tolerancia növekszik és a használónak egyre nagyobb adagokra van szüksége. A heroinnak inkább nyugtató, gátló hatása van, míg a kokain használata túlizgatott állapottal jár. Előbbi túladagolásánál légzésbénulás, utóbbinál stroke következhetett be az utolsó percekben. A stroke-ot túl lehet élni, ám nem akkor, ha az érelzáródás, trombózis az agyban vagy a szívben következik be” – mondja a szakértő.

Ha a halál oka féktelen alkoholizmus –
„A vérhányásba is belehalhatott”

Amy 2006-ban megjelent lemeze, a Back to Black nagyrészt az ivásról szólt: és itt nemcsak a Rehab című nótáról van szó, hanem az összes többiről is, amiben csalódottságáról és az italozásáról énekel. Sok barátja szerint Amy már nem használt kábítószert a haláli előtti hetekben, viszont napi két liter vodkát ivott. Amennyiben a féktelen ivászatba halt bele, akkor nagy valószínűséggel májzsugor ölte meg, amelynél kevés embertelenebb halál létezik. „Az ivászatok során heveny zsírmáj alakul ki, ami később májzsugorhoz, májelégtelenséghez vezethet. Ebbe – hacsak májátültetésre nem kerül sor – az illető belehal. Mégpedig nem is akárhogy: a halál előtti utolsó napokban következik be a máj munkájának felfüggesztése, ami azt jelenti, hogy a szerv egyre kevesebb vért tud megtisztítani és egyre több mérgező anyag kerül be a véráramba. Ekkor májkóma alakul ki. A vér más utat kezd keresni, a gyomor-nyelőcső határán kitágulnak a vénák, ami végül vérhányáshoz és olyan rosszulléthez vezethet, amibe – segítség hiányában – belehal az illető” – részletezte dr. Funk Sándor.

Ilyen lehetett Amy Winehouse utolsó órájaHa a halál oka az, hogy hirtelen leállt a piával –
„Rettenetes hallucinációk gyötörhették”

Mitch Winehouse, Amy édesapja váltig állítja: lánya utolsó heteiben teljesen felhagyott az ivással. Állítólag orvosai azt tanácsolták neki, hogy fokozatosan tegye, de ő erre azt felelte, hogy úgy nem megy neki. Persze kérdés, hogy az említett orvosok miért nem kezelték az elvonást gyógyszerekkel, hiszen ez is egy járható út lett volna. Így azonban maradt a delirium tremens, ami halálhoz vezetett. „A delirium tremensbe esett betegek 2 százaléka meghal. Ha elkezdődik a folyamat és éppen nincs vele senki, akkor sajnos nem lehet segíteni. A beteg magatehetetlenül, tudatzavart állapotban fekszik, sutyorog, tétova kézmozdulatokat tesz, képtelen kontaktust létesíteni. Ez csap át delíriumba, ami már egy remegéses, súlyos tudatzavart állapot, ilyenkor egy gyulladás támadja meg az agyat” – mondja az orvos, majd hozzáteszi: ellentétben például a skizofréniával, a delíriumban komplex hallucinációk jelentkeznek, amelyek valamennyi érzékszervét érintik. „Ha valaki csak hall valamit, de nem látja, akkor el tudja képzelni, hogy az érzékcsalódás. Ha azonban azt érzi, hogy a bőrén egy ocsmány állat mászik, és hozzá hallja is azt a surrogó hangot, akkor könnyen szorongásos, fóbiás állapotba esik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top