Sztárok

Kate Nash: Amy Winehouse halálában a média is hibás

Bár feminista, a házasságot romantikusnak tartja, és az igazihoz biztos, hogy hozzámenne – mondta Kate Nash, aki betegen adott koncertet az idei Sziget Fesztiválon. Az énekesnő munkatársunknak személyes véleményét is elmondta Amy Winehouse halálával kapcsolatban, aki utána lépett volna fel a magyar fesztiválon.

Kate Nash: Amy Winehouse halálában a média is hibásEgy fiatal férfi, „Marry me” feliratot festett a mellkasára, fel is hívtad a színpadra. Hozzámennél?
Ó, dehogy. Hát nem is ismerem. Nem lennék olyan férfi felesége, akivel még soha nem találkoztam. Őt most láttam életemben először. De nagyon vicces és édes volt.

Feministaként házasságellenes vagy?

Nem, dehogy. Annak a férfinak, akit szeretek, aki az igazi, biztos, hogy szívesen lennék a felesége. A házasság szerintem romantikus. De nem akarok mindenáron férjhez menni.

Mit jelent számodra a feminizmus?

Egyfajta minőséget, azt, hogy a nőket is tartják valamire, hogy emberszámba veszik őket és nem valamiféle áruként kezelik. Számomra fontos, hogy egyenlőnek tartsuk a két nem képviselőit. Nem bírom a szexizmust.

Még mindig van egyfajta negatív felhangja a feminizmusnak…
Mert a szexizmus még mindig létezik, és ha egy nő ki meri mutatni a nemtetszését ezzel kapcsolatban, akkor azt negatívan értékelik. Pedig ez egyáltalán nem arról szól, hogy a nők ne akarnának nők lenni. Ha egy nőt nőként kezelnek, akkor nincs semmi baj, azonban azok, akik ezt nem teszik meg, szívesen aggatnak a feministákra negatív jelzőket, figurázzák ki a őket.

Kate Nash: Amy Winehouse halálában a média is hibásEgy nappal a koncert előtt még adományokat gyűjtöttél a londoni zavargások áldozatainak javára. Mennyi adomány gyűlt össze?
Mennyiségre pontosan nem tudom megmondani, de szerencsére rengeteg dolgot kaptunk. Két furgon és három személyautó telt meg az adományokkal. Nagyon örülök, hogy ennyien szerettek volna segíteni. Egész életemben Londonban éltem, elszomorított az, ami a városban történt. Ezért mindenképpen szerettem volna valahogyan segíteni azokon, akik most rossz helyzetbe kerültek amiatt, ami történt. Néztem a tévét, olvastam az interneten a híreket arról, hogy mennyien szenvednek a zavargások következtében, és nem tudtam tétlenül ülni, muszáj volt valamit tennem.

Nem ez volt az első alkalom, hogy segítettél embereken. Miért fontos ez a számodra?
Fontos, hogy jó ember legyek, szerintem mindenkinek törekednie kéne erre. Ha valakinek lehetősége van arra, hogy valamilyen formában segítsen másokon, annak szerintem ezt illik megtennie. Úgy vélem, ennek természetesnek kéne lennie, én sem várok érte gratulációt.

Mi a véleményed a londoni zavargásokról?
Elszomorító és ijesztő. Teljesen egyértelmű, hogy politikai okai vannak annak, ami történt. Úgy vélem azonban, hogy a legtöbb esetben az erőszak teljesen értelmetlen. Meg tudom érteni az okokat, de itt civil emberek életét veszélyeztették, mások tulajdonát tették tönkre, ami eszetlen, értelmetlen dolog. De sajnos a társadalomban vannak ilyen emberek is. Meg kell próbálni megérteni őket, hogy miért tették mindezt, hogy mi az oka annak, hogy idáig jutottunk.

Megnézem
Összes kép (1)
Amy Winehouse szintén londoni volt. Az eredeti tervek szerint utánad lépett volna fel a Szigeten. A Twitteren írtad, hogy a halála téged is sokkolt. Ismerted őt?
Egyszer találkoztunk, de nem ismertem. Elszomorító és tragikus, ami vele történt. Fiatal volt és hihetetlenül tehetséges. Szégyen, hogy ez megtörténhetett, nagy veszteség a halála. Őszintén sajnálom a családját. Azt gondolom, az ő esetében a média is túl messzire ment. Ha valaki függőséggel küzd, az nem valami vicces dolog, amiről képeket, videofelvételeket kell készíteni. Ez nem olyan, amiért állandóan követni kell, hogy minél többször elkaphassák a rossz pillanatait. A függőség egyfajta betegség, ami miatt segítségre szorul. Szerintem a sajtó túl agresszív volt, kegyetlenek voltak vele, és ettől Amy még rosszabbul érezte magát.
 
 
   
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top