Sztárok

Exkluzív Snow Patrol: Átok volt a Grace Klinika

A magyar közönség a Grace Klinika sorozatból ismerhette meg a Snow Patrol zenekart. Az ő dalukra sírtak a nők, amikor Izzie elvesztette élete szerelmét, vagy amikor Meredith 234. alkalommal szakított Derekkel. A bandával most megjelent legújabb kislemezük, a Called out in the dark kapcsán beszélgetett munkatársunk Londonban.

A magyar közönség a Grace Klinika című sorozat néhány érzelmes jelenete alatt hallhatta először a számaitokat, de a Pókember 3 filmzenéjéhez is hozzájárultatok. Áldás vagy átok, ha filmzene lesz a számaitokból?
Az az igazság, hogy a Grace Klinika esetében egész addig nem is tudtunk róla, hogy benne vagyunk a sorozatban, amíg az adásban meg nem hallottuk. A szereplés a menedzsment döntése volt, és ők elfelejtettek szólni nekünk, vagy inkább az információ elveszett valahol az éterben. Tagadhatatlan, hogy egy ilyen szereplés sokkal több emberhez juttatja el a számainkat, mint egy turné, de meg vagyunk róla győződve, hogy nem a show miatt lett népszerű a dal, hanem inkább maga a dal szövege és az érzésvilága miatt, amelyhez az emberek kapcsolódni tudtak. Egy darabig valóban átok volt a Grace Klinika, mert nem akartunk egy olyan bélyeget, hogy „A banda a drámai sorozatból”. Talán hat hónapig volt rajtunk a jelző, aztán elszakadtunk tőle.

Na és a Pókember?
Ott a készítők felkértek bennünket, hogy írjunk egy számot, és mi elvállaltuk, csupáncsak a buli kedvéért. Ám ezek a felkérések mind másodlagosak, mert mi csak a zenénkre koncentrálunk. Reklámot pedig soha nem csinálnánk és nem is csináltunk. A televíziós show az más, és az jórészt magától a show-tól függ.

2009-ben játszottatok a Sziget Fesztiválon. Milyen élményetek van Magyarországról?
Az 2009-ben volt? Olyan régen? Akkoriban sok fesztiválon játszottunk, és az egész valahogyan összefolyik. Ez a furcsa dolog a fesztiválokban, hogy akárhol lehetnek helyileg, teljesen mindegy, mert a fesztivál az fesztivál. Emiatt elég sok helyre nagyon szívesen visszamennénk szólóban is, és Magyarország is ilyen hely. Európában a németeknél és a hollandoknál játszottunk sokat, máshol azonban nem nagyon, és ezt a hiányt feltétlenül pótolni akarjuk.

Exkluzív Snow Patrol: átok volt a Grace klinikaAkkor az új albumhoz köthető európai turnétok egyik állomása esetleg Magyarország lesz?
Hát a dátumokat még csak most egyezteti a vezetőség, március körül indul majd az európai turné, de nem tudjuk, hogy Budapest állomás lesz-e, ám nagyon reméljük.

Idén ősszel ezer fokon ég a Snow Patrol!
Jól látod. Megjelent a legújabb kislemezünk, Called out in the dark címmel, és ehhez kapcsolódóan hosszú idő óta az első koncertünket adtuk, így azt is mondhatnánk, hogy ismét képben vagyunk. Éppen ideje volt, hiszen már három hete készülünk a koncertekre, a lemez pedig már két hónapja elkészült.

A nagylemezzel hogy álltok? Mert a Called out in the dark kislemez mindössze négy dalt tartalmaz, ebből kettő az I am ready és a My Brothers a My Brothers című filmhez készült.
Így van. Ez a mostani egy kislemez. Ebből a négy dalból a nagylemezen csak a Fallen Empires és a Called out in the dark című dalok lesznek hallhatóak. A másik két dal különböző projekt volt, amelyen már egy ideje dolgoztunk, de ezt is meg akartuk osztani a közönséggel.

Hogyan jellemeznétek ezt az új albumot?
Ki kell találnunk valami más kifejezést is, mint hogy ez a legjobb albumunk, mert minden zenekar ezt mondja. (Nevetnek.) De az igazság, hogy ez a lemez a pályafutásunk legterjedelmesebb, legmásabb, legmagabiztosabb és legösszeszedettebb munkája. Az eddigi albumaink után mindig volt valami hiányérzetünk. Ez alkalommal azonban ilyesmiről szó nincs, és teljes magabiztossággal állíthatjuk, hogy most két hónappal a lemez elkészülte után még mindig büszkék vagyunk az anyagra, mi több, szerelmesek vagyunk belé, és szívesen hallgatjuk.

Azt mondtátok, hogy az új album témája a haza és az emberek kötődése. Írországra vagy Skóciára gondoltatok, ahonnan származtok, vagy ahonnan kezdtétek?
Mindkettőre. De a Fallen Empire szám szövege egy kicsit forradalmi, éppen ezért talán ez félrevezető lehet az albumra nézve, amely mint mondtam, a hazaérkezésről szól leginkább.

A Called out in the dark klipje valóban igazán könnyűre és viccesre sikeredett. Kinek az ötlete volt?
Garyé (a banda énekese – a szerk). Ő írta a forgatókönyvet.

A videóban a klip felvételét mutatjátok, csakhogy Gary játssza a technikust, és egy szexisebb, „trendibb” fickó énekel helyette, a háttérben táncoló párokkal. A „szexis énekes fickó” engem nagyon Brian Ferryre emlékeztet. Ez talán direkt van?
Hát Gary egy Elvis-szerű fickót akart; Ferry is belefér a stílusba, a lényeg, hogy a szexis énekes a populáris zenét képviseli, Garyvel ellentétben. De a klipnek semmilyen üzenete nincs, egyszerűen vicces.

A Snow Patrol új nagylemeze novembertől kapható Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top