Sztárok

Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáig

Aligha van popsztár a piacon, aki annyiszor váltott volna zenei stílust és arculatot, mint az alig harmincéves Britney Spears. Láttuk már szende kislányként, de őrjöngő vadmacskaként is. Vajon milyen az igazi arca? Talán szeptember 30-án az énekesnő budapesti koncertjén erre is választ kapunk.

A jó kislány
Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáigA kilencvenes évek végén igazi jó kislányos imázzsal robbant be a köztudatba, s tett szert azonnal világhírre Baby one more time című dalával. Két vastag copffal, rakott szoknyában, enyhe pirosítóval arcán testesítette meg a modern kor Lolitáját, akiről minden kamasz srác és fiatal férfi szövögetheti az álmait. Igen, csak az álmait, ugyanis az arculathoz illő nyilatkozatok nem hagytak kétséget a felől, hogy Britney őrzi szüzességét, míg csak gyűrűt nem húz az ujjára vőlegénye, egy bizonyos Justin Timberlake nevű úriember. Az egész világot lázban tartotta, hogy vajon csinálták-e már, vagy sem, miközben Britney édesen mosolygott ránk a sikerklipekben és nem tudni, hogy a dalait, vagy a kamu ártatlanságát kísérte-e nagyobb érdeklődés. A recept mindenesetre bevált: új sztár született!

A szexi nő
Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáigÚj sztár, aki karrierje kezdete után két évvel már tűzzel-vassal harcolt a menedzsmentjével azért, hogy akkori igazi önmaga lehessen a színpadon. Végül 2003-ban a produkció felett atyáskodók beadták a derekukat. Győzött a nőiesség! Időközben Justin és Britney szakítottak, az énekes fiú pedig nem restellte nyilvánosságra hozni, hogy Spears egyáltalán nem ártatlan… Britney félretette a kockás szoknyát és világos szőkére festett hajjal, egy minden porcikáját megmutató, kristályokkal kirakott kezeslábasban mutatta meg a világnak, mitől döglik a légy. Ekkor már egyre-másra címlapokra került a magánéleti ügyeivel: többek között azzal is, hogy 2004-ben röpke 55 órára egy Las Vegas-i buli után házasságot kötött egyik gyerekkori barátjával. Ez volt az az időszak, amikor tinisztárból érezhetően nővé szeretett volna válni. De milyen áron?

Madonna nyomában
Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáigBritney-nek kislány kora óta nagy példaképe volt a popszakma koronázatlan királynője, így a húszas évei elején nem titkoltan próbált rá hasonlítani – sőt egy közös produkcióval szerette volna hangsúlyozni a köztük lévő párhuzamot. Érezhetően „madonnai” magasságokba akart repülni, amikor is nagy példaképe és ő együtt botránkoztatták meg a közönséget közösen előadott daluk után: a sikert nyelves csókkal pecsételtek meg, 2003-ban. Azonban míg ezt Madonna annak idején stílusosan és egyedien csinálta, addig Britney nevetségesen és obszcén módon: Paris Hilton társaságában vetődött drogbuliból drogbuliba, miközben előszeretettel mutogatta az alsóneműjét. Vagy inkább annak hiányát. Madonna és Britney közös dala, a 2003-as Me against the music is megosztotta a kritikusokat. „Madonna mellett Britney igazán rájöhetne, hogy a nyávogás nem elég” – mondták akkoriban egy magyar rádióadásban.

Házasság, gyerek, válás
Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáig2004 év végén Britney hozzáment, táncosához, Kevin Federline-hoz. Az énekesnő fennen hangoztatta a sajtóban, hogy a vad bulik után megnyugodott, és példás családi életet szeretne élni. Olyannyira, hogy még a zeneiparból is kivonul, meghatározatlan időre, sőt az is lehet, hogy örökre, mondván: ő már mindent elért a szakmában, amit akart. 2005 szeptemberében megszületett a pár első gyermeke, Sean Preston Federline. Britney egy ideig valóban nem lépett fel, a pletykalapokban is csak melegítőben, smink nélkül, majd babakocsikat tologatva lehetett látni. 2006-ban Britney életet adott második gyermekének Jayden James Federline Spearsnek. Ám házassága addigra már romokban hevert, a férfi állítólag verte és megcsalta őt. 2006. november 7-én Spears beadta válókeresetét, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva, és két gyermekét magánál akarta tartani. De az egyedülálló anyaságot nem Britney-nek találták ki. Ráadásul a fotósok is állandóan üldözték. Egyik alkalommal, amikor egy üzletből rohant a kocsijához, kicsúszott a fia a karjai közül, a gyermeket Britney testőre kapta el.  Ezután Amerika megbélyegezte Britney-t, és rossz anyának kiáltották ki.

A legnagyobb mélységben
Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáig2007 februárjában Britney szanatóriumba vonult, majd elveszítette felügyeleti jogot gyermekei felett. Az egész világot bejárta a sokkoló fotó, amin Spears kopaszra borotvált fejjel, tíz kiló súlyfelesleggel, az izgatószerektől teljesen szétcsúszva jelent meg egy pletykalap lesifotóján. Csak találgatni lehet, mi tette így tönkre akkor: a hírnév rá nehezedő súlya? A férje hűtlensége? Nem tudni. Tény, hogy egy időre szanatóriumba vonult, terápiára, s amikor ismét megjelent, egy új Britney-t kapott a világ, aki messzebb már nem is kerülhetett volna egykori arculatától. Új klipjében ő volt a családanya, aki nappal mazochista orgiákra jár, este pedig magához öleli a férjét. Természetesen ehhez is társult a privát életbeli viselkedés: két kisgyermekét hol volt férjére, hol a dadusra hagyva járta az éjszakai szórakozóhelyeket. A partnereit olyan gyakran váltogatta, hogy azt még a mindenre elszánt amerikai lapok újságírói sem tudták követni. Az öltözködésére nem igazán adott: ízléstelen, oda nem illő, túl sokat mutató holmikban jelent meg még rangos eseményeken is, rendszerint alsónemű nélkül. Úgy tűnt, végleg a hullócsillagok útjára jut…

A nagy visszatérés és az új aranykor
Britney Spears: kamuszűztől a kétgyermekes anyukáigAmikor már végképp senki nem hitte volna, Britney erőre kapott. Az énekesnőt apja gyámsága alá helyezték, kapott szép műhajat, elkezdett fogyni, és visszatért a poppiacra. 2008-as, Circus albuma a 3. helyen nyitott a Billboard 100-as listáján. Időközben rátalált a szerelem is, menedzsere, Jason Trawick személyében, aki a hírek szerint ősszel készül megkérni Britney kezét. Az énekesnő visszaszerezte a felügyeleti jogot két fia felett, akiket többségében a turnékra is magával visz. 2010-ben új albummal jelentkezett, aminek a Femme Fatale nevet adta.  Természetesen a külsőségek most is klappolnak: Britney az albumhoz társítható címlapokon, klipekben, promóciós anyagokon visszafogott eleganciával tündököl. Ráadásul az idei MTV VMA-n Britney megkapta eddigi munkásságáért a Michael Jackson Video Vanguard szobrocskát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top