Sztárok

Így jöhet ki Stohl a börtönből karácsonyozni

Stohl Andrást tíz hónap börtöntüntetésre ítélte a bíróság, és a színész legkorábban öt hónap után szabadulhat. Stohl október 5-én vonul be a börtönbe. Utánajártunk, hogy van-e esélye otthon tölteni a szentestét.

Így jöhet ki Stohl a börtönből karácsonyozniStohl András szabadságvesztés-büntetés végrehajtási fokozatát az ítéletet hozó bíróság börtönbüntetésben határozta meg. De mit jelent ez technikailag? Kijárhat drogprevenciós előadást tartani? Esetleg színházi munkája miatt kaphat pár óra eltávot? És a karácsonyt otthon töltheti?
Nos, börtönben az elítélt rövid tartamú eltávozása csak kivételesen engedélyezhető, külső munkában ugyancsak kivételesen vehet részt, életrendje meghatározott, irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézet kijelölt területén szabadon járhat.
A szabadságvesztés félbeszakítása két esetben valósulhat meg. Az egyik: a szabadságvesztés végrehajtásának megszakítása fontos okból: közérdekből, illetőleg az elítélt személyi, családi körülményei, egészségi állapota miatt. Engedélyt a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka adhat.
Az elítélt példamutató magatartásáért, a munkában elért eredményéért, a tanulásban tanúsított szorgalmáért, az elítéltek nevelésében való eredményes közreműködéséért, élet vagy jelentős anyagi érték megmentéséért, vagy súlyos veszély elhárításáért jutalomban részesíthető. A jutalom lehet: rövid tartamú eltávozás vagy kimaradás is. Börtönben a rövid tartamú eltávozás évente legfeljebb tíz napot tehet ki, ez a szabadságvesztés idejébe beszámít. Kimaradás annak az elítéltnek engedélyezhető, aki a szabadságvesztéséből börtönben legalább hat hónapot kitöltött, illetőleg akit átmeneti csoportba helyeztek. A kimaradás tartama a huszonnégy órát nem haladhatja meg. A kimaradás elsősorban az elítélt családi kapcsolatainak fenntartása, a szabadulása után a munkahelyről és a lakásról való gondoskodás elősegítése érdekében engedélyezhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top