Sztárok

Újabb botrány Brad Pitt budapesti filmje körül

Mint korábban megírtuk, a Terrorelhárító Központ egy kisebb hadseregnek elegendő fegyvert foglalt le hétfő hajnalban. A fegyverek Brad Pitt Magyarországon készülő filmjének kellékei voltak. A friss hírek szerint a filmesek azt állítják: rendőrségi engedélyük volt a hétfőn lefoglalt fegyverek behozatalára.

Rendőrségi engedéllyel hozták Londonból Magyarországra azokat az átalakított katonai fegyvereket, amelyeket a Terrorelhárítási Központ hétfő hajnalban lefoglalt egy vecsési vámszabad területen – közölte kedden az MTI-vel Gajdos Béla fegyverszakértő, akit a Brad Pitt amerikai színész főszereplésével Budapesten készülő film stábja a forgatáson használni szándékozott fegyverek biztonságos kezelésével, az ehhez kapcsolódó ügyintézéssel bízott meg.

„Az összes fegyverben volt egy szűkítő, így mindegyik csak vaklőszerrel volt működtethető” – közölte Gajdos Béla, hozzátéve: a fegyverek tulajdonosa angol, így azok az angol jognak megfelelően lettek átalakítva. „Rendőrségi engedélyünk volt a fegyverek behozatalára” – jelentette ki.

Újabb botrány Brad Pitt kőbányai filmjei körül

 

Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a katonai fegyverek Londonból érkeztek repülővel szombaton a Liszt Ferenc repülőtérre. Az egyebek mellett katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat tartalmazó ládákat szállító gép a kirakodás után azonnal elrepült. A fegyvereket vasárnap szállítócég juttatta el egy vecsési vámszabad területre, ahol a TEK munkatársai titkos adatgyűjtés eredményeként hétfő hajnalban lefoglalták – közölte. A lefoglalt ládákban lőszert nem találtak a TEK munkatársai – említette meg. Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a brit rendőrséggel, és hangsúlyozta, hogy a fegyverek a magyar jogrend szerint nem lettek hatástalanítva. A sajtótájékoztató után éleslövészeten ezt be is mutatták.

Gajdos Béla erről kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a rendőrök kicsavarták a szűkítőket a fegyverekből, azaz ők alakították át élessé. Az angol szabályozás szigorúbb, mint a magyar, ugyanakkor ott elfogadják a szűkítő alkalmazását; fegyvermester felügyel arra, hogy az ilyen fegyverbe véletlenül se kerüljön éles lőszer – jegyezte meg. Csak a magyar szabályozás szerint létezik az úgynevezett színházi fegyver kategóriája, amúgy vaklőszerrel működő átalakított fegyver van, tehát a magyar jog szerint így ez valóban nem megfelelő átalakítás – mondta. Gajdos Béla ugyanakkor hozzátette: a magyar jog szerint az a lényeg, hogy éles lőszert ne lehessen kilőni a fegyverből. Ha a Londonból behozott átalakított fegyvereket éles lőszerrel használnák, akkor szétrobbanna a csövük. Ezek a fegyverek egyébként már egy hónapja használatban voltak Londonban – jegyezte meg.

Gajdos Béla azt is elmondta, felkértek egy igazságügyi fegyverszakértőt, hogy ha megérkeznek a fegyverek, vizsgálja meg, megfelelnek-e a magyar szabályozásnak. Ezt azonban már nem tudta megtenni a szakértő, mert a fegyvereket lefoglalták – fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy hétfő hajnalban fegyver- és lőszerrejtegetés gyanúja miatt házkutatást tartottak az otthonában. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI megkeresésére kedden annyit írt, hogy hétfőn a TEK „lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés tárgyában” tett feljelentése alapján az NNI „a lefoglalt tárgyak vonatkozásában a vizsgálatot szakértő bevonásával megkezdte”. Az üggyel kapcsolatban az NNI egyelőre mást nem akart közölni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top