TV-sztárok

Magyar lány taszította le Penélope Cruz-t a trónról

A magyar gyökerekkel büszkélkedő spanyol színésznő, Elsa Pataky már Penélope Cruz babérjaira tör Hollywoodban. A Halálos iramban 5 női főszereplőjét telefonon értük utol és tanúsíthatjuk, hogy rendkívül szexi spanyol akcentussal beszéli az angolt. De vajon megérti a magyar szavakat is?

Magyar lány taszította le Penélope Cruz-t a trónrólGyönyörű magyar neved van. Apai vagy anyai ágról vagy magyar?
Az anyai nagymamám Magyarországon született, a nagypapám pedig Erdélyben volt színész. Én még csak egyszer jártam nálatok. Egy rövid ideig voltam Budapesten apukámmal, és emlékszem, milyen csodálatos a város. Tizenhat éves voltam akkoriban. Jártunk egy gyönyörű fürdőben – a nevére sajnos már nem emlékszem – aminek fantasztikus hangulata volt.
 
Mi lenne, ha magyarul folytatnánk a beszélgetést?
(nevet) Sajnos nem beszélem a nyelvet.

1997 óta színészkedsz. Mikor döntötted el, hogy ezt a szakmát választod?
A magyar nagyapám színházi színész volt és gyerekként sok időt töltöttem vele. Sok improvizációs játékot talált ki nekem, és ezeket iszonyatosan élveztem. Szerettem volna azt csinálni, amit ő. Igazából nem volt ez annyira határozott terv, mert színiiskola helyett újságírást tanultam, de mindig ott motoszkált a fejemben, hogy színésznő szeretnék lenni. Jelentkeztem szereplőválogatásokra, és a kilencvenes évek vége felé kiválasztottak egy Spanyolországban nagyon sikeres tévésorozathoz (La vida en el aire – a szerk), azután már sorra kaptam a további ajánlatokat.

Ránézésre igazi nagybetűs Nő vagy. Mi vitt rá, hogy egy enyhén maszkulin rendőrnő szerepét játszd el a Halálos iramban ötödik részében?
Lehet, hogy úgy nézik ki, mintha nagyon nőies lennék, de igazából pont az ellenkezője vagyok. Az egy szem apukám nevelt fel, aki nagyon szerette a sportos életmódot. Főleg az ő hatása, hogy vonzanak a veszélyes sportok. Tizenhat évesen már javában motoroztam és az ejtőernyőzésre is akkoriban kaptam rá. Természetesen a filmjeimben vagy a premiereken szeretek kiöltözni, de a mindennapokban az image-em távol áll ettől. Elena szerepében az tetszett meg, hogy ő igazi harcos, aki kiáll az igazáért.

Elsa a Halálom iramban
Elsa a Halálos iramban Dwayne Johnson oldalán

A Halálos iramban-filmek elsősorban a gyors kocsikról és a sebességőrületről szólnak. Te is autófanatikus vagy?
Naná! Sőt elég gyakran cserélem is az autóimat. Most éppen egy vadítóan gyors Pontiacom van, de be kell valljam, az én szívszerelmeim a motorbiciklik. De a látszat ellenére ezek a mozik nem csak az autósüldözésekről szólnak, hanem a családról, a barátságról és a szerelemről is. Emiatt szeretik a nézők annyira ezt a sorozatot.

Jó dolog nőnek lenni egy ennyire pasikkal teli forgatáson?
(nevet) Igazi kishercegnő lehettem ennyi hatalmas, kigyúrt pasi között. Az biztos, hogy rendesen el voltam kényeztetve. Vin (Diesel) igazán remek kolléga, aki segített elmélyedni a szerepemben és megérteni a figurám motivációit, Dwayne (Johnson) pedig igazi mókagyáros, aki mindig gondoskodott a jó hangulatról maga körül.

Ez az első igazán nagyszabású hollywoodi filmed. Nagyon más egy ilyenen dolgozni, mint egy kisebb európai produkción?
Az európai filmek forgatásán az ember úgy érezheti magát, mintha egy család tagja lenne. Nem vagyunk annyira sokan, mindenki ismer mindenkit… Ezek a filmek hatalmas szívvel és odaadással készülnek, rengeteg kompromisszum árán. Hollywood megközelítése más, ott minden a bizniszről szól. Amikor bekerültem a Halálos iramban – Ötödik sebességbe, a produkciós iroda akkora volt, mint egy kisebb város. Átláthatatlan, mennyi ember dolgozik egy ilyen mozin. Elképesztő a szervezettség, és színésznőként régi nagy álmom volt, hogy részt vehessek valami hasonlóban.

Javier Bardem, Penélope Cruz és Antonio Banderas után könnyebb egy spanyol színész számára karriert csinálni Hollywoodban?
Amerikában egyre több a spanyol ajkú ember és ezzel is összefügg, hogy Hollywood egyre nyitottabbá válik. Ma már nem számít különösebben hátráltató tényezőnek, ha egy színész spanyol akcentussal beszéli az angolt. Ők tényleg igazi példaképek, mert nem csak amerikai karriert csináltak, közben nem feledkeztek meg a spanyol filmekről sem.

A Halálos iramban – Ötödik sebesség szeptember 8-tól kapható DVD-n és Blu-ray-en.

Elsa férjével, Chris Hemsworthtel
Férjével, Chris-sel

Sztárpasik gyűrűjében
Elsa magánélete állandó téma Hollywoodban. Járt Adrien Brodyval, akivel együtt forgatta a Giallo c. horrorfilmet is. Jelenleg egy igazi szőke herceggel, a viking harcosokra emlékeztető Chris Hemsworthtel (akit a Thor c. film főszereplőjeként kapott fel a világsajtó) van együtt, 2010 decembere óta feleségeként.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top