Sztárok

Roast: Így szívatja Nagy Ferót az RTL Klub

Hétfőn jön a Roast, az RTL új cikizős műsora, ahol a stand-up nagyágyúi segítségével Nagy Ferót égetik. A nemzet csótányának pörköléséből előkóstolót tartott a csatorna. Nekünk ízlett.
Mi az a roast?
A stand up comedy kistestvére. Jelentése: égetés, savazás, cinkelés, pörkölés. Lényege, hogy egy-egy közismert személyiséget puszta szeretetből viccesen atomjaira szed, pontosabban „verbálisan nyársra húz” egy kollégákból, barátokból és komikusokból álló kedves kis csapat. A főszereplő mindeközben némán tűri a kritikát, majd a mintegy egyórás blokk végén, ha még egyben van, öt percben megvédheti magát. A show az Egyesült Államokban hatalmas siker, legutóbb Charlie Sheent pörkölték így meg, de az első magyar „önkéntes áldozat” nagy amerikai elődei között szerepel Ronald Reagan, Donald Trump, Frank Sinatra és Pamela Anderson is. A régióban egyébként nálunk fut először a műsor.

Új műfajt szeretne meghonosítani itthon a Showder Klub producere, Kovács Kristóf. A Roast (ejtsd: rószt) első hazai adását hétfőn este láthatjuk majd, de az április 3-án, 600 néző előtt felvett show-ból azért mi egy kis előzetest is kaphattunk a műsor sajtótájékoztatóján. Félve mentünk oda, biztonsági okokból pedig még a ripacsküszöbünket is megemeltük. Ez utóbb fölöslegesnek bizonyult.

A durva szívatás és a szellemes böködés szerelemgyereke lesz

Tűrhető csúszás után feltömegelnek a színpadra az első magyar roast produkció hősei. Köztük a késés okozója, maga a producer, a rósztmájszter (azaz műsorvezető) Kovács András Péter, a főhős, Nagy Feró, és „verbális kínzói”, Zalatnay Cini, Sipos Péter (Irigy Hónaljmirigy), Dombóvári István, Rekop György és Jáksó László. Ekkor az illendőség és a hatás kedvéért a gyakorlatban is nyársra húzzák a nemzet csótányát, aki a tantrikusnak kikiáltott pózban állítólag kereken 4:37 másodpercig bírja a nyársra kapaszkodva.
Azt mondják, jól nyomták élőben, csak a Cini és a Tereskova volt irtó gyenge” – adja le a drótot egy bennfentes sajtómunkatárs. Tereskova most nem jött, már-már hagyományosan eltűnt valahol a rendszerben, Cini viszont itt van, megszeppent, szinte ünnepélyes arcviselettel. „Hagyjuk Ferót közepebbre ülni” – aggodalmaskodik a színpadi ülésrend kialakításánál, miközben Kovács András Péter felkonferálja a kétségtelenül Yves Montand-nak öltözött Kovács Kristófot. „Mindenképp olyan embert akartunk főszereplőnek, akit senki sem irányít, és nem tűri a cenzúrát. Feró volt az első, aki megértette a műsor lényegét” – vág bele a producer. Szerinte nem kell félni a műsortól, ez nem egy kabaré, sokkal inkább a durva szívatás és a szellemes böködés közötti műfaji rés felé tendál. Ha hihetünk neki, sem zsé-kategóriás Szeszélyes évszakok-szerűség, de még csak egy lagymatag, délutáni Jerry Springer-replika sem égeti ki a retinánkat hétfőn.

Kovács Kristóf,  Rekop György, Sipos Péter
Kovács Kristóf, Rekop György, Sipos Péter – galéria

Ennyi „mellette” érvnél azért nem tudunk nem elkalandozni, a sor jobb oldalán Sipos Peti elképesztően merev fejjel dermedezik, stíröljük, hogy vajon mi lelte. Talán Feró pörkölése közben megsérült, ezért morcos. Cini színpadi jelenléte továbbra is áhítatos, templomkórusba illeszkedő arc jellemzi az „osztályfőnöki” beszéd alatt, Jáksó képletes örökbefogadását pedig ezúttal komolyan megfontoljuk, annyira cukin üldögél. Szék alá csapott lábakkal, homlokkal előre biccentve, igazságtalan intőket idéző, búbánatos fejjel. Csak a Showder Klub-os pajtik bírják vidáman a tempót a soron.

Sipos poént nyúl, az ügyeletes senki pedig valaki
De hopp!, közben Sipos Peti felel, állva természetesen. Elmondja, hogy igenis hogy ezúttal férfi ruhában érkezett (hisztérikus újságírónői nyihogás kíséri jobb hátulról, mintha legalábbis az aláröhögésért ingyenpogi járna), és hogy minden szép volt, jó volt. Ő végig becsületesen alázta Ferót a műsorban, valamint a biztonság kedvéért Tereskovát, és szerencsére sok ingyenpezsgő is volt ott. Viccel, sokat, jól. Ám akkor Cini váratlanul magára talál, amikor szellemi termékeit lopni véli.  Sipost leültetik, egyessel.
Feláll padtársa, egy Showder Klub-os humorista, aki azon „ügyeletes senkiként” vezeti fel magát, akiről többnyire senki nem tud semmit. Ezzel mi is így vagyunk. A műsorban, saját bevallása szerint akkor kezdett kétségbeesni, amikor a szerkesztőktől megkapták egymás háttéranyagait. Nagy Feróé 30 oldal, Dombóvári Istváné 8 oldal volt, az övé pedig fél. „A karrier rovatba azt tudták beírni, hogy Kőbányán érettségiztem” – összegzi beletörődően Rekop György, szorosan azelőtt, mielőtt gratulálna sportszerűen Ferónak. Szerinte ez a szerep a hírhedt impotenciareklám után kifejezetten férfias előrelépés volt. (Ezalatt többekben felvetődik a kérdés, joggal, hogy mióta is kell az impotenciát reklámozni…)

 

Dombóvári szerint ez egy szelebréting
Dombóvári szerint ez egy „szelebréting”
jellegű műsor lesz

Jáksót kifütyülik
Kovács Kristóf jön a sorban, mindenki megörül neki, mert egyrészt sok étterme van, másrészt állítólag sok ingyen bécsi szeletet biztosított a jelenlévőknek, és hát a tévébemondó apukája miatt sem hétköznapi személyiség. Viszont már beszélt, úgyhogy ugrunk, és igen, végre Jáksó jön. Azt mondja, boldog volt, hogy íme, egyszer az életben egy műsor, ahol nem őt b(síp)tták. Úgy érzi, hétfőn ő lesz az, akit majd végigfütyülhetnek a szerkesztők, mert többnyire káromkodott, ellenkező esetben pedig mélyen hallgatott. Fellépését, ha nem is egy csótányos, de cserebogaras adult viccel zárja, sikeresen.
Dombóvárit 50 kiló mínusszal konferálják fel, amiből 40 kiló állítása szerint már visszajött. Szerinte a műsor valójában „szelebréting” jellegű, vagyis valójában arról szól majd, hogy mindannyian ünnepelik Ferót. „Ahogy a magyar sírva vigad, úgy itt sértegetve tisztelünk” – tömöríti gondolatait az első Roast-adásról, ami szerinte olyan, mint a Heti hetes, csak ők más pártállásúakat is támadnak.

Nő légzsákkal és kötélidegekkel
Végre idekint, üdvözlik a következő felszólalót, Zalatnayt, aki láthatóan izgul, de a beszólásokat szinte képtelenül profin és derűsen kezeli. Szerinte őt tuti nem kell majd kisípolni, de amiket rá mondtak, azt viszont majdnem mind. „Mellplasztika, rács, nem rács, tölcsér, légzsák, volt ott minden. Szerintem marha jó lesz, itt mindenki vállalta saját magát és a következményeit. Imádom ezt a sor férfit” – köszön be, majd köszön le gyorsan az énekesnő.
Ekkor a főszereplő, Nagy Feró jön, aki piros pöttyös nyakkendőben, teljes vállszélességgel vallja, nincs szuperebb dolog, mint hasonló szellemi párbajon viccesen megmérettetni. „Ha az ember nagyon beképzelt és azt hiszi, zseniális, akkor időnként nagyon jó, ha meghallgatja, hogy valójában mit gondolnak róla” – vélekedik a vastag kitinkabátos muzikálcsótány. Mondjuk az ő egóját spéci rontotta a dolog, mert egészen eddig azt hitte, fiatal, magas, plusz minimum iszonyú izmos. „Ezek után szembesültem ezekkel a pimasz, szemtelen fráterekkel” – hangzik Ferótól az első nyomdafestéket tűrő mondata, ami után szorosan ott liheg a „persze nem tudtam megvédeni magam, iszonyú g(síp)k voltak”.  Ezzel a producer nem értett egyet, szerinte ugyanis Feró szépen elbírt az őt cinkelő bagázzsal.

Kifejezetten szerényFeró
Kifejezetten szerény Feró

Mért nézd meg? Azért.
Arra, hogy a hétfő műsor abszolút siker lesz, természetesen nincs garancia, de az biztos, hogy a világ legfinomabb pogácsáival alátámasztott, szinte már családias sajtóbemutatón a Roast nem múlta alul a várakozásokat. Aki a stand up comedy műfajt szereti, az most nem csalódott. Hiába kerestük az erőlködés, vagy akár a bántás nyomait a szereplők feszt röpködő cinkrepeszeiben, nem találtuk. A kissé elveszett Cini, az „ügyeletes senki” Rekop, egytől egyig szerethető figuráknak tűntek, akik valahogy mégsem törpültek el a prominensebb szereplők, így a kifejezetten szerény Feró, a kifejezetten közvetlen producer és a kifejezetten visszafogott műsorvezető mellett. Egyes netes pre-kritikák szerint a műsor „alázós”, szerintük viszont egyáltalán nem. Azt mondják, ők szívvel-lélekkel csinálták, és azt ajánlják, hogy akinek fenntartásai vannak vele kapcsolatban, azok is nézzék meg. Ha másképp nem, mint új alternatívát a Győzike Show-ra.

 Roast bulvár extra
– Tudtad, hogy Havas Henrik és Varnus Xavér nem merték bevállalni a beszólogatással járó szereplést?
– Tudtad, hogy 3 hónapig készültek rá a szereplők, de ennek ellenére nem tartottak főpróbát, mert féltek, hogy megöli a műsor természetességét?
– Tudtad, hogy Tereskova szereplése végig kétséges volt? Hetekre eltűnt, és a show-ban is ő volt a legmacerásabb szereplő. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top