nlc.hu
Sztárok
Meghalt a különc brit herceg

Meghalt a különc brit herceg

Meghalt Sealand hercege, a világ legparányibb és legkevésbé elismert államának alapítója, kikiáltója és uralkodója.

Meghalt a brit hercegA herceg kilencvenegy évet élt, fia közlése szerint kedden szenderült jobblétre egy kelet-angliai idősek otthonában. Eredeti neve Paddy Roy Bates volt, és britnek született. Világéletében kedvelte a kalandos vállalkozásokat, és ennek jegyében külön „birodalmat” teremtett. Mindössze 550 négyzetméteres volt a hercegsége, amely azért kapta a Sealand (Tengerföld) nevet, mert az Északi-tengerben található: rozsdamarta acél- és betonplatform. Eredetileg katonai erőd volt, de idővel teljesen elveszítette jelentőségét és őrségét, Bates pedig 1966-ban elfoglalta, és kikiáltotta saját köztársaságát.

A világ egyetlen kormánya sem ismerte el szuverén államnak, ennek ellenére a herceg a hetvenes években saját alkotmányt, zászlót, himnuszt, útlevelet, bélyeget kreált – és pénzt: a sealandi dollárt. A pénzre nem a saját, hanem felesége képmását nyomatta. Bates halálával a trón nem üresedett meg: James nevű fiát tette meg utódjának a mikroállam alapítója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top